»Μαγικές» θεραπείες και δίαιτες για το καρκίνο – Όταν ο τσαρλατανισμός γίνεται επικίνδυνος

12

Σύμφωνα με την αμερικανική FDA (αντίστοιχος ΕΟΦ), υπάρχουν τουλάχιστον 178 εναλλακτικές θεραπείες καρκίνου, οι οποίες δεν είναι αποδεκτές από την ιατρική, διότι όχι μόνο δεν έχουν αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να είναι επικίνδυνες. Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε τις πιο δημοφιλείς από αυτές, πολλές από τις οποίες, εφαρμόζονται (ανεπίσημα) και στην Ελλάδα.

Οι εναλλακτικές θεραπείες χωρίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες, ανάλογα με το τρόπο δράσης τους. Για παράδειγμα, έχουμε θεραπείες που βασίζονται σε συγκεκριμένη δίαιτα, στη χρήση κάποιας μορφής ενέργειας (πχ ηλεκτρομαγνητική), θεραπείες που βασίζονται σε συγκεκριμένα φυτά, θεραπείες που βασίζονται σε συγκεκριμένη πνευματική δραστηριότητα, ή ακόμη και συνδυασμός δύο η περισσοτέρων από τα ανωτέρω.

Εναλλακτικές θεραπείες

Αρωματοθεραπεια

Πρόκειται για τη χρήση αιθέριων ελαίων που προέρχονται από λουλούδια, σπόρους, φύλλα, φλοιούς κορμών κτλ. Ουκ ολίγοι ολιστικοί θεραπευτές, υποστηρίζουν πως μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό μέσω τις επάλειψης ή της εισπνοής, προκαλώντας στον εγκέφαλο συγκεκριμένες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα την αύξηση της κυκλοφορίας αίματος. Δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη έρευνα ότι μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο.

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/aromatherapy

Αγιουβερδική ιατρική

Πρόκειται για πανάρχαια μέθοδο προερχόμενη από την Ινδία. Περιλαμβάνει τη λήψη ειδικών φυτικών σκευασμάτων, διαλογισμό, γιόγκα, ειδικές δίαιτες κτλ. Η θεραπευτική ικανότητα της Αγιουβέρδα απέναντι στο καρκίνο είναι ανύπαρκτη.

https://www.quora.com/Is-cancer-curable-with-Ayurveda

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/ayurvedic-medicine

https://web.archive.org/web/20061209114559/http://nccam.nih.gov/news/newsletter/2006_winter/ayurveda.htm

Νέα Γερμανική Ιατρική

Ο Δρ. Ryke Geerd Hammer αποτελεί μια ξεχωριστή περίπτωση θεραπευτή διότι απολαμβάνει παγκοσμίου φήμης με τα κατορθώματά του. Είναι ο εφευρέτης της Νεας Γερμανικής Ιατρικής. Ισχυρίζεται πως η συμβατική αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι μέρος μιας σιωνιστικής συνωμοσίας για την εξολόθρευση των μη εβραϊκών πληθυσμών. Η μέθοδος είναι αποδεδειγμένα μη αποτελεσματική και επικίνδυνη.

Η Ιπποκράτειος Αντικαρκινική Άμυνα, ο Δρ Χάμερ και οι τσαρλατάνοι που υπόσχονται θαυματουργές θεραπείες

Βοτανολογία

Άλλη μια ολιστική προσέγγιση για τη θεραπεία του καρκίνου. Σύμφωνα με το Cancer Research UK, δεν υπάρχει καμία σοβαρή ένδειξη από μελέτες σε ανθρώπους, πως οι θεραπείες από βότανα, μπορούν να προλάβουν ή να θεραπεύσουν το καρκίνο.

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/herbal-medicine

Το φυτό που σκοτώνει τον καρκίνο σε 40 ημέρες! Μας το κρύβουν επειδή είναι τζάμπα;

Καταρρίπτεται: ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΠΟΥ ΘΕΡΑΠΕΥΕΙ ΑΝΕΞΟΔΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ

Καταρρίπτεται – Τα σπαράγγια θεραπεύουν τον καρκίνο.

Καταρρίπτεται.ΦΥΤΟ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΤΟ 98% ΤΩΝ ΚΑΡΚΙΝΙΚΩΝ ΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΕ 16 ΩΡΕΣ!

Οι φαρμακευτικές εταιρείες μας κρύβουν χρόνια αυτό το φρούτο που θεραπεύει τον καρκίνο. Δείτε ΠΟΙΟ είναι και ΒΟΗΘΗΣΤΕ να το μάθουν ΟΛΟΙ!

Ολιστική ιατρική

Η ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου, είναι όχι μόνο αναποτελεσματική, αλλά και δυνητικά επικίνδυνη. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, είναι η περίπτωση του Ροδόκηπου που παρουσιάσαμε πρόσφατα. Τέτοιες μέθοδοι, δεν έχουν τη παραμικρή επιστημονική υπόσταση.

Ολιστική Φυσική Θεραπεία για τον Καρκίνο, ή το μονοπάτι προς την οδό της αιωνίου αναπαύσεως;

Ομοιοπαθητική

Η ομοιοπαθητική στο σύνολό της, λογίζεται ως ψευδοεπιστήμη. Η θεραπευτική της ικανότητα, μένει να αποδειχθεί. Μεταξύ άλλων, βασίζεται στη θεωρία της διύλισης της φαρμακευτικής ουσίας σε βαθμό που πολλές φορές, είναι μη ανιχνεύσιμη. Ως απάντηση, οι ομοιοπαθητικοί προτείνουν τη θεωρία της μνήμης του νερού, η οποία στερείται  επιστημονικής βάσης. Κάποιοι υποστηρίζουν πως μπορούν να θεραπεύσουν και το καρκίνο. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, διότι δεν υπάρχουν αξιόπιστες ενδείξεις που να αποδεικνύουν αυτό τον ισχυρισμό.

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/homeopathy

ellinikahoaxes.gr/2014/06/29/η-μνήμη-του-νερού-στην-ομοιοπαθητική/

terranovaincognita.gr/single-post/2016/04/23/Η-ομοιοπαθητική-δεν-έχει-αποτέλεσμα-σύμφωνα-με-νέα-μελέτη

terranovaincognita.gr/single-post/2016/09/22/Παγκόσμια-πρωτοτυπία-Κάνοντας-μεταπτυχιακό-σε-ψευδοεπιστήμες-στην-Ελλάδα-του-21ου-αιώνα

Naturopathy

Πρόκειται για ένα σύστημα εναλλακτικής ιατρικής που στηρίζεται στη πεποίθηση πως η αποφυγή των συμβατικών φαρμάκων, σε συνδυασμό με το χειρισμό της ενέργειας του σώματος, μπορεί να θεραπεύσει το καρκίνο. Δεν στηρίζεται όμως σε καμία επιστημονική θεώρηση. Οι νατουροθεραπευτές, λογίζονται ως τσαρλατάνοι από την επίσημη ιατρική.

http://www.medscape.com/viewarticle/465994

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Naturopathy/naturopathy.html

 

Θεραπείες βασισμένες σε συγκεκριμένη δίαιτα

Αλκαλική δίαιτα

Πρόκειται για δίαιτες που υποτίθεται πως επηρεάζουν το PH, του οργανισμού και καταπολεμούν τους όξινους καρκινικούς όγκους. Κάθε όργανο του ανθρωπίνου σώματος έχει το δικό του PH. Το ανθρώπινο σώμα έχει την ιδιότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα οξύτητας από μόνο του και το κάνει πολύ αποτελεσματικά. Το ανθρώπινο αίμα είναι από τη φύση του ελαφρώς αλκαλικό.Αυτό ρυθμίζεται από τα νεφρά και παραμένει πάντα εντός συγκεκριμένων ορίων. Εάν θελήσουμε να το αλλάξουμε με τροφή ή νερό, τα επιπλέον οξέα ή αλκαλοειδή, απλά αποβάλλονται με τα ούρα. Η μεταβολή λοιπόν του PH θα φανεί μόνο στα ούρα και δεν θα έχει οποιαδήποτε άλλη επίδραση στο υπόλοιπο σώμα.

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2014/03/24/dont-believe-the-hype-10-persistent-cancer-myths-debunked/#acidic-diets

Καταρρίπτεται: Συνταξιούχος πρόεδρος των φαρμακοποιών αποκαλύπτει: «Το αλκαλικό νερό μπορεί να σκοτώσει τον καρκίνο!» – Πώς να το φτιάξετε!

https://www.ellinikahoaxes.gr/2016/09/25/baking-soda-honey-maple-syrup/

Δίαιτα Breuss

Ο Rudolf Breuss (1899–1990), ήταν ‘ένας Αυστριακός ολιστικός γιατρός που ισχυριζόταν πως ο καρκίνος κρυβόταν στις στερεές τροφές και πως θα μπορούσε να θεραπευτεί εάν ο ασθενής έπινε χυμούς λαχανικών επί 42 συνεχόμενες ημέρες. Οι έρευνες, τονίζουν αφενός την αναποτελεσματικότητα της δίαιτας εναντίον του καρκίνου και αφετέρου την επικινδυνότητά της λόγο της αποκλειστικής κατανάλωσης χυμών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23152069

Ο χύμος που νικάει τον καρκίνο σε 42 ημέρες! – Καταρριπτεται

Δίαιτα  Budwig

Μια Γερμανίδα βιοχημικός και συγγραφέας όπως όλοι οι φαν της εναλλακτικής ιατρικής στο σύνολο τους που μας χαρίζουν απίθανα best seller βιβλία τα οποία απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν επιστημονικά και παγκόσμια βιβλιογραφία κύρους. Έχουμε μια δίαιτα η οποία δεν βασίζεται σε καμία επιστημονική μελέτη αλλά μία θεωρία και προτάθηκε το 1953,την εποχή που δεν γνωρίζαμε τόσα για το καρκίνο και που ενδεχομένως να γίνει και επικίνδυνη.

ellinikahoaxes.gr/2014/06/06/καταρρίπτεται-πρωτόκολλο-budwig-η-φυσική

Νηστεία

Μια ακόμη αντικαρκινική προσέγγιση, έχει να κάνει με τη στέρηση τροφής και νερού (ξηρασία) για χρονικά διαστήματα που ποικίλουν, ανάλογα το θεραπευτή, για τη θεραπεία του καρκίνου. Η ιδέα πίσω από αυτή τη ψευδοεπιστημονική θεώρηση, υποστηρίζει πως με αυτό το τρόπο, τα καρκινικά κύτταρα λιμοκτονούν και οδηγούνται σε απόπτωση. Έχουν υπάρξει ελάχιστες μελέτες που έδειξαν πως η νηστεία για μικρά διαστήματα ίσως να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Οι επιστήμονες ομολογούν πως χρειάζονται περισσότερες έρευνες. Το βέβαιο είναι πως η νηστεία και η ξηρασία, όταν λαμβάνουν χώρα χωρίς την επίβλεψη ειδικού, μπορεί να είναι επικίνδυνες.

http://www.telegraph.co.uk/science/2016/03/12/fasting-for-three-days-can-regenerate-entire-immune-system-study

http://theconversation.com/fasting-may-improve-cancer-treatment-but-needs-further-exploration-63696

Μακροβιοτική δίαιτα

Βασίζεται στη κατανάλωση σπόρων και ακατέργαστων τροφών. Το Cancer Research UK, δε συνιστά την εφαρμογή μακροβιοτικών διαιτών σε ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο.

http://www.cancerresearchuk.org/about-cancer/cancers-in-general/treatment/complementary-alternative/therapies/macrobiotic-diet?script=true

Θεραπεία Moerman

Αποτέλεσε έμπνευση του Ολλανδού γιατρού Cornelis Moerman (1893-1988). Η αξία της ουδέποτε αποδείχτηκε επιστημονικά καθότι ο Moerman ποτέ δεν έκανε κάποια σχετική δημοσίευση που να στηρίζει τα λεγόμενά του, ενώ ουδείς μπόρεσε ποτέ να παράγει τα ίδια αποτελέσματα.

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/Cancer/moerman.html

Θεραπεία με τη χρήση υπερτροφών

Υποστηρίζει πως η κατανάλωση διαφόρων »υπερτροφών», όπως το παντζάρι, το σκόρδο κτλ, μπορούν να θεραπεύσουν το καρκίνο. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, υπάρχουν μόνο ενδείξεις για τη προληπτική και όχι θεραπευτική αξία αυτών των τροφών. Σε καμία περίπτωση η αποκλειστική βρώση υπερτροφών, δε μπορεί να θεωρηθεί ασφαλή δίαιτα.

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2014/03/24/dont-believe-the-hype-10-persistent-cancer-myths-debunked/#superfoods

Δίαιτα Gerson, made in Greece – Τι ρόλο παίζουν τα στρουμφάκια;

Οι χημειοθεραπείες μας σκοτώνουν και θα σωθούμε αλλάζοντας διατροφή;

Καταρρίπτοντας 10 επίμονους μύθους για τον καρκίνο

Συμπεράσματα

Οι ανωτέρω εναλλακτικές μέθοδοι για τη θεραπεία του καρκίνου, είναι αναποτελεσματικές και δυνητικά επικίνδυνες. Στη καλύτερη των περιπτώσεων, κάποιες από αυτές, έχει βρεθεί να δρουν επικουρικά στις κλασικές θεραπείες, βοηθώντας για παράδειγμα στη μείωση των παρενεργειών. Δυστυχώς, σχεδόν όλες οι παραπάνω θεραπείες, εφαρμόζονται και στην Ελλάδα, από άτομα που συνήθως δεν έχουν σχέση με την ιατρική, Κανείς εξ αυτών, δεν έχει επίσημη άδεια άσκησης ιατρικού επαγγέλματος βασισμένη σε αυτές τις θεραπείες. Επομένως, είτε δρουν μέσω παράνομων ιατρείων, είτε, εάν είναι γιατροί, εφαρμόζουν και άλλες μεθόδους, καθαρά θα προσπορισμό κέρδους.

Όλοι οι ανωτέρω, βασίζονται στην άγνοια του κόσμου και μερικές φορές, στον εκφοβισμό απέναντι στις συμβατικές θεραπείες. Διαδίδουν ανυπόστατες θεωρίες, δήθεν πως η συμβατική ιατρική έχει αποτύχει οικτρά στην αντιμετώπιση του καρκίνου, ή πως το ιατρικό κατεστημένο, κρατάει κρυφό το φάρμακο για το καρκίνο, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των φαρμακοβιομηχανιών. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, στο παρακάτω λινκ:

terranovaincognita.gr/single-post/2016/08/23/Καταρριπτεται—«Η-Αλήθεια-για-τον-Καρκίνο-και-ΓΙΑΤΙ-οι-ιατροί-επιμένουν-να-την-αγνοούν»

Να είστε ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί απέναντι σε ανθρώπους που υπόσχονται θαύματα, διότι ενδέχεται η ζωή σας να βρεθεί σε κίνδυνο.