Ποιοι είμαστε
Αρχική Προσοχή στις στοιχηματικές απάτες μέσω FacebookHOAXES SCAMS

Προσοχή στις στοιχηματικές απάτες μέσω Facebook

3 Ιου
2016

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 8 έτη.

s1 - Αντιγραφή

Στη χώρα μας, δραστηριοποιούνται εδώ και μερικά χρόνια, κύκλωματα που εξαπατούν συμπολίτες μας, αποσπώντας τους χρήματα, προκειμένου να στοιχηματίζουν σε δήθεν στημένα παιχνίδια.

Τα κυκλώματα, χρησιμοποιούν σελίδες στο facebook για να προσελκύσουν ”πελάτες”. Όταν μια σελίδα εκτεθεί περισσότερο από όσο πρέπει, δημιουργούν καινούργια.

Επιχειρήσαμε επιτυχώς να προσεγγίσουμε κάποιες από αυτές, ως υποψήφιοι πελάτες. Αφού μας διαβεβαίωσαν για την επιτυχία των στημένων παιχνιδιών που θα μας δώσουν, μας ζήτησαν κατάθεση χρημάτων σε λογαριασμό western union, ή μέσω κάρτας paysafe. Σε μία περίπτωση, όταν ζητήσαμε τα στοιχεία του δικαιούχου, μας δόθηκε το όνομα Marko Shenov, από το Τέτοβο των Σκοπίων (σελίδα Terasties Epityxies, που δεν υπάρχει πλέον). Το όνομα είναι πιθανότατα πραγματικό, διότι ο δικαιούχος πρέπει να επιδείξει τη ταυτότητά του, προκειμένου να εισπράξει. Εκτός από σκοπιανούς, βέβαιη θα πρέπει να θεωρείτε και η συμμετοχή Ελλήνων στο κύκλωμα, πιθανόν με έδρα τη Βόρειο Ελλάδα, κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα.

Φυσικά, κάποιος θα πρέπει να έχει πλήρη άγνοια κινδύνου για να αποφασίσει να στείλει χρήματα σε έναν άγνωστο με την υπόσχεση να λάβει στημένο παιχνίδι που θα τον κάνει πλούσιο…

Παρακάτω είναι μια προηγούμενη, ανενεργή πλέον σελίδα

DJ Derek (πρώην στοιχηματική σελίδα που άλλαξε… προσανατολισμό)

Στιγμιότυπο οθόνης (3309)

Referee friend

Στιγμιότυπο οθόνης (3305)

Easy Money

Στιγμιότυπο οθόνης (3306)

Ημίχρονα Τελικά bet 100%

Στιγμιότυπο οθόνης (3308)

Victorri Tips (συνομιλια 3/7/16)

aaa

aa

Το 2014, στα πλαίσια αστυνομικής έρευνας, είχαν συλληφθεί 5 άτομα που διαχειρίζονταν προφίλ στο Facebook και υπόσχονταν προγνωστικά για αγώνες ποδοσφαίρου. Όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, τέσσερις από τους διαχειριστές είχαν ως κατοικία τα Σκόπια και την Κύπρο, ενώ ο πέμπτος, ένας 27χρονος Αλβανός διέμενε στα Χανιά της Κρήτης. Περισσότερα εδώ.

Πως δουλεύει το κόλπο

Η πιθανότητα να κερδίσετε είναι αυτό που λένε… μία στις εκατό, γιατί, πολύ απλά, εάν όντως συνέβαινε αυτό, οι απατεώνες δεν θα έψαχναν για άλλους τυχερούς, αλλά θα τα έπαιζαν μόνοι τους και θα θησαύριζαν. Για ποιο λόγο λοιπόν να σας δώσει κάποιος ένα-δύο στημένα παιχνίδια έναντι 50, 100, 200 ευρώ, τη στιγμή που μπορεί να βγάλει χιλιάδες, ποντάροντας σε αυτά;

Για να τσιμπήσει το θύμα υπάρχουν δυο τρόποι: Είτε παρουσιάζουν δήθεν κερδισμένα δελτία, αποκρύπτοντας ημερομηνίες, αποδόσεις κτλ, είτε, εάν είναι τυχεροί και όντως κάποιο ματς κερδίσει, κάνουν το συγκεκριμένο δελτίο σημαία και το διαφημίζουν, ενώ όλα τα υπόλοιπα που δεν έπιασαν τίποτα, τα θάβουν. Τελος, μη ξεχνάτε το ”πατροπαράδοτο” photoshop, που μπορεί να κάνει ένα δελτίο να φαίνεται πως κέρδισε.

Να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί με αυτούς που σας υπόσχονται υψηλά κέρδη με μικρό κόστος. Ο χρυσός κανόνας του ίντερνετ είναι πως εάν κάτι είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε σίγουρα δεν είναι.

Σχετική ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει:

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για απατηλές ιστοσελίδες και απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα, που αποστέλλονται σε χρήστες του διαδικτύου και υπόσχονται μεγάλα κέρδη από δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες για απατηλές ιστοσελίδες και απατηλά ηλεκτρονικά μηνύματα, που αποστέλλονται σε χρήστες του διαδικτύου και υπόσχονται μεγάλα κέρδη από δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου

Το περιεχόμενο των μηνυμάτων υπόσχεται στους παραλήπτες, άμεσα και εύκολα, μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε αγώνες ποδοσφαίρου, ζητώντας τους να δημιουργήσουν προσωπικό λογαριασμό σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες στοιχηματισμού

Σκοπός των μηνυμάτων είναι να πείσουν τους πολίτες να συμμετάσχουν σε διαδικασίες στοιχηματισμού και προκειμένου να εισπράξουν τα υποτιθέμενα κέρδη τους, να καταθέσουν σε λογαριασμούς των αγνώστων δραστών μεγάλα χρηματικά ποσά

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της προληπτικής δράσης της για την αποφυγή εξαπάτησης των πολιτών, ενημερώνει τους χρήστες του διαδικτύου, ότι παρατηρείται έξαρση αποστολής απατηλών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), σε μεγάλο αριθμό χρηστών του διαδικτύου.

Με τα μηνύματα αυτά, οι άγνωστοι δράστες προσπαθούν να εξαπατήσουν τους παραλήπτες, προκειμένου να αποσπάσουν από αυτούς μεγάλα χρηματικά ποσά.

Ειδικότερα, οι δράστες μέσω των ανωτέρω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, υπόσχονται στους παραλήπτες, άμεσα και εύκολα, μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε αποτελέσματα αγώνων ποδοσφαίρου, που υποτίθεται ότι γνωρίζουν και ζητούν από τους παραλήπτες να δημιουργήσουν προσωπικούς λογαριασμούς χρήσης σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες, όπου οι δράστες εμφανίζουν εικονικά μεγάλα χρηματικά ποσά υποτιθέμενων κερδών από προτεινόμενους αγώνες.

Για τη δήθεν εκταμίευση των κερδών αυτών, ζητείται από τους πολίτες να καταθέσουν μεγάλα χρηματικά ποσά σε λογαριασμούς των δραστών, προς κάλυψη εξόδων όσων βοήθησαν στη διαδικασία και την επιτυχή πρόβλεψη.

Μάλιστα στα μηνύματα αυτά, ως στοιχεία επικοινωνίας δίνεται μόνο μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, χωρίς να δίνεται ποτέ κανένα άλλο στοιχείο επικοινωνίας (κινητό ή σταθερό τηλέφωνο κ.λπ.).

Με αφορμή τα παραπάνω, η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συστήνει στους χρήστες του διαδικτύου:

  • Να μην ανταποκρίνονται και να μην απαντάνε σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.
  • Να μην εγγράφονται σε ιστοσελίδες που υπόσχονται μεγάλα κέρδη από στοιχηματισμό σε δήθεν στημένους αγώνες ποδοσφαίρου, καθόσον αυτό πέραν από τη δίωξη των δραστών μπορεί να προκαλέσει και ποινική δίωξη σε βάρος τους.
  • Να εξετάζουν την εγκυρότητα και την αυθεντικότητα των ιστοσελίδων, πριν δημιουργήσουν οποιοδήποτε προσωπικό λογαριασμό.
  • Να μην εμπιστεύονται αγνώστους στο διαδίκτυο που υπόσχονται κέρδη.
  • Να μην αποστέλλουν μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου – Α.Φ.Μ., κ.λπ.) και οικονοµικά δεδοµένα (αριθµούς τραπεζικών λογαριασµών, προσωπικούς κωδικούς – ΡΙΝ numbers) κ.λπ. δεδομένα.

Επιπρόσθετα, συνιστάται στους χρήστες του διαδικτύου να μην ανοίγουν τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mails), για την προέλευση ή τον αποστολέα των οποίων δεν είναι βέβαιοι.

Ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα ηλεκτρονικά μηνύματα άγνωστης προέλευσης που περιέχουν συνημμένα αρχεία και περισσότερο αυτά με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά στον αριθμό: 111 88
  • Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) στο: [email protected]
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smartphones), με λειτουργικό σύστημα iOS-android:CYBERKID.
  • Μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: @cyberalertGR

Σχετικές αναρτήσεις με το θέμα των ”στημένων” παιχνιδιών, μπορείτε να δείτε εδώεδώ. εδώ, εδώ, και εδώ. Εξυπακούεται πως ο ΟΠΑΠ δεν έχει καποια εμπλοκή με τα στημένα παιχνίδια, ούτε με τις απατές μέσω facebook.

Fact-check for the sake of Democracy