Ακόμη μια απάτη με ψεύτικο διαγωνισμό στο facebook

Ακόμη μια απάτη με ψεύτικο διαγωνισμό, εμφανίζεται τις τελευταίες ώρες στο facebook και μας καλεί να τον κοινοποιήσουμε για να κερδίσουμε 1.500 ευρώ.

[icon_list style=»font-size:40px; color: red; margin-bottom:0;»] [icon_list_item type=»warning»]ΑΠΑΤΗ[/icon_list_item] [/icon_list]

 

http://archive.is/8t1De

http://archive.is/ZP0tk

Όπως βλέπουμε από την εικόνα, ο «διαγωνισμός» δημιουργήθηκε πριν από μόλις 6 ώρες και μέσα σε αυτό το διάστημα, κατάφερε και έφερε στη σελίδα, πάνω από 4.000 likes,σχεδόν 5.500 κοινοποίησεις και 5.200 σχόλια.

Προφανέστατα, πρόκειται για μια ακόμη απάτη like farming, δηλαδή χρήση αθέμιτων μέσων για τη συλλογή likes σε μια σελίδα, τα οποία μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χρησιμοποιηθούν για άλλες απάτες.

Οι απατεώνες ξέρουν, ότι μια σελίδα στο Facebook, ή μια ομάδα με πολλές χιλιάδες μέλη είναι ένα πολύτιμο αγαθό, γιατί δίνει στον απατεώνα ένα μεγάλο ακροατήριο.

Αν και στη προκειμένη περίπτωση δεν έχουμε (μέχρι στιγμής), εξαπάτηση των χρηστών για την εγγραφή τους σε συνδρομητική υπηρεσία SMS υψηλής χρέωσης, είναι βέβαιο πως εάν η σελίδα συνεχίσει να υφίσταται και συγκεντρώσει μερικές χιλιάδες likes ακόμη, ο «διαγωνισμός» θα τροποποιηθεί για να συμπεριλάβει και αυτή τη μορφή απάτης. Αυτή είναι μια σχετικά νέα διαφορά σε σχέση με παλαιότερες ανάλογες απάτες, που ζητούσαν από την αρχή το τηλέφωνο του χρήστη, ενώ στη περίπτωσή μας, αυτό θα γίνει όταν η σελίδα «ισχυροποιηθεί» και αποκτήσει φαινομενικό κύρος, έχοντας δεκάδες χιλιάδες likes.

Οι σελίδες αυτές μπορεί να χρησιμοποιούνται για να προσελκύσουν άτομα σε άλλες σελίδες, ή για ψάρεμα προσωπικών πληροφοριών, ή για να κερδίσει ο απατεώνας προμήθεια από κάποια διαφήμιση, ή απλά ένας απατεώνας θα μπορούσε να πωλήσει τη σελίδα στο Facebook σε άλλους για χρήματα. Στην πραγματικότητα, οι απατεώνες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τέτοιες σελίδες για να πράξουν μεγάλο αριθμό απατών, από επιθέσεις malware, έως την κλοπή προσωπικών στοιχείων.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως τέτοιου είδους απάτες είναι συνηθισμένες στο facebook. Ποτέ και πουθενά στο πλανήτη, δεν υπήρξε εταιρία που έδωσε χρήματα επειδή κάνατε like, comment και share μια ανάρτησή της. Εξυπακούεται πως το όνομα της MAC χρησιμοποιείται αυθαίρετα και χωρίς την άδεια της επίσημης εταιρίας, για να προσδώσουν οι απατεώνες κύρος στο δήθεν διαγωνισμό τους.

Σε κάθε περίπτωση, δε πρέπει να κάνετε Like και κοινοποίηση σε τέτοιου είδους απάτες, διότι είναι πιθανό να παρασύρεται και άλλους ανθρώπους σε αυτή.

Ακόμη μια απάτη με ψεύτικο διαγωνισμό στο facebook