Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα διαφήμιση, απάτη στο facebook. Λευκά δόντια σε δύο λεπτά.HOAXES SCAMS

Νέα διαφήμιση, απάτη στο facebook. Λευκά δόντια σε δύο λεπτά.

4 Οκτ
2014

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 10 έτη.

Μια νέα διαφήμιση μου εμφανίστηκε στο facebook και μας υπόσχεται λευκά δόντια σε δυο λεπτά. Αλλά αν είμαστε λίγο παρατηρητικοί θα καταλάβουμε πως κάτι δεν πάει καλά. Θα δούμε και θα αναλύσουμε τους τρόπους που προσπαθούν να μας εξαπατήσουν.

Η διαφήμιση που αναφέρομαι, είναι η παρακάτω.

Νέα διαφήμιση, απάτη στο facebook. Λευκά δόντια.
Αν κλικάρουμε στη διαφήμιση θα βρεθούμε σε μια σελίδα της “ανεξάρτητης δημοσιογράφου Έλενα Δημητράκη”

Νέα διαφήμιση, απάτη στο facebook. Λευκά δόντια.

Όμως η σελίδα αυτή είναι πλαστή, και δεν υπάρχει κανένα blog ή ιστοσελίδα της “ανεξάρτητης δημοσιογράφου Έλενα Δημητράκη”.  Η δημοσιογράφος Έλενα Δημητράκη είναι ένα φανταστικό πρόσωπο που εμφανίζετε με διάφορα ονόματα σε άλλες όμοιες σελίδες, σε διαφορετική γλώσσα αναλόγως τη χώρα. Έτσι έχουμε τις παρακάτω σελίδες που βλέπουμε το ίδιο πρόσωπο με άλλα ονόματα.

Ομοίως, τα σχόλια σε αυτές τις σελίδες είναι πλαστά και τα φανταστικά πρόσωπα εμφανίζονται με άλλα ονόματα αναλόγως τη χώρα που απευθύνονται.

Δεν έχω, όπως οι περισσότεροι, τις κατάλληλες γνώσεις να αξιολογήσω το παραπάνω προϊόν (αν πραγματοποιεί τα όσα υπόσχεται)αλλά με αυτή την απάτη έχει ασχοληθεί ο κύριος  Σωτήρης Β.Βλασταράκος, οδοντίατρος στο blog του και οι πληροφορίες που μας δίνει για αυτά τα προϊόντα είναι αρκετά ενδιαφέρουσες.

Διαβάζουμε στο blog του κυρίου Βλασταράκου.
1. Λεύκανση,αυτός ο άγνωστος!
2. Προϊόντα λεύκανσης που κυκλοφορούν στο εμπόριο
3. Tα λάθη που διαβάζουμε στο διαδίκτυο μέρος ΙΙ

 

Η απάτες με πλαστές σελίδες και ανύπαρκτα πρόσωπα που προωθούν και σχολιάζουν, διάφορα προϊόντα, έχουν αρχίσει να πολλαπλασιάζονται στο ίντερνετ αλλά πολύ εύκολα μπορούμε να τις αντιληφθούμε γιατί έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά.
1. Τα πρόσωπα που προωθούν αυτά τα προϊόντα είναι φανταστικά. Αναζητήστε τη φωτογραφία του φανταστικού προσώπου στη google.
2. Τα σχόλια είναι πλαστά
3. Αυτές οι σελίδες δεν έχουν κανένα άλλο άρθρο
4. Η προσφορά του προϊόντος,  μια μεγάλη έκπτωση πολλές φορές μισοτιμής και δωρεάν αποστολή, πάντα λήγει την ημέρα που τη διαβάζετε.
5. Συνήθως δεν υπάρχουν τηλέφωνα και διεύθυνση της εταιρίας.

Αν δείτε τα παραπάνω σε μια σελίδα που προωθεί ένα προϊόν, να ξέρετε ότι είναι μια σελίδα απάτη και να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε αυτές της διαφημίσεις του facebook. Καλό είναι να διαβάζετε όλα τα σχόλια που υπάρχουν σε αυτές, γιατί δεν είναι λίγοι οι χρήστες που σχολιάζοντας, επισημαίνουν την απάτη.

Αν το προϊόν είναι σχετικό με την υγεία, ρωτήστε πάντα  το γιατρό σας και μην εμπιστεύεστε πλαστά πρόσωπα που μέσα από ιστοσελίδες πουλούν ή προωθούν διάφορα. 

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.