Κλείνει η ωραιότερη παραλία της χώρας λόγω νυχτερίδων;

1

Πρόκειται για μια είδηση που έχει προκαλέσει αρκετό σάλο, τόσο στη τοπική κοινωνία της Κεφαλλονιάς, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μέσω δημοσιευμάτων σε τοπικά και όχι μόνο ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Διαβάζουμε πως αποφασίστηκε να κλείσει η πασίγνωστη παραλία του Μύρτου, για τη προστασία των νυχτερίδων. Είναι όμως αλήθεια;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στο menshouse.grpressroom.grkefalonitikanea.gr κτλ και στο protothema.gr και newsit.gr παλαιότερα, διαβάζουμε:

Ποια είναι η αλήθεια;

Η υποτιθέμενη γενεσιουργός αιτία των προβλημάτων που έχουν σχέση με τη λειτουργία της παραλίας του Μύρτου είναι το Προεδρικό Διάταγμα 441/16-9-2009,το οποίο θέτει κάποιους περιορισμούς στη χρήση της παραλίας.

Το θέμα φαίνεται να ανακινήθηκε εκ νέου από ανάρτηση του Αντιδημάρχου Διονύση Λυκούδη στο Facebook:

Σύμφωνα με τον Δήμο Κεφαλλονιάςεκτός των Αποφάσεων Δ.Σ του τ. Δήμου Πυλαρέων που υπάρχουν και βοήθησαν στην έκδοση του Π.Δ. , συντάχθηκε τον Οκτώβριο του 2000 από τον τ. Δήμο η πρώτη φάση της μελέτης «Γενικός Σχεδιασμός και Μέτρα Εφαρμογής για την Περιβαλλοντική Προστασία και Διαχείριση της παραλίας του Μύρτου Κεφαλληνίας». Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, η περιοχή του Μύρτου αποτελεί ευαίσθητο φυσικό τοπίο όσον αφορά στις γεωλογικές συνιστώσες και τα οικοσυστήματα, καθώς και τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Στην ίδια μελέτη διαπιστώνεται ότι τις ημέρες αιχμής παρατηρείται η στάθμευση μεγάλου αριθμού οχημάτων (350-400) των επισκεπτών στο επίπεδο του αιγιαλού, με αποτέλεσμα την οπτική επιβάρυνση της ακτής, την περιβαλλοντική υποβάθμισή της από το θόρυβο, τη σκόνη, αλλά και από την τοπική αύξηση της θερμοκρασίας. Εν όψει των ανωτέρω διαπιστώσεων προτείνεται η αποθάρρυνση της καθόδου των οχημάτων των επισκεπτών προς την παραλία και η προσπέλαση μέσω μικρού συγκοινωνιακού μέσου ή με πεζοπορία και εναλλακτικά η δυνατότητα σταθμεύσεως περιορισμένου αριθμού οχημάτων στην απόληξη της οδού προς την ακτή.

Επακολούθησε ,τον Οκτώβριο του 2001 η σύνταξη της δεύτερης φάσης της άνω μελέτης, σύμφωνα με την οποία η περιοχή Μύρτος αποτελεί τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με ευαίσθητους γεωλογικούς σχηματισμούς και με ενδιαφέροντα είδη χλωρίδας και πανίδας. Ειδικότερα, η πανίδα περιλαμβάνει σπάνια προστατευόμενα είδη, όπως η μεσογειακή φώκια, οι νυχτερίδες (;), οι θαλασσαετοί και οι γύπες στο <Καλόν Όρος>, η δε χλωρίδα έχει υποβαθμιστεί από την υπερβόσκηση κ.λπ. Επίσης, σε άλλο κεφάλαιο της μελέτης αναφέρεται ότι η αξιοποίηση της περιοχής με ταυτόχρονη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος θα πρέπει να απευθύνεται σε επισκέπτες ευαισθητοποιημένους στην προστασία του περιβάλλοντος.

Στη πραγματικότητα, όπως διαβάζουμε στο Kefalonia Press, το διάταγμα επιτρέπει σαφώς «Κινητό εξοπλισμό εξυπηρέτησης λουόμενων , αποτελούμενο από ξύλινες κατασκευές για αποδυτήρια, τουαλέτες, ντους, ξύλινες κατασκευές για πρόσβαση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, πύργος ναυαγοσώστη. Επίσης επιτρέπεται η δημιουργία σε απόσταση τουλάχιστον 30 μέτρων από τη καθορισμένη γραμμή αιγιαλού, μιας ελαφριάς μη μόνιμης ξύλινης κατασκευής, για χρήση αναψυκτηρίου, ιατρείου και χώρων υγιεινής«.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με τον Δήμαρχο Κεφαλλονιάς κ Αλέξανδρο Παρίση ο οποίος μας δήλωσε πως το υπόψιν ΠΔ, απαγορεύει τη πρόσβαση μόνο σε ΙΧ αυτοκίνητα. Ουσιαστικά δεν απαγορεύει κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο την εκμετάλλευση της παραλίας. Μέχρι σήμερα ωστόσο, ουδείς έχεις εφαρμόσει ούτε αυτή την απαγόρευση και τα οχήματα κατεβαίνουν κανονικά στο Μύρτο.

Φαίνεται λοιπόν πως το νομικό πλαίσιο επιτρέπει την τουριστική εκμετάλλευση του Μύρτου, λαμβάνοντας υπόψιν τις περιβαλλοντικές παραμέτρους και θέτοντας ουσιαστικά πολύ μικρούς περιορισμούς, όπως την απαγόρευση καθόδου ΙΧ οχημάτων στη παραλία. Δεν απαγορεύει τη τοποθέτηση εξοπλισμού εξυπηρέτησης λουομένων (ξαπλώστρες – ομπρέλες κτλ) και τη παρουσία αναψυκτηρίου και λοιπών βοηθητικών υποδομών. Επομένως τα δημοσιεύματα και οι ισχυρισμοί περί κλεισίματος της παραλίας είναι αναληθή και καταρρίπτονται.

Κλείνει ο Μύρτος, η ωραιότερη παραλία της χώρας λόγω νυχτερίδων;