Ποιοι είμαστε
Αρχική Όντως συγκλονιστική φωτογραφία, αλλά είναι από την… ΙσπανίαHOAXES FAKE NEWS

Όντως συγκλονιστική φωτογραφία, αλλά είναι από την… Ισπανία

15 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί μια φωτογραφία ενός «ελληνικού» πυροσβεστικού αεροσκάφους CL-415 να κάνει πολύ χαμηλή διέλευση προκειμένου να πραγματοποιήσει ρίψη νερού. Την είδαμε να αναπαράγεται κατά κόρον στο Facebook, αλλά και σε σχετικά δημοσιεύματα. Είναι όμως αλήθεια;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Στον Ελεύθερο Τύπο, PronewsΜακελειό κτλ διαβάζουμε:

Περισσότερα εδώ.

Παρά τον ισχυρισμό του άρθρου πως στην εικόνα βλέπουμε ένα ελληνικό Canadair CL-415, να πετάει σε πολύ χαμηλό ύψος, η αλήθεια είναι πως η εικόνα μας έρχεται από Ισπανία και συγκεκριμένα το νησί Λα Πάλμα στις Κανάριες Νήσους. Τον Αύγουστο του 2016μεγάλες πυρκαγιές έκαψαν εκτάσεις του νησιού και για τη κατάσβεσή τους, επιστρατεύτηκαν ισπανικά Canadair. Η επίμαχη φωτογραφία είναι από εκείνη τη πυρκαγιά όπως αναφέρουν πολλά ισπανικά δημοσιεύματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό κάνουν τιτάνιο αγώνα για να συνδράμουν τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο έργο τους. Η παράθεση όμως ψεύτικων φωτογραφιών και στοιχείων, σίγουρα δε βοηθά στην αναγνώριση του σημαντικού έργου τους από τους πολίτες.

Αυτό που θα πρέπει να μας κάνει μεγαλύτερη εντύπωση όμως, είναι η έλλειψη στοιχειώδους ελέγχου των ειδήσεων που μεταδίδουν ακόμη και «μεγάλα» μέσα όπως ο Ελεύθερος Τύπος.

Fact-check for the sake of Democracy