Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή ΔΕΝ είναι φωτογραφία του πατέρα του Klaus Schwab, ούτε αποδεικνύεται ότι ήταν έμπιστος του ΧίτλερΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Αυτή ΔΕΝ είναι φωτογραφία του πατέρα του Klaus Schwab, ούτε αποδεικνύεται ότι ήταν έμπιστος του Χίτλερ

31 Μαΐ
2022

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο πατέρας του Klaus Schwab ήταν «έμπιστος» του Χίτλερ, και υπάρχει φωτογραφία του με ναζιστική στρατιωτική στολή.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία έχει κατά το παρελθόν κυκλοφορήσει ως σχετική με τον Walther Dybilasz (1892-1950), Υποστράτηγο του Μηχανικού. Δεν έχει καμία σχέση με τον Eugen Wilhelm Schwab. Με βάση τα διαθέσιμα ιστορικά δεδομένα, δεν είναι δυνατόν να αποδειχθεί πως επρόκειτο για κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του νεοναζιστικού κομματικού και κρατικού μηχανισμού, ή στενά σχετιζόμενο με τη ναζιστική ιεραρχία.

Κατά το μήνα Μάιο 2022, εντοπίστηκαν αναρτήσεις και άρθρα στο ελληνικό διαδίκτυο όπου αναφέρεται πως ο πατέρας του Klaus Schwab (του επικεφαλής του World Economic Forum) ήταν «έμπιστος του Χίτλερ», και υπάρχει φωτογραφία του με ναζιστική στρατιωτική στολή. Ωστόσο, οι ισχυρισμοί αυτοί δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα: dimpenews.com, ksipnistere.com, anastoxasmoi.gr, mytilenepress.blogspot.com, greek-dutch-truth.blogspot.com

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:

Στα εξεταζόμενα δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Η ναζιστική καταγωγή του Klaus Schwab του επινοητή της ”Μεγάλης Επαναφοράς”! O πατέρας του ιδρυτή του WEF έμπιστος του Χίτλερ, βιομήχανος Eugen Schwab με ναζιστική στολή! Είχε την εταιρεία Escher-Wyss που χρησιμοποίησε καταναγκαστικά έργα για παραγωγή μηχανημάτων για πολέμους Ναζί και υποστήριξε το πυρηνικό τους πρόγραμμα!

Ο αναθεωρητισμός και ο ρεβανσισμός του Παγκόσμιου Ναζισμού προς υλοποίηση μέσω της Μεγάλης Επανεκκίνησης. Η Μεγάλη Επαναφορά είναι ο Μεγάλος Αναθεωρητισμός των ηττημένων δυσαρεστημένων του Β’ Παγκοσμίου για να επικρατήσουν εκ νέου…

Είναι ο Klaus Schwab, ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), ένας καλοκάγαθος γέρος που έχει στο μυαλό του μόνο το καλό της ανθρωπότητας; Ή μήπως ο Schwab είναι γιος ενός συνεργάτη των Ναζί που εκμεταλλεύτηκε την καταναγκαστική εργασία και βοήθησε τους Ναζί να αναπτύξουν την πρώτη ατομική βόμβα;

Στα αριστερά ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, Klaus Schwab… Στα δεξιά, ο πατέρας του, στενός έμπιστος του Χίτλερ, ο βιομήχανος και φασίστας «Eugen Schwab» με ναζιστική στρατιωτική στολή. (…)

Για όσους αμφισβητούν την αναγκαιότητα της αποναζιστικοποίησης της Ουκρανίας είναι προφανές ότι πολύ περισσότερο χρήζει αποναζιστικοποίησης η ίδια η Παγκοσμιοποίηση.

Το εν λόγω κείμενο, που παρουσιάζει ως ναζιστικής καταγωγής τον Klaus Schwab, προέρχεται από την ιστοσελίδα dimpenews.com που σχετίζεται με τους Δημήτρη Πορφύρη και Πηνελόπη Σταφυλά, μια φιλορωσική σελίδα όπου έχουν αναρτηθεί αρκετές ψευδείς και συνωμοσιολογικές ειδήσεις τους τελευταίους μήνες σχετικά με τα εμβόλια για την COVID-19 και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τι ισχύει

Κατ’ αρχάς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η φωτογραφία του ενδεδυμένου με στρατιωτική στολή αξιωματικού της Ναζιστικής Γερμανίας δεν απεικονίζει τον Eugen Wilhelm Schwab, πατέρα του Klaus Schwab, αλλά τον Υποστράτηγο του Μηχανικού Karl August Walther Dybilasz (1892-1950), όπως προκύπτει από αναρτήσεις φωτογραφιών του στο παρελθόν σε ιστοσελίδες και ιστολόγια. Άλλωστε, ο πατέρας Schwab δεν προκύπτει από καμία πηγή πως υπήρξε αξιωματικός των ενόπλων δυνάμεων της Ναζιστικής Γερμανίας.

Επάνω: επεξεργασμένες χρωματικά φωτογραφίες του Klaus Schwab και του υποτιθέμενου ως πατέρα του.
Κάτω: Φωτογραφίες που έχουν αναρτηθεί προ ετών ως σχετικές με τον Walther Dybilasz. Η κάτω δεξιά είναι η αρχική ψηφιακή εκδοχή της επάνω δεξιά εικόνας.

Η μορφή του Eugen Wilhelm Schwab έχει διασωθεί ψηφιακά σε σκαναρισμένη βραζιλιάνικη βίζα. Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό, η φωτογραφία του στη βίζα δεν ταιριάζει με τη μορφή της φωτογραφίας που κυκλοφόρησε πρόσφατα (και αντιστοιχεί στον Walther Dybilasz).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με εκτενή έρευνα που πραγματοποίησε η ομάδα ελέγχου γεγονότων του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa Deutsche Presse-Agentur) στις διαθέσιμες ιστορικές πηγές σχετικά με τον Eugen Schwab, δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι ήταν κάποιο πρόσωπο στενά συνδεδεμένο με τη ναζιστική ηγεσία ή προσωπικά με τον Χίτλερ. Τα ευρήματα της εν λόγω κατάρριψης επικαλέστηκαν εν συνεχεία ομάδες ελέγχου γεγονότων διεθνώς, όπως το λιθουανικό Patikrinta 15min και το περουβιανό Verificador de La República. Σχετικό άρθρο έχει συντάξει και το ιταλικό Open.Online.

Πιο συγκεκριμένα, για τον Eugen Schwab είναι γνωστό ότι υπήρξε διευθυντής του κλάδου της ελβετικής βιομηχανικής εταιρίας Escher Wyss AG στην πόλη Ravensburg, στο σημερινό γερμανικό κρατίδιο Βάδης-Βυρτεμβέργης. Στο Ράβενσμπουργκ, άλλωστε, γεννήθηκε το 1938 ο Klaus Schwab.

Πράγματι, έχει καταγραφεί ως μία βιομηχανική μονάδα που χρησιμοποίησε (σελ. 34) κατά τη διάρκεια του Β΄ ΠΠ περίπου διακοσίους (όχι «χιλιάδες», όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα) αιχμαλώτους πολέμου και λοιπούς εργάτες καταναγκαστικών έργων. Αυτό βέβαια δεν αποτελεί απόδειξη προς τη μία ή άλλη κατεύθυνση, καθότι δεν είναι γνωστό αν είχε εξαναγκαστεί από την ναζιστική κυβέρνηση ή επειδή ελάχιστοι εργάτες του τομέα ήταν διαθέσιμοι, ούτε αποδεικνύεται κάποια συμπάθεια ή στενή σχέση συνεργασίας με το καθεστώς.

Το γεγονός ότι η εταιρεία έλαβε το βραβείο «Εθνικοσοσιαλιστική Εταιρεία-Μοντέλο», επίσης δεν αρκεί για την τεκμηρίωση κάποιας διαπλοκής με την ηγεσία της ναζιστικής διοίκησης: σύμφωνα με τον Δρ Christian Marx, οικονομολόγο-ιστορικό στο “Institut Für Zeitgeschichte” στο Μόναχο, που μίλησε στο DPA, η διάκριση αυτή απονεμήθηκε σε πολλές εταιρείες για οικονομικούς λόγους. Λέει ελάχιστα για το πόσο κοντά θα ήταν οι ηγέτες των επιχειρήσεων στην ναζιστική κορυφή.

Δεν υπάρχει, ακόμη, βεβαιότητα σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο της παραγωγής στο εργοστάσιο του Ράβενσμπουργκ κατά τη διάρκεια του πολέμου. Υπάρχουν πληροφορίες για συμμετοχή του νορβηγικού εργοστασίου της ελβετικής βιομηχανίας στην παραγωγή βαρέος ύδατος για πολεμική χρήση (ανάπτυξη ατομικής βόμβας), ωστόσο δεν υπάρχει ανάλογη τεκμηρίωση για το εργοστάσιο του Ράβενσμπουργκ, που διηύθυνε ο πατέρας Schwab. Στη σχετική κατάρριψης του DPA επισημαίνεται ως ένδειξη (όχι απόδειξη) για πιθανή μη εμπλοκή της μονάδας στην πολεμική μηχανή, το γεγονός ότι η περιοχή του Ράβενσμπουργκ είχε σε γενικές γραμμές αποφύγει τους βομβαρδισμούς – εν μέρει επειδή δεν φαίνεται να υπήρχαν πολεμικά εργοστάσια στην πόλη.

Όσον αφορά τον ίδιο τον Eugen Schwab, το DPA ερεύνησε τη δική του «πράξη αποναζιστικοποίησης» από το Αρχείο του κρατιδίου Βάδης-Βυρτεμβέργης. Πρόκειται για την πρωτοβουλία των Συμμάχων, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, να «εκκαθαρίσουν» τη Γερμανία από τα ναζιστικά στοιχεία: αυτό υλοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, με τοπικά δικαστήρια και έρευνες, αποτέλεσμα των οποίων είναι αυτές οι πράξεις.

Ο Eugen Schwab, όπως όλοι σχεδόν οι ενήλικες άνδρες, πόσω μάλλον ένας διευθυντής εργοστασίου, εμφανίστηκε ενώπιον μιας τέτοιας επιτροπής. Σύμφωνα με τον Δρ Niels Weise, ιστορικό στο Institut für Zeitgeschichte στο Μόναχο, αυτή η επιτροπή εξέταζε κυρίως τη συμμετοχή σε διάφορες εθνικοσοσιαλιστικές οργανώσεις. Ο Schwab αναφέρει στην διαδικασία ότι δεν ήταν μέλος του NSDAP (Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα) ή των SS. Ήταν, ωστόσο, μέλος μιας σειράς άλλων οργανώσεων της εποχής, όπως οι DAF και οι NSV, μαζικές οργανώσεις.

Στο άρθρο του DPA αναφέρονται εν συνεχεία τα εξής σχετικά:

Σύμφωνα με τον Weise, η συμμετοχή σε τέτοιες οργανώσεις δεν παρέχει σαφή ένδειξη της στάσης ενός ατόμου στο καθεστώς. Ούτε η απονομή σε αυτόν βραβείου του «Τάγματος Αξίας για τους Πολίτες» αποδεικνύει στενή σχέση με το καθεστώς.

Το αν ο Schwab έλεγε την αλήθεια φυσικά δεν είναι σίγουρο. Αυτές οι επιτροπές δεν είχαν πάντα την καλύτερη φήμη. Αλλά, σύμφωνα με τον Weise, οι πληροφορίες σε αυτήν την πράξη είναι τουλάχιστον εύλογες. Ο Schwab δεν περιλαμβάνεται ούτε σε μια λίστα με έγγραφα του κόμματος NSDAP, σύμφωνα με τον Weise (πέντε διαφορετικά άτομα με το όνομα Eugen Schwab περιέχονται, αλλά έχουν διαφορετική ημερομηνία γέννησης). Αυτό δεν είναι πειστικό στοιχείο, αλλά καθιστά πολύ πιο απίθανη τη συμμετοχή του Schwab στο NSDAP.

Η τελική ετυμηγορία της επιτροπής ήταν η πλήρης αθώωση για τον Eugen Schwab. Δεν απαγγέλθηκαν πολιτικές κατηγορίες. Είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση δεν πρέπει να θεωρείται ως απόλυτη απόδειξη. Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ότι ο Schwab θα μπορούσε να αρνηθεί επιτυχώς τη συμμετοχή του στο NSDAP αν ήταν εξέχων Ναζί.

Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όλα τα παραπάνω αφορούν τον πατέρα του Klaus Schwab. Δεν αποδεικνύουν απολύτως τίποτε για τον ίδιο τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), που αποτελεί τον τελικό στόχο της εν λόγω συνωμοσιολογίας για παγκόσμια διακυβέρνηση από «ναζί που παίρνουν εκδίκηση».

Με βάση τις σήμερα διαθέσιμες ιστορικές πηγές, δεν τεκμηριώνεται με κανέναν τρόπο ότι ο Eugen Schwab ήταν «έμπιστος του Χίτλερ» ή είχε στενές σχέσεις και διασυνδέσεις με την ανώτατη ιεραρχία της ναζιστικής κυβέρνησης.

Συμπέρασμα

Παρά τους αντίθετους ισχυρισμούς των υπό εξέταση άρθρων και αναρτήσεων, στη φωτογραφία ενός στρατιωτικού με ναζιστική στρατιωτική στολή δεν απεικονίζεται ο Eugen Schwab, πατέρας του Klaus Schwab, αλλά ο υψηλόβαθμος αξιωματικός Walther Dybilasz.

Όσον αφορά την στάση του Eugen Schwab υπό το ναζιστικό καθεστώς, παρότι δεν υπάρχουν πάρα πολλά στοιχεία, είναι προφανές ότι δεν είχε αντισταθεί ενεργά, λαμβάνοντας υπόψιν ότι διατήρησε τη διευθυντική θέση στο εργοστάσιο της εταιρίας Escher Wyss. Ορισμένες παράμετροι, όπως η χρήση αιχμαλώτων πολέμου και τιμητικές βραβεύσεις είναι όντως αμφιλεγόμενοι, δεν αποτελούν ωστόσο επαρκείς αποδείξεις για κατοχή θέσης εντός της ναζιστικής ιεραρχίας ή στενής σχέσης του με αυτήν.

Παράλληλα, τα διαθέσιμα αρχειακά δεδομένα και πηγές υποδεικνύουν, χωρίς να συνιστούν οριστικές αποδείξεις, ότι ο Eugen Schwab δεν πρέπει να ήταν κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του νεοναζιστικού κομματικού και κρατικού μηχανισμού (ώστε να ισχύει πως ήταν «έμπιστος του Χίτλερ»). Οι ισχυρισμοί για τον E. Schwab αφορούν το ίδιο το πρόσωπό του, και δεν συνιστούν αποδείξεις για τον Klaus Schwab.