Τι μεταφέρει το τουρκικό πλοίο ALCATRAS; Γιατί (δεν) μας το κρύβουν;

3

Σε ακόμη μια »αποκάλυψη» προβαίνει το makeleio.gr, ισχυριζόμενο πως το τουρκικό σκάφος ALCATRAS που προσάραξε στη Κω, μεταφέρει πολεμικό υλικό και οι αρμόδιες ελληνικές αρχές θέλουν να μας ρίξουν στάχτη στα μάτια, αποκρύπτοντας την είδηση.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

 

 

Τι μπορεί να ισχύει

Σύμφωνα με το άρθρο, αυτό που βλέπουμε στο κατάστρωμα είναι ένα κοντέινερ και ένας πύργος ύψους 5 μέτρων, που αποτελεί υποσύστημα αντιπυραυλικού συστήματος RAM (Rolling Airframe Missile), που εξοπλίζει κάποιες τουρκικές κορβέτες. Το RIM-116 Rolling Airframe Missile, είναι ένα σύστημα αυτοπροστασίας έναντι αντιπλοϊκών και χαμηλά ιπτάμενων στόχων (CIWS), κατασκευασμένο από την εταιρία Raytheon. Αριθμός συστημάτων RAM έχουν παραδοθεί και στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

https://www.youtube.com/watch?v=zfzdw6_2Bh8

Το πρόβλημα με το εν λόγω όπλο ωστόσο, είναι πως δεν έχει δικό του σύστημα εντοπισμού και εγκλωβισμού εισερχόμενου στόχου, αλλά είναι συνδεδεμένο με το σύστημα μάχη του πλοίου πάνω στο οποίο έχει τοποθετηθεί. Ο πυργίσκος που βλέπουμε στις φωτογραφίες του άρθρου, είναι ραντάρ προσέγγισης-πλοήγησης ελικοπτέρων, τύπου Sperry Marine VisionMaster, μαζί με ηλεκτροπτικό αισθητήρα της ASELSAN.

http://navalanalyses.blogspot.gr/2015/06/ada-class-corvettes-of-turkish-navy.html

Ακόμη και εάν ο πύργος όντως προορίζεται, ως ηλεκτροπτικό σύστημα εντοπισμού, να τοποθετηθεί στις τουρκικές κορβέτες, η μεταφορά του με το πλοίο ALCATRAS, δεν είναι ούτε παράνομη, διότι αποτελεί νόμιμη περιουσία του τουρκικού κράτους, ούτε επικίνδυνη, διότι δε φέρει εκρηκτικά, ή άλλα επικίνδυνα υλικά.

Επιπλέον

Το Λιμενικό Σώμα διενήργησε νηοψία στο ALCATRAS, διενεργώντας τους απαραίτητους ελέγχους από τους οποίους δεν διαπιστώθηκαν αντικανονικότητες,

Τέλος

Σύμφωνα με τη Πτήση & Διάστημα, το φορτίο του φαίνεται ότι είναι πρωτότυπο δοκιμών του Korkut D που είναι η έκδοση CIWS του χερσαίου Korkut και φέρει πυροβόλα των 25 mm αντί των 35 mm και όχι πυραύλους τύπου RAM. Το συγκεκριμένο σύστημα, πιθανότατα μεταφερόταν σε πεδίο δοκιμών. Σε κάθε περίπτωση, δε πρόκειται για επιχειρησιακό όπλο, αλλά για αισθητήρες και βάση των πυροβόλων.

Το «μυστικό» του τουρκικού «ALCATRAS»

Από τα ανωτέρω, προκύπτει πως το τουρκικό σκάφος δε μεταφέρει πυραύλους RAM.  Ακόμη όμως και έτσι να ήταν, η μεταφορά όπλων δεν είναι παράνομη, διότι αποτελούν νόμιμη περιουσία του τουρκικού κράτους.

via TNI