Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαψεύδει τα ellinikahoaxes ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ν. Χανιών;HOAXES ΔΙΑΦΟΡΑ

Διαψεύδει τα ellinikahoaxes ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ν. Χανιών;

29 Αυγ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 7 έτη.

Η ιστορία που θα σας διηγηθούμε σήμερα, αποτελεί τρανό παράδειγμα κακoύ copy-paste και προσπάθειας αποποίησης των ευθυνών για τη μετάδοση μιας διαστρεβλωμένης είδησης.

Πριν λίγες ημέρες, κυκλοφόρησε από το newsbomb.gr, δημοσίευμα με τίτλο “Απίστευτο!!! Γερμανοί τουρίστες αρνούνται να πληρώσουν γιατί θεωρούν πως οι Έλληνες τούς χρωστάνε…” και τον ισχυρισμό πως “Γερμανοί τουρίστες αρνήθηκαν να πληρώσουν τα κόμιστρα σε ταξί στα Χανιά, λέγοντας με θράσος στους ταξιτζήδες, ότι «μας χρωστάτε λεφτά σαν χώρα, πληρώνουμε για σας, να πάτε να σας τα δώσει η κυβέρνησή σας απ’ αυτά που της δίνουμε».” Το δημοσίευμα συμπληρώνει: “Το γεγονός αν ήταν ένα και μεμονωμένο, ίσως και να άξιζε μία οποιαδήποτε αναφορά απλά ως αξιοπερίεργο. Όμως, πριν λίγες μέρες, συνέβη και τρίτο παρόμοιο περιστατικό στα Χανιά, με Γερμανό τουρίστα σε ταξί.

Για να μάθουμε τι πραγματικά συνέβη, επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ταξί Νομού Χανίων, κ. Ηλία Καραπατάκη, ο οποίος μας είπε τα κάτωθι:

Πριν λίγες ημέρες, μια Γερμανίδα τουρίστρια θέλησε να πάρει ταξί για να μεταβεί στο Ακρωτήρι. Όταν διαπίστωσε πως το όχημα δεν έφερε τιμοκατάλογο για τα κόμιστρα προς δημοφιλείς προορισμούς, δημιούργησε μικροεπεισόδιο με τον οδηγό, λέγοντας μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα χρωστά στη Γερμανία. Ο οδηγός προσβεβλημένος, αρνήθηκε να τη μεταφέρει και η γυναίκα επιβιβάστηκε στο 2ο ταξί που περίμενε στη πιάτσα. Πράγματι, ο δεύτερος ταξιτζής την μετέφερε στο προορισμό της, αλλά επειδή ο τιμοκατάλογος ανέφερε χρώση 16 και το ταξίμετρο έγραψε 18, ξαναδημιούργησε θέμα, χωρίς αυτή τη φορά να αναφερθεί σε χρέη της Ελλάδας προς τη Γερμανία. Κατόπιν επεμβάσεως αστυνομικού που βρισκόταν στο σημείο, η Γερμανίδα άφησε 20 ευρώ στον οδηγό, δίχως να ζητήσει ρέστα και απομακρύνθηκε.

Επειδή το δημοσίευμα του newsbomb,gr αναφέρει τουλάχιστον 3 ανάλογα κρούσματα στα Χανιά από Γερμανούς τουρίστες, ο κ. Καραπατάκης μας είπε πως αυτό είναι το μοναδικό περιστατικό που έλαβε χώρα στη πόλη. Όταν ρωτήσαμε αν γνωρίζει ανάλογα παλιότερα συμβάντα, μας ανέφερε για ένα περιστατικό που είχε ακούσει στη τηλεόραση και έλαβε χώρα πέρυσι στο Ηράκλειο. Μας ζήτησε ωστόσο να αναφέρουμε πως οι τουρίστες γενικότερα, παζαρεύουν τις τιμές με τους οδηγούς ταξί, κάτι που δεν συνηθιζόταν παλιότερα.

Όλο το άρθρο μας εδώ.

Εν ολίγοις, το άρθρο μας επιβεβαίωσε το μεμονωμένο περιστατικό με τη Γερμανίδα τουρίστρια, αλλά κατέρριψε τον ισχυρισμό πως πρόκειται για το 3ο παρόμοιο συμβάν.

Από αυτό το σημείο και μετά, αρχίζει το copy paste και τα παράλογα

Πολλές τοπικές ιστοσελίδες της Κρήτης, αναδημοσιέυουν το άρθρο μας με τον ισχυρισμό πως το περιστατικό είναι ψευδές. Για παράδειγμα, στο agonaskritis.gr και zarpanews.gr διαβάζουμε:

Επικοινωνήσαμε με το ΑΓΩΝΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, και αφού τους εξηγήσαμε τι ακριβώς αναφέρει το άρθρο μας, άλλαξαν τον τίτλο τους.

Είναι προφανέστατο πως αυτός που έκανε το copy paste, δεν μπήκε καν στο κόπο να διαβάσει το άρθρο μας και θεώρησε πως εφόσον δημοσιεύθηκε στα Ελληνικά Hoaxes, θα είναι ψέμα. Εμείς όμως χαρακτηρίσαμε το άρθρο ως “Μίξη γεγονότων και παραποιήσεων” και “Υπερβολή”, διότι ναι μεν το περιστατικό με τον διαπληκτισμό και τα λεγόμενα περί χρέους είναι αληθινά, αλλά ο ισχυρισμός του newsbomb.gr πως πρόκειται για σύνηθες φαινόμενο, είναι ψευδής.

Η συνέχεια της φαρσοκωμωδίας

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο agonaskritis.gr, επανήλθε με δημοσίευμα με τίτλο “Διαψεύδει τα ellinikahoaxes ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών ΤΑΞΙ Ν. Χανιών: “Αληθινό το περιστατικό με την Γερμανίδα”

 

Προφανώς, ούτε ο κ. Καραπατάκης διάβασε το άρθρο μας που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του και βασίζεται σε αυτά που μας μετέφερε τηλεφωνικά. Ο ίδιος δεν αναφέρει τα ellinikahoaxes.gr, αλλά μιλάει για “ενημερωτικό σάιτ”. Εάν η ιστορία του κ. Καραπατάκη αλλάχτηκε σε μερικές λεπτομέρειες και όχι στην ουσία, είναι ίσως επειδή αποκόμισε νεότερες πληροφορίες που δεν είχε διαθέσιμες τη στιγμή που εμείς μιλήσαμε μαζί του.

Σημασία όμως έχει πως τα Ελληνικά Hoaxes, ουδέποτε διέψευσαν το περιστατικό των Χανίων, αντιθέτως το επιβεβαίωσαν.

Το αστείο της όλης υπόθεσης είναι πως πολλές ιστοσελίδες είδαν την είδηση στα Ελληνικά Hoaxes, θεώρησαν αυτομάτως πως είναι ψεύτικη πιθανότατα δίχως να διαβάσουν το περιεχόμενο του άρθρου, την αναδημοσίευσαν ως διάψευση και αυτό από μόνο του θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Fact-check for the sake of Democracy