Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι Αϊνού της Ιαπωνίας είναι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων;HOAXES FAKE NEWS ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Οι Αϊνού της Ιαπωνίας είναι απόγονοι αρχαίων Ελλήνων;

10 Ιου
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Άρθρα που κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια στο διαδίκτυο, υποστηρίζουν πως μία ακόμη τρανή απόδειξη ότι το DNA των Ελλήνων συναντάται σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης είναι οι Αϊνού της Ιαπωνίας.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ 

 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που διαβάσαμε στην Ελλάνια Πύλη:

 

Ποιοι είναι στ’ αλήθεια οι Αϊνού;

Στο greecejapan.com, διαβάζουμε:

«Οι Αϊνού είναι μια ιδιαίτερη φυλή που ζει στο νησί Χοκάιντο της Ιαπωνίας, στα βόρεια ιαπωνικά εδάφη, στα νησιά Κουρίλες και Σαχαλίνη. Στη γλώσσα των Αϊνού το όνομά τους σημαίνει «άνθρωπος». Θεωρούνται οι «ιθαγενείς» της Ιαπωνίας και υπέστησαν πολλούς διωγμούς και διακρίσεις κατά την επέκταση των Ιαπώνων από τη νήσο Χονσού στα βόρεια νησιά της χώρας με αποτέλεσμα να καταστραφεί το μεγαλύτερο μέρος του πολιτισμού τους. Ο ακριβής αριθμός τους δεν είναι γνωστός, οι επίσημες εκτιμήσεις είναι ότι ο πληθυσμός τους φθάνει τις 25.000 όμως υπολογίζονται πολύ παραπάνω.

Τα χαρακτηριστικά των Αϊνού είναι μαύρα κατσαρά μαλλιά, τριχωτό σώμα και πρόσωπο, κοντό ανάστημα, μακρουλά κρανία και κυρτά μέτωπα. Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την καταγωγή τους, όπως ότι είναι καυκασοειδής, μογγολική, ωκεάνια (συγγένεια με τους ιθαγενείς της Αυστραλίας) παλαιοασιατική κ.α. (ακόμα και ελληνική, θεωρία όμως χωρίς αξιοπιστία). Η αρχαία θρησκεία τους ήταν ανιμιστική και λάτρευαν τα πνεύματα της φύσης. Η κοινωνία τους ήταν μητριαρχική και οι άντρες ήταν ικανότατοι κυνηγοί και ψαράδες.

Την περίοδο Meiji (1868-1912) οι Αϊνού χαρακτηρίστηκαν επίσημα ως «πρώην ιθαγενείς» αλλά οι διακρίσεις σε βάρος τους συνεχίστηκαν. Το 1997 η ιαπωνική βουλή ψήφισε νόμο για την παροχή κονδυλίων για την έρευνα και την προώθηση του πολιτισμού τους και μόλις το 2008 τους αναγνώρισε επίσημα σαν έναν ξεχωριστό λαό με τη δική του γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό και αποδέχθηκε ότι είχαν τύχει διακρίσεων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ιάπωνες.

Σήμερα στο Χοκάιντο υπάρχουν μουσεία και χωριό-απομίμηση, που εισάγουν με τα εκθέματά τους και διάφορες εκδηλώσεις τους επισκέπτες στην ιστορία, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των Αϊνού

Σύμφωνα με ιστορικές, γλωσσολογικές και γενετικές μελέτες, οι Αϊνού είναι απόγονοι των μεσαιωνικών λαών Satsumon και Okhotsk. Αυτοί με τη σειρά τους, ανάγουν τη καταγωγή τους στους Jomon, ο πολιτισμός των οποίων, η παρουσία στην Ιαπωνία, ξεκινά από το 10.500 πΧ. Παλαιότερες αναφορές για καυκάσια – ευρωπαϊκή καταγωγή, έχουν καταρριφθεί από γενετικές μελέτες.

Deep History of East Asian Populations Revealed

Οι σχετικές πηγές, είναι άφθονες. Ειδικότερα, γενετικές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως η καταγωγή των Αϊνού, είναι από το βόρειο και κεντροασιατικό γενετικό σύμπλεγμα, ενώ φέρουν γενετικούς δείκτες από Κίνα, Θιβέτ και νησιά του Ινδικού Ωκεανού.

Genetic origins of the Ainu inferred from combined DNA analyses of maternal and paternal lineages.

Evolution of the Ainu Language in Space and Time

Multicultural Japan: Palaeolithic to Postmodern

The return of the Ainu : cultural mobilization and the practice of ethnicity in Japan

Origins and genetic features of the Okhotsk people, revealed by ancient mitochondrial DNA analysis.

Jomon Culture (ca. 10,500–ca. 300 B.C.)

The_History_and_Geography_of_Human_Gene

WorldHaplogroupsMaps

Mitochondrial DNA Sequence Variation and Phylogenetic Analysis in Japanese Individuals from Miyazaki Prefecture

Στον αντίποδα, οι ισχυρισμοί για την «ελληνικότητα» των Αϊνού, βασίζονται σε μαιάνδους στα ρούχα του (που τους βρίσκουμε σε όλο το πλανήτη και δεν είναι αποκλειστικό ελληνικό «σχέδιο») και σε λίγες παλιές φωτογραφίες ορισμένων ατόμων, που φαίνεται να διαθέτουν ευρωπαϊκά χαρακτηριστικά.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/06/10/ainu-japan-origins/

Fact-check for the sake of Democracy