Ποιοι είμαστε
Αρχική Όντως βρέχει ψάρια;HOAXES FAKE NEWS ΔΙΑΦΟΡΑ

Όντως βρέχει ψάρια;

25 Σεπ
2015

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 9 έτη.

Μπορεί στο εξωτερικό να βρέχει ψάρια, αλλά εδώ στην Ελλάδα βρέχει καρεκλοπόδαρα (ΜΑΣ ΠΣΕΚΑΖΟΥΝ;!11). Να πω την αλήθεια το παρακάτω κείμενο θα μπορούσα να μην το κατέρριπτα , για το εξής λόγο,  ότι δεν αναφέρεται σ’ ένα ψευδές γεγονός. Αλλά δυστυχώς μέσα στο συνωμοσιολογικό ειρμό του, ο αρθρογράφος μας, κατάφερε να υπερβάλλει και να ξεφύγει εύκολα (πάλι) από τα πλαίσια της λογικής και της αλήθειας.

fake news

Ένα μοναδικό φαινόμενο που πιθανόν να οφείλεται στις ισχυρές βροχοπτώσεις – καταιγίδες  που ανατροφοδοτούνται από περιοχές με πλούσιο οικοσύστημα, συνέβη στη Ονδούρα. Εκεί λοιπόν Έβρεξε ψάρια και μάλιστα πολλά, τόσα που γέμισαν δρόμοι και αυλές!

 Κατά τη διάρκεια της νύχτας την περιοχή έπληξε ιδιαίτερα ισχυρή καταιγίδα με αποτέλεσμα το πρωί οι κάτοικοι της Ονδούρας ξύπνησαν και αντίκρισαν τα βιβλικό θέαμα που ακολουθεί:
ondoyra1
ondoyra2

Το είδαμε εδώ κι εδώ.


Από να αρχίσουμε λοιπόν; Όπως είπα και παραπάνω το συγκεκριμένο άρθρο θα μπορούσε να ήταν απλά ένα τρομοκρατικό κειμενάκι το οποίο βασιζόμενο σε μερικά αληθινά γεγονότα, προσπαθεί να μαζέψει όσα περισσότερα κλικς μπορεί.  Πρώτα απ΄όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως το συγκεκριμένο φαινόμενο (όσο βιβλικό κι αν φαίνεται σε κάποιους) συμβαίνει στην Ονδούρα τουλάχιστον 1-2 αιώνες. Συγκεκριμένα από τον 19 αιώνα κάθε Μάη και Ιούνιο γίνεται η συγκεκριμένη “αλλοπρόσαλλη” βροχόπτωση στην περιοχή Yoro της Ονδούρας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου. Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής της Ονδούρας ονομάζουν το γεγονός Llubia de Peces που σημαίνει βροχή ψαριών. Προς τιμήν της συγκεκριμένης βροχής γίνεται κάθε χρόνο και ένα φεστιβάλ.

Κι εδώ ντόπιοι Ονδουριανοί που μαζεύουν πεσμένα ψάρια.

Το συγκεκριμένο φαινόμενο δημιουργείται από τα έντονα καιρικά φαινόμενα μ αποτέλεσμα να μεταφέρονται από πολύ μακριά , ψάρια κι άλλα θαλάσσια ζώα, σε εντελώς απομακρυσμένες περιοχές. Στην παρακάτω εικόνα μπορούμε να δούμε και με ακρίβεια πως συμβαίνει αυτό.

_39978688_raining_fish2_inf416

Το όλο γεγονός είχε παρατηρηθεί και εξακριβωθεί ακόμα κι από απεσταλμένους δημοσιογράφους του BBC πριν μερικά χρόνια. Το συγκεκριμένο κείμενο λοιπόν αφού προσπαθεί έμμεσα να μας πείσει ότι ξεκινάνε οι βιβλικές καταστροφές, χωρίς να αναφέρει την ιδιαίτερη συχνότητα του φαινομένου, αρχίζει και παραθέτει ψευδή στοιχεία για να τρομοκρατήσει ακόμα περισσότερο τους αναγνώστες.

Η πρώτη φωτογραφία με τα ψάρια προέρχεται από ένα ατύχημα στην Κίνα (μπορείτε να το δείτε αναλυτικά εδώ) όπου από ένα φορτηγό χύθηκαν στον δρόμο  6,800 κιλά γατόψαρα, τα οποία μαζεύτηκαν εγκαίρως με τη βοήθεια από πυροσβεστικές μάνικες. Μπορείτε να δείτε μερικές ακόμα φωτογραφίες παρακάτω :

fishpond2

fishpond7

Η δεύτερη φωτογραφία από την άλλη , πάλι δεν προέρχεται από την Ονδούρα, αλλά από την Βραζιλία και συγκεκριμένα από το Ρίο ντε Τζανέιρο. Τα συγκεκριμένα ψάρια , δυστυχώς, δεν έφτασαν μέσω κάποιας βροχής ή κάποιου τυφώνα στη συγκεκριμένες ακτές, αλλά βρέθηκαν νεκρά λόγω της μόλυνσης των υδάτων. Πράγμα που κινητοποίησε άμεσα τις αρχές , αλλά και τους διοργανωτές των Ολυμπιακών αγώνων, να λάβουν δράση, προκείμενου να αντιμετωπιστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα, καθώς σε αυτήν την περιοχή, θα γίνουν το καλοκαίρι του 2016 αρκετά αθλήματα υγρού στίβου. Εδώ θα βρείτε λεπτομερώς το ρεπορτάζ.

dead fish rio de janeiro 4

rio-beach-trash

Όπως θα παρατηρήσατε από το βίντεο που έβαλα, συγκεκριμένα το 3, τα ψάρια που πέφτουν μέσω της βροχής στη συγκεκριμένη περιοχή  της Ονδούρας δεν έχουν καμία απολύτως σχέση στο θέμα της ποσότητας, με αυτά που είδαμε στις φωτογραφίες. Ο σκοπός το ξαναλέω είναι ξεκάθαρος, κι έχει ως βασικό στόχο το κείμενο να τρομοκρατήσει μέσω ενός απλού γεγονότος (τουλάχιστον για τους κατοίκους εκείνων των περιοχών που το ζούνε κάθε καλοκαίρι εδώ και 200 χρόνια).

Ακόμα και το βίντεο που παραθέτουν, πάλι δεν είναι από την Ονδούρα. Εάν μπει κανείς στο Youtube και το δει από κει, θα δει ακριβώς κάτω από το βίντεο, περιγραφή που λέει ότι η συγκεκριμένη σκηνή, ανήκει σε ένα ντοκιμαντέρ του BBC που ονομαζόταν Supernatural του 1999 (καμία σχέση με τον Ντιν και τον Σαμ).

Με λίγα λόγια, ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να παραποιήσουν στοιχεία, ακόμα κι αν βασίζονται σε ένα αληθινό γεγονός, προκειμένου να πανικοβάλλουν τον κόσμο κι έτσι προφανώς να κερδοφορούν άμεσα και έμμεσα εις βάρος του. Η λύση είναι μια. Κριτική σκέψη , λογική και όρεξη για μια αξιόλογη κι αντικειμενική έρευνα και ξαφνικά όλα ξεκαθαρίζουν.

Σπύρος Α.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/magazine/3582802.stm

http://www.atlasobscura.com/places/lluvia-de-peces-the-rain-of-fish

https://en.wikipedia.org/wiki/Lluvia_de_Peces

 

Αρθρογράφος - Ερευνητής