Το θαυματουργό μαύρο κύμινο

10

Οι αναγνώστες πλέον πρέπει να ξέρετε πως η λέξη «θαυματουργό», σε αυτό το μπλογκ, χρησιμοποείται περιπαιχτικά και όχι κυριολεκτικά.

Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ένα υποτιθέμενο φάρμακο που γιατρεύει τα πάντα, ειδικά τότε, η λέξη «θαυματουργό» είναι απαραίτητη διότι μόνο με ένα θαύμα θα μπορούσε μια και μόνη ουσία να θεραπεύσει όλα τα προβλήματα υγείας.

Αλλά όπως μπορούμε να δούμε σε αυτό το άρθρο, το μαύρο κύμινο τελικά τα θεραπεύει όλα! Ενδεικτικά αντιγράψω τη λίστα με τα προβλήματα υγείας που λύνει το μαύρο κύμινο, αλλά αν θέλετε περισσότερα διαβάστε το άρθρο (σύνταξη και ορθογραφία προέρχονται από το αρχικό άρθρο):
Η απώλεια των μαλλιών, κεφαλαλγία, αϋπνία, ίλιγγο και πόνος στο αυτί,. Αλωπεκία και πιτυρίδα Πονόδοντος, Αμυγδαλίτιδα και λαρυγγίτιδα, διαταραχών των ενδοκρινών αδένων, Ακμή, όλα τα είδη των ασθενειών του δέρματος,. Κονδυλωμάτων, λεύκη και λέπρα, γρήγορη επούλωση των καταγμάτων, Ρευματισμοί, διαβήτης, υπέρταση, για τη μείωση της χοληστερόλης στο αίμα, Bephritis, για διάλυση και την απόρριψη του λογισμού, δυσουρία, Ηπατίτιδα, Για τη χοληδόχο κύστη και λογισμός της, σπληνομεγαλία, για όλες τις ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος, για τη θερμότητα και το κυκλοφορικό σύστημα, κολικοί, διάρροια και αέρια του γαστρεντερικού, η οξύτητα coronitis παθήσεων των οφθαλμών, αμοιβάδα, σχιστοσωμίαση και άλλων Είναι επίσης αποτελεσματικό σε περιπτώσεις φλεγμονής του προστάτη αδένα, άσθμα, έλκος, καρκίνος , σεξουαλική ανικανότητα, γενική κόπωση, ανορεξία, νωθρότητα και τεμπελιά και ενισχύει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου και γρήγορη απομνημόνευση.
Αυτά είναι μόνο λίγα μιας και είναι ξεκάθαρο στο άρθρο πως το μόνο που δεν θεραπεύει το μαύρο κύμινο είναι ο θάνατος. Ο θάνατος βέβαια δεν είναι αρρώστια, οπότε όταν μιλάμε για «θεραπεία του θανάτου» δεν εννοούμε ακριβώς αυτό, αλλά στην ουσία μιλάμε για αναστροφή, ανάσταση εκ νεκρών και όπως όλοι ξέρουμε, στην ιστορία της ανθρωπότητας, μόνο ο Jason Voοrhees ανασταίνεται ξανά και ξανά προκειμένου να σκοτώσει και άλλους αδαείς κατασκηνωτές.

3945401_friday_the_13th___jason_voorhees_by_tomzj1_by_redhavic-d85yatw

Αλλά πέραν της πλάκας, είναι πράγματι το μαύρο κύμινο τόσο δυνατό φάρμακο;

Όπως πάντα, όταν κάνεις κάποιο ισχυρισμό, οφείλεις να τον συνοδεύσεις και με τα κατάλληλα στοιχεία. Όσο μεγαλύτερος ο ισχυρισμός σου, τόσο μεγαλύτερες οι αποδείξεις που οφείλεις να προσφέρεις. Τι στοιχεία μας δίνει το άρθρο για τη θαυματουργή δυνατότητα του μαύρου κυμίνου; Κανένα! Αυτό βέβαια δεν προκαλεί έκπληξη διότι αν πραγματικά είχε κάποια ιδιότητα θαυματουργή, δεν θα ήταν μια μυστική λύση αλλά ένα γνωστό φάρμακο.

Ως αυτό το σημείο είναι λογικό να απορρίψουμε το άρθρο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια και να επιστρέψουμε στην προσπάθεια να βρούμε ένα άλλο φάρμακο για τη «διάλυση και την απόρριψη του λογισμού», ότι και αν σημαίνει αυτό. Ένας φίλος του μπλογκ όμως, ο οποίος μου έστειλε το άρθρο και τυχαίνει να είναι ιατρικός ερευνητής, αφιέρωσε χρόνο και έψαξε για έρευνες οι οποίες να επιβεβαιώνουν το άρθρο.

Φαντάζεστε την έκπληξη μας όταν ανακάλυψε πως πράγματι, υπάρχουν τέτοιες έρευνες! Μάλιστα υπάρχει και αυτό το review όλων των ερευνών που έχουν γίνει πάνω στο μαύρο κύμινο.

Μπορείτε να το διαβάσετε μόνοι σας, αν θέλετε, αλλά η ουσία είναι πως οι έρευνες που έχουν γίνει είναι in vitro και όχι in vivo, δηλαδή έχουν γίνει σε μικροοργανισμούς ή σε αρουραίους στο εργαστήριο και όχι στους ανθρώπους και οι πληροφορίες προέρχονται μόνο από αραβικές πηγές. Καμία έρευνα από τον δυτικό κόσμο δεν αναφέρεται.

Αν τα παραπάνω δεν είναι αρκετά να μας υποψιάσουν, τότε και μόνο το γεγονός πως στο ίδιο το review το μαύρο κύμινο αναφέρεται ως «θαυματουργό», θα έπρεπε να είναι αρκετό.

Αν θέλετε να γιατρέψετε μια αρρώστια συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Αν αυτός σας πει να φάτε μαύρο κύμινο κάντε το. Αλλά σε καμία περίπτωση μην ακολουθείτε τις οδηγίες των διάφορων τυχαίων άρθρων στο internet που μιλάνε για ίαση όλων και δεν προσφέρουν αποδείξεις.

Αυτά, αν θέλετε την υγεία σας, απορρίψτε τα.

Greek Skeptic

Θοδωρής Μαγουλάς

Αρθρογράφος - Ερευνητής at ellinika hoaxes
Θοδωρής Μαγουλάς

Latest posts by Θοδωρής Μαγουλάς (see all)