Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν είναι από την Βενεζουέλα το βίντεο που κοινοποίησε ο Άδωνις ΓεωργιάδηςHOAXES FAKE NEWS

Δεν είναι από την Βενεζουέλα το βίντεο που κοινοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης

4 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Το παρακάτω βίντεο κοινοποιήθηκε σήμερα στο twitter, με τον ισχυρισμό πως βλέπουμε “δολοφονία φοιτητή από το παρακράτος του Μαδούρο”. Το βίντεο αναπαρήγαγε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

 

https://archive.is/wDB88

https://twitter.com/ANDRES_CANO42/status/893233622307753985

Το βίντεο είναι πραγματικό, αλλά υπάρχει στο διαδίκτυο τουλάχιστον από τις 15 Αυγ. 2015 στη σελίδα liveleak.com, με αναφορά πως το περιστατικό συνέβει στο Πουέρτο Ρίκο, και πιθανότατα είναι ξεκαθάρισμα λογαριασμών για ναρκωτικά.

Μπορεί η Βενεζουέλα να μετράει δεκάδες νεκρούς από τα επεισόδια και τις διαδηλώσεις κατά του Μαδούρο, αλλά το βίντεο αυτό (αποδεδειγμένα), δεν έχει καμιά σχέση με τη συγκεκριμένη χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Όπως έχουμε αναφέρει αρκετές φορές, οι κοινοποιήσεις στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης δεν θα πρέπει να θεωρούνται αξιόπιστες πηγές πληροφοριών, τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθούν και να επιβεβαιωθούν. Ο κάθε χρήστης μπορεί να ανεβάσει και να ισχυριστεί οτιδήποτε.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.