Κοσμογονία στον Ελληνικό Στρατό: Έρχονται OH-58D Kiowa Warrior, M2 Bradley & Hellfire AGM-114L;

Πολλά δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή την επίσκεψη του Αντιστράτηγου Αλκιβιάδη Στεφανή στις ΗΠΑ, κάνουν λόγο για «κοσμογονία» οπλικών συστημάτων που θα μας παραχωρηθούν από τους Αμερικανούς.

ΨΕΥΔΕΣ

 

Για παράδειγμα στο pronews.grhellasforce.compentapostagma.grolympia.gr και στην εφημερίδα «Παρασκήνιο», διαβάζουμε:

Όπου ακούς πολλά κεράσια…

…κράτα και μικρό καλάθι, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση με αποτέλεσμα οι αγορές νέων οπλικών συστημάτων να είναι αδύνατες, οι αναφορές για παραχώρηση «δωρεάν» στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ, είναι, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, μόνο φημολογία. Καλώς ή κακώς, η επίσκεψη του Έλληνα Α/ΓΕΣ στις ΗΠΑ, δεν έβγαλε καμία τέτοια είδηση και οι σχετικοί ισχυρισμοί από διάφορα ΜΜΕ, βασίζονται σε ανώνυμες «έγκυρες πηγές».

Άρθρο στη Πτήση & Διάστημα, με τίτλο Η «πλαστικοποιημένη» λίστα των «δώρων» παρουσιάζει τη πραγματική διάσταση της «κοσμογονίας» που μας περιμένει.

«Η πρόσφατη επίσκεψη του Α/ΓΕΣ (πριν μερικές εβδομάδες) στις ΗΠΑ έδωσε για άλλη μια φορά ευκαιρία (όπως βέβαια συμβαίνει σε κάθε τέτοια περίπτωση) για να οργιάσει και πάλι η φαντασία διαφόρων, άλλων σε μάλλον «πάγιο» και συγκρατημένο επίπεδο, άλλων όμως σε πολύ ποιό… «γόνιμο» κλίμα που γέννησε μεγάλα καλάθια με «δώρα» εξ’ Αμερικής.

Βγήκε λοιπόν η «πλαστικοποιημένη» πλέον λίστα (παρελθόντων χρόνων) από τα συρτάρια κάποιων και είδαμε και πάλι περισπούδαστες αναφορές και αναλύσεις για 400 Abrams, εκατοντάδες Bradley, πυροβόλα και πυραύλους, Apache και Blackhawk, ενδεδυμένες βέβαια και με την απαραίτητη σάλτσα λεπτομερειών και υπενθυμίσεων που κάνουν το «πακέτο» που προσφέρεται στον αναγνώστη πιο πιστευτό.

Για όσους όμως δεν έχουν «πλαστικοποιήσει» λίστα «δώρων» και κρατάνε μικρότερο καλάθι, η επίσκεψη (ρουτίνας) του Α/ΓΕΣ στις ΗΠΑ είχε πράγματι κάποια απτά αποτελέσματα.

Προώθησε το θέμα των επιπλέον 5 Chinook, που όμως είναι περισσότερο θέμα εξεύρεσης κονδυλίων από την ελληνική πλευρά και καθορισμού (στη συνέχεια) χρονοδιαγράμματος από πλευράς ΗΠΑ.

Στο θέμα των OH-58D το «μπαλάκι» ως γνωστόν βρίσκεται πλέον εδώ και καιρό στο ελληνικό γήπεδο. Η δε προσπάθεια συρρίκνωσης του κόστους του «πακέτου» υπάρχει πράγματι αλλά και οι ελπίδες να αποδώσει θεματικούς καρπούς δεν είναι μεγάλες (ας κρατήσουμε αισιόδοξο τόνο αντί να πούμε ότι… δεν υφίστανται).

Κατά τα άλλα οι εκπαιδεύσεις στελεχών του ΕΣ στις ΗΠΑ, που έχει ένα δυσβάσταχτο πλέον κόστος για το ΓΕΣ τέθηκε επί τάπητος όπως επίσης και οι συνεκπαιδεύσεις μονάδων στην Ελλάδα που επιζητούνται σε πολλά επίπεδα.

Πυρομαχικά (και ελαφρά όπλα), κάποια ανταλλακτικά είναι επίσης πάγιο ελληνικό αίτημα όπως και κάποιο τροχαίο υλικό και λοιπός εξοπλισμός τηλεπικοινωνιών.

Τα υπόλοιπα ανήκουν σε φανταστικές («πλαστικοποιημένες ) λίστες που ξεθάβουν κάποιοι. Στενάχωρα βέβαια όλα αυτά σε όσους τα διαβάζουν και κάνουν ήδη σχέδια για αναδιάταξη στους όρχους οχημάτων των μονάδων και τα υπόστεγα της ΑΣ.

Μακάρι βέβαια να προκύψει κάτι αλλά φοβούμαστε ότι ΔΕΝ… (τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον). Ας δούμε επίσης τι θα γίνει και με την συμφωνία για την Σούδα και βλέπουμε…»

Όπως αναφέρει και η «Πτήση», ανάλογες λίστες για παραχώρηση όπλων από τις ΗΠΑ, κυκλοφορούν εδώ και πολλά χρόνια. Για παράδειγμα, η απόκτηση των 400 αρμάτων μάχης Μ1Α1, συζητιέται από το 2012, ενώ για τα OH-58D Kiowa Warrior, τουλάχιστον από το 2014.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως οι «κοσμογονία» οπλικών συστημάτων που θα παραχωρηθούν από τις ΗΠΑ, ανήκει στη σφαίρα της φαντασίας των αρθρογράφων που έγραψαν σχετικά.

http://www.factchecker.gr/index.php/2017/07/10/us-greece-arms-deal/