Ποιοι είμαστε
Αρχική Βελονισμός και βρεφικοί κολικοί = Κακή επιστήμηΥΓΕΙΑ ΔΙΑΦΟΡΑ

Βελονισμός και βρεφικοί κολικοί = Κακή επιστήμη

18 Ιαν
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ώρες διαβάζουμε σχετικά με έρευνα Σουηδών επιστημόνων που ανακάλυψε πως ο βελονισμός μπορεί να είναι ωφέλιμος στην αντιμετώπιση των κολικών.

ΥΠΕΡΒΟΛΗ

Το είδαμε στο in.gr, infokids.com.cy, iatronea.gr και πολλά άλλα.

Τι ισχύει

Οι κολικοί επηρεάζουν περίπου 1 στα 5 βρέφη και συνήθως σταματάνε μετά την ηλικία των 6 μηνών. Πιθανότατα η δυσπεψία κάποιων μωρών στο μητρικό ή βρεφικό γάλα, προκαλεί δυσφορία στο έντερο που εκδηλώνεται με παρατεταμένο κλάμα. Ακόμη και η διατροφή των μητέρων που θηλάζουν, ενδέχεται να παίζει ρόλο.

Η επίμαχη έρευνα, χώρισε 172 βρέφη σε 3 ομάδες. Οι 2 πρώτες έλαβαν 2 διαφορετικού τύπου βελονισμό, ενώ η 3η καθόλου. Μια βελόνα τοποθετήθηκε σε βάθος 3 χιλιοστών για λίγα δευτερόλεπτα στη 1η ομάδα, ενώ στη 2η χρησιμοποιήθηκαν 5 βελόνες για 30 δεύτερα. Η ”θεραπεία” λάμβανε χώρα 2 φορές την εβδομάδα για 2 εβδομάδες και ζητήθηκε από τους γονείς να κρατήσουν ημερολόγιο των περιστατικών κλάματος για αυτό το διάστημα.

Παρατηρήθηκε βελτίωση και στα 3 γκρουπ, με τη μόνη διαφορά πως στα 2 πρώτα, η βελτίωση ήταν ελαφρώς συντομότερη.

Η συγγραφέας της έρευνας, Dr Kajsa Landgren, είπε πως τα μωρά δεν έκλαψαν καθόλου στις μισές ”συνεδρίες”, ενώ μόνο στις 31 από τις 380 συνολικά, έκλαψαν για πάνω από 1 λεπτό.

Όμως ο γνωστός σκεπτικιστής, επίτιμος καθηγητής Edzard Ernst του πανεπιστημίου του Έξετερ, αναφέρει πως οποιαδήποτε θεραπευτική ικανότητα (μπορεί) να έχει ο βελονισμός, δε μπορεί να διαπιστωθεί από την εν λόγο έρευνα.

Γνωρίζουμε πως τα μωρά που υποφέρουν από κολικούς, ανταποκρίνονται ακόμη και στην ελάχιστη φροντίδα και αυτή η έρευνα επιβεβαιώνει μόνο πως λίγη επιπλέον φροντίδα και στοργή, μπορεί να προκαλέσει κάποιο αποτέλεσμα. Τα ευρήματα της έρευνας επομένως, δεν είναι αποτέλεσμα του βελονισμού”.

Μεθοδολογία

Αρχικά ένα δείγμα μόλις 147 βρεφών είναι εξαιρετικά μικρό για να καθορίσει εάν ο βελονισμός είναι ικανή μέθοδος για την ανακούφιση των κολικών. Επιπλέον, η συλλογή των δεδομένων από τους ίδιους τους γονείς σε μη ελεγχόμενο πειραματικό περιβάλλον, πιθανότατα αλλοίωσε σημαντικά τα ευρήματα. Είναι άγνωστο ένα η έρευνα έλαβε υπόψιν της το φαινόμενο placebo by proxy, δηλαδή την γονική αυθυποβολή προς τα παιδιά τους που είναι επιστημονικώς αναγνωρισμένο φαινόμενο.

Επιπλέον

Μετά από δεκαετίες ερευνών και 3.000 και πλέον έρευνες για τις θεραπευτικές δυνατότητες του βελονισμού, η ιατρική επιστήμη έχει αποφανθεί πως δεν δουλεύει. Ο βελονισμός εντάσσεται στη λεγόμενη ”εναλλακτική ιατρική”, δηλαδή την ιατρική που δεν έχει καταφέρει να αποδείξει τη θεραπευτική της αξία.

Τέλος, ισχυρισμοί περί πανάρχαιας θεραπευτικής μεθόδου και ανεκδοτικές αναφορές επιτυχημένων θεραπειών δεν ισχύουν. Αναφορές σε αρχαία κείμενα κάνουν λόγο για πρακτικές που προσομοιάζουν αυτό που σήμερα αποκαλούμε βελονισμό και περιελάμβαναν αφαίμαξη με λεπτές λεπίδες, αγκάθια κτλ.

Ναι, αλλά το έκανε ένας γνωστός μου και έγινε καλά!”

Ο ”γνωστός” πιθανότατα θα γινόταν καλά ούτως ή άλλως. Ας μην ξεχνάμε πως κανείς δε θέλει να διηγηθεί την ιστορία που κάποιος ΔΕΝ έγινε καλά. Για αυτό το λόγο, οι ανεκδοτικοί ισχυρισμοί δεν έχουν καμία αξία.

Λαμβάνοντας υπόψιν τη κακή μεθοδολογία της έρευνας και κυρίως τους τόνους επιστημονικών ευρημάτων που δεν στοιχειοθετούν τη θεραπευτική αξία του βελονισμού, δε θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά τη περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε βελονισμό για τη θεραπεία των κολικών στα βρέφη.

Πηγές:

https://sciencebasedmedicine.org/acupuncture-doesnt-work/

http://www.quackometer.net/blog/2016/03/ten-things-about-acupuncture.html

http://www.bbc.com/news/health-38641929

http://www.dcscience.net/Science-Media-Centre-Roundup-acupuncture-Jan-2017.pdf

http://www.nhs.uk/Conditions/Colic/Pages/Treatment.aspx

ΤΝΙ

Fact-check for the sake of Democracy