Παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke στην Ελλάδα μέσω τρίτης χώρας;

Η φημολογία για τη παραχώρηση αριθμού αντιτορπιλικών κλάσης Arleigh Burke στην Ελλάδα, διακινείται στον «ειδικό» και μη εγχώριο τύπο, εδώ και πάνω από δύο χρόνια. Σήμερα διαβάσαμε το σενάριο της απόκτησής τους από «τρίτη» χώρα, για να καμφθούν οι τουρκικές πιέσεις προς τις ΗΠΑ, που δε θέλουν να δουν με τίποτα να δουν τα πανίσχυρα αυτά πλοία να εντάσσονται στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Στο militaire.gr του Πάρη Καρβουνόπουλου, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Όπως αναφέραμε στην εισαγωγή, πολλά δημοσιεύματα κατά καιρούς έχουν κάνει λόγο για παραχώρηση αντιτορπιλικών κατευθυνόμενων βλημάτων Arleigh Burke, στο Πολεμικό Ναυτικό. Πριν λίγους μήνες, ένα πρωταπριλιάτικο αστείο, θεωρήθηκε πραγματικότητα και πολλά ΜΜΕ, την «πάτησαν», κάνοντας λόγο για αληθινή είδηση. Περισσότερα εδώ.

Η σημερινή «είδηση» του κ. Καρβουνόπουλου όμως, αν και θα μπορούσε, δεν είναι πρωταπριλιάτικο αστείο. Είναι παντελώς λανθασμένη. Στο άρθρο διαβάζουμε πως εξετάζεται το ενδεχόμενο να παραχωρηθούν δύο πλοία από το Ναυτικό κάποιας τρίτης, μη κατονομαζόμενης χώρας, που διαθέτει αυτά τα πλοία, για να καμφθούν οι τουρκικές αντιδράσεις.

Η είδηση όμως είναι ψευδής, διότι τα αντιτορπιλικά Arleigh Burke, επιχειρούν μόνο με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και δεν έχουν εξαχθεί ή παραχωρηθεί σε καμία άλλη χώρα. Συγκεκριμένα, από το 1988 έως σήμερα, έχουν κατασκευαστεί 66 πλοία, όλα για το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό. Επομένως, το ενδεχόμενο που παρουσίαζει το άρθρο του militaire.gr, είναι εκτός πραγματικότητας.

Η πάντα έγκυρη Πτήση & Διάστημα, (με δόση χιούμορ), αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ποια είναι η χώρα, που προφανώς διαθέτει τέτοια πλοία, και που με αμερικανικές ευλογίες θα «βοηθήσει» με παραχώρηση την Ελλάδα να αποκτήσει δύο αντιτορπιλικά κλάσης Arleigh Burke επιτρέποντας στην Ουάσιγκτον να ξεπεράσει τον σκόπελο τουρκικών αντιδράσεων.

Αφήστε την φαντασία σας ελεύθερη όπως την άφησε ο… «ποιητής» της συγκεκριμένης ανάρτησης

Από τα ανωτέρω, γίνεται κατανοητό πως το σενάριο για παραχώρηση αντιτορπιλικών από «τρίτη χώρα» στην Ελλάδα, δεν έχει καμιά σχέση με τη πραγματικότητα.

Παραχώρηση αντιτορπιλικών Arleigh Burke στην Ελλάδα μέσω τρίτης χώρας;