Σε επιφυλακή 24 ωρών ο στόλος των στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52 των ΗΠΑ;

1

Σύμφωνα με άρθρα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, οι ΗΠΑ ετοιμάζονται ή έχουν προχωρήσει σε κήρυξη 24ωρης επιφυλακής των στρατηγικών βομβαρδιστικών B-52, εξαιτίας της έντασης στη κορεατική χερσόνησο.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο protothema.gr, liberal.gr, newsbomb.gr, newnea.gr κτλ.

Τι ισχύει

Τα ελληνικά δημοσιεύματα βασίζονται σε άρθρο του defenceone.com, που επικαλείται δηλώσεις του πτεράρχου David Goldfein, πως υπάρχει πιθανότητα τα B-52 να επιστρέψουν σε 24ωρη ετοιμότητα, στα πλαίσια των γενικότερων απρόβλεπτων γεωπολιτικών συνθηκών. Διευκρίνισε πως επισήμως δεν έχει δοθεί κάποια τέτοια εντολή, ωστόσο η USAF, προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο.

Την αμέσως επόμενη ημέρα, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ διέψευσε τις σχετικές αναφορές για προετοιμασία των στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52 να επιστρέψουν σε καθεστώς υψηλής ετοιμότητας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου της USAF, ταξίαρχο Ed Thomas.

Παρά την ηλικία του, το B-52 παραμένει επιχειρησιακό (52 ενεργά αεροσκάφη και 18 σε απόθεση), και εκτελεί συμβατικούς βομβαρδισμούς εναντίον στόχων με χαμηλές αντιαεροπορικές δυνατότητες. Θα συνεχίσει να υπηρετεί τουλάχιστον έως το 2040, δηλαδή σχεδόν 90 χρόνια από τη πρώτη πτήση του.

Τα δημοσιεύματα περί επαναφοράς των B-52 σε 24ωρη ετοιμότητα, διαψεύδονται.