Ποιοι είμαστε
Αρχική 5 Τραγούδια που αποδόθηκαν λανθασμένα σε άλλους καλλιτέχνεςΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

5 Τραγούδια που αποδόθηκαν λανθασμένα σε άλλους καλλιτέχνες

28 Απρ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

 

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 το internet άρχισε συστηματικά να μπαίνει στις ζωές όλων των ανθρώπων παγκοσμίως. Η ανάγκη του ανθρώπου να ενημερωθεί , να διασκεδάσει και να ψυχαγωγηθεί ήταν ιδιαίτερα έντονη και ήταν θέμα χρόνου μέχρι να εμφανιστούν οι πρώτες σελίδες στο διαδίκτυο που θα κάλυπταν τις συγκεκριμένες απαιτήσεις.  To 2005 πρωτοέκανε την εμφάνιση του ο μεγιστάνας πλέον της ψυχαγωγίας , το Youtube. Ο κόσμος ζώντας κάτι εντελώς πρωτόγνωρο άρχισε να μοιράζεται ψηφιακά υλικά που διέθεται αλλά και να ψάχνει να βρει αυτά που του έλειπαν. Μέσα σ’ αυτές τις διαδικασίες λοιπόν λόγω βιασύνης , άγνοιας αλλά και εκμετάλλευσης ενός άγνωστου τραγουδιού , έγιναν μερικές παρεξηγήσεις. Σ’ αυτό το άρθρο λοιπόν θα μιλήσουμε για 5 κομμάτια που λανθασμένα αποδόθηκαν σε κάποιους ερμηνευτές.

f8ac58973456b74b58493d376d273064

1. Cocain girl – Nirvana . Το παλαιότερο βίντεο που μπορεί να βρει κανείς στο Youtube όπου το συγκεκριμένο τραγούδι να αποδίδεται στους Nirvana είναι το 2007. Εάν είχες μεγαλώσει ακούγοντας τη μουσική τους καταλάβαινες πως κάτι δεν πάει καλά. Η φωνή σε ψάρωνε λίγο γιατί έμοιαζε αρκετά με του Kurt Cobain αλλά στο τραγούδι χρησιμοποιούσαν εντελώς άλλο κούρδισμα από αυτό που συνήθιζαν να χρησιμοποιούνε σε δίσκους και σε συναυλίες.  Με λίγο ψάξιμο στο internet μπόρεσα και βρήκα μερικές , όχι και τόσο διευκολυντικές απαντήσεις. Πολλοί αναφέρουν ότι το τραγούδι είχε γραφτεί και παιχτεί από μία μπάντα της δεκαετίας του 1990 τους Stage Frigth , βέβαια εάν ψάξεις να βρεις περισσότερα στοιχεία για τη συγκεκριμένη μπάντα, τα αποτελέσματα θα είναι σχεδόν μηδαμινά. Η άλλη εκδοχή είναι πως το συγκεκριμένο τραγούδι ανήκει σε μια μπάντα που λεγόταν κι αυτή Nirvana που έδρασε το 1960-1970 στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η τελευταία και συνδυαστική άποψη είναι πως το τραγούδι άνηκε στους Nirvana του 1960 και διασκευάστηκε από τους Stage Fright το 1990 μ’ αποτέλεσμα να συνδυαστεί το όνομα των παλιών Nirvana με το είδος που έπαιζαν οι Stage Fright (grunge).

Το βίντεο που το 2007 λανθασμένα αποδόθηκε στους Nirvana

Η μπάντα στην οποία πιθανότατα να ανήκει πραγματικά αυτό το τραγούδι (στην περιγραφή του οποίου λέγεται ότι αποδόθηκε στους Nirvana προκειμένου να ακουστεί από περισσότερο κόσμο.)

2. Chase The Devil – Max Romeo. Πολύς κόσμος γνωρίζει το συγκεκριμένο τραγούδι συνήθως ως “Out of Space” , “Outta Space” κ.τ.λ . Η αρχή του “κακού” έγινε το 1992 όταν οι Prodigy διασκεύασαν το κομμάτι αλλάζοντας και το όνομα του σε Οut of Space . Μερικά χρόνια αργότερα στο internet και κυρίως στο youtube το Chase The Devil θα αποδοθεί ως τραγούδι του Peter Tosh ή ακόμα και του Bob Marley . Με λίγη όμως έρευνα και επιμονή βρίσκεις τον πρωτότυπο και αρχικό ερμηνευτή του .

https://www.youtube.com/watch?v=WpIAc9by5iU

3. Alone – Pearl Jam & Alice in Chains . Το συγκεκριμένο και πανέμορφο κομμάτι έπεσε θύμα της βιασύνης και της άγνοιας που περιέλαβε τους πρώτους Youtubers που το δημοσίευσαν ως τραγούδι των Pearl Jam και των Alice in Chains.  Πράγματι κανείς θα μπορούσε να θεωρήσει λογικό ν’ανήκει σ αυτούς καθώς οι φωνές σχεδόν είναι ίδιες , αλλά ακόμα και το στυλ του κομματιού (grunge-postgrunge) ταίριαζε με το στυλ των συγκεκριμένων συγκροτημάτων. Η αλήθεια όμως είναι πως ανήκει στους  Downface  οι οποίοι έδρασαν περίπου την ίδια περίοδο με τις προηγούμενες μπάντες.

Το παλαιότερο βίντεο που αναφέρει ως ερμηνευτές του κομματιού τους Alice In Chains χρονολογείται το 2007 και έχει περίπου 2μιση εκατομμύρια views !!

ενώ το παλιότερο βίντεο στο youtube των Downface είναι το 2008 και αριθμεί το πολύ 230 χιλιάδες views.

4. Dont worry be happy – Bob Marley . Ενώ αρκετοί ίσως και να έχουμε καταλάβει ότι δεν έχει πει όλα τα ρέγκε κομμάτια του κόσμου ο Bob Marley μερικοί δυστυχώς επιμένουν στη συγκεκριμένη άποψη. Μ’ ένα γρήγορο search στο Youtube αλλά και στο Google μπορεί να καταλάβει κανείς ότι η συγκεκριμένη άποψη είναι ιδιαίτερα δημοφιλής.  Σ’ ένα βίντεο κιόλας που αναφέρεται ο Bob Marley ως ερμηνευτής του τραγουδιού έχει σχεδόν 28 εκατομμύρια views. Ευτυχώς όμως το πρωτότυπο βίντεο με ερμηνευτή τον Bobby McFerrin έχει 35 εκατομμύρια views και καλά κρατεί .

5. Red red wine – Bob Marley . Για άλλη μια φορά όπως είπα και παραπάνω, ένα ρέγκε κομμάτι μόνο και μόνο επειδή είναι ρέγκε αυτομάτως γίνεται τραγούδι του του Bob Marley . Και δυστυχώς ήμουν ένας από εκείνους που μέχρι πριν λίγες ώρες πίστευε πως όντως το είχε ερμηνεύσει ο Bob, με τα βίντεο που αναφέρουν ότι το τραγουδάει εκείνος να ξεπερνάνε τα 4μιση εκατομμύρια views. Η αλήθεια είναι πως η πρώτη ερμηνεία του τραγουδιού προήλθε από τον Neil Diamond (όπως πολύ καλά σχολίασε μια αναγνώστρια των ελληνικών hoaxes)  και στη συνέχεια οι UB40  διασκεύασαν το συγκεκριμένο κομμάτι σε ρέγκε. Όπως και να χει βέβαια είναι ένα πανέμορφο τραγούδι που απ’ όσους και να ερμηνευτεί πάντοτε θα έχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές μας.

Μπορεί στο συγκεκριμένο άρθρο να μην καταρρίπτουμε τεράστιους μύθους και φοβερά hoaxes, αλλά είναι καλό να γνωρίζουμε την αλήθεια (ακόμα και αν το ψέμα που προηγήθηκε ήταν καλοκάγαθο και δεν είχε σκοπό την άμεση απάτη του κόσμου) και ιδίως την αλήθεια που αφορά την τέχνη αλλά και ακόμα τους άσημους καλλιτέχνες (ή τους λιγότερους γνωστούς) που δεν κατάφεραν να αναδειχθούν, όπως άλλοι,  με το δικό τους όνομα στην ιστορία της μουσικής αλλά με το όνομα κάποιου άλλου, σημαντικού πάντα για την ιστορία, καλλιτέχνη.

Σπύρος Α. – Ethereal Society

Αρθρογράφος - Ερευνητής