Ποιοι είμαστε
Αρχική “Η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης” του Ιάκωβου Μάγερ. ΚαταρρίπτεταιHOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

“Η Δημοσίευσις είναι ψυχή της Δικαιοσύνης” του Ιάκωβου Μάγερ. Καταρρίπτεται

21 Μαΐ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) χρησιμοποιεί την ρήση του Ιωάννη-Ιάκωβου Μάγερ που όλοι οι δημοσιογράφοι γνωρίζουν, “Η δημοσίευση είναι η ψυχή της δικαιοσύνης”. Άραγε η πατρότητα του αποφθέγματος ανήκει πράγματι στον Μάγερ;

Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ.
Ο Ιωάννης Ιάκωβος Μάγερ γεννήθηκε στη Ζυρίχη στις 30 Δεκεμβρίου 1798 και σπούδασε φαρμακευτική και κατόπιν ιατρική, αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι, νυμφεύθηκε Ελληνίδα, άλλαξε το θρησκευτικό του δόγμα και έκδωσε την πρώτη ελληνική εφημερίδα, τα «Ελληνικά Χρονικά». Στην Ελλάδα, θεωρείται ο “πατέρας” της δημοσιογραφίας.

Η εφημερίδα, τα Ελληνικά Χρονικά.
Η πρώτη έντυπη εφημερίδα του Αγώνα, η «Σάλπιγξ Ελληνική», εκδόθηκε στην Καλαμάτα με συντάκτη τον Θεόκλητο Φαρμακίδη, αλλά βγήκαν μόνο τρία φύλλα με ημερομηνίες 1, 5 και 20 Αυγούστου 1821. Έτσι τα «Ελληνικά Χρονικά» ήταν η πρώτη πραγματική εφημερίδα αφού κυκλοφόρησε από την 1η Ιανουαρίου 1824 μέχρι την 20ή Φεβρουαρίου 1826 με συνολικά 226 φύλλα.

Η δημοσίοτης είναι ψυχή της δικαιοσύνης
Στις 23 Ιουλίου 1824, Αρ. φύλλου 60, δημοσιεύθηκε ένα ανυπόγραφο άρθρο με τίτλο “Η δημοσιότης είναι ψυχή της δικαιοσύνης“. Αυτή η ρήση αποδόθηκε στον Μάγερ και χρησιμοποιείται από την Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών και από το σύνολο των δημοσιογράφων, μέχρι σήμερα.


Ελληνικά Χρονικά 23 Ιουλίου 1824, Αρ. φύλλου 60 Σελ. 3. 01169-259-262

Publicity is the very soul of justice – Jeremy Bentham
Στο εξωτερικό η ρήση αυτή, αποδίδεται στον Άγγλο φιλόσοφο, Jeremy Bentham και υπάρχει στον 4ο τόμο του “The Works of Jeremy Bentham” σελ. 316, που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1778 και είναι διαθέσιμο δωρεάν από το google books.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η πατρότητα της ρήσης δεν ανήκει στον Ιωάννη-Ιάκωβο Μάγερ, αλλά στον Άγγλο φιλόσοφο Jeremy Bentham.

Ευχαριστούμε θερμά τον Μάνο Μακράκη που μας ενημέρωσε μέσω του προσωπικού λογαριασμού του στο facebook

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.