Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι Ευέλπιδες έσπασαν το πρωτόκολλο όταν έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο μπροστά στον Ερντογάν;HOAXES

Οι Ευέλπιδες έσπασαν το πρωτόκολλο όταν έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο μπροστά στον Ερντογάν;

9 Δεκ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Με την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, εμφανίστηκαν αρκετά δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι οι Ευέλπιδες έσπασαν το πρωτόκολλο και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μπροστά του. Αληθεύει αυτός ο ισχυρισμός; 

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

Το είδαμε στο newsbomb.grtilestwra.comonsports.gr και σε πολλές άλλες.

Ο ισχυρισμός αναπαράχθηκε και από το facebook, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ανάρτηση από τη σελίδα “Αγαπώ την Ελλάδα” με 8000+ κοινοποιήσεις και 500+ χιλιάδες προβολές.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι το άγημα που αποδίδει τιμές και ψέλνει τον Εθνικό Ύμνο δεν είναι της Σχολής Ευελπίδων αλλά του Λόχου Φρουράς και Αποδόσεως Τιμών (ΛΦΑΤ). Μπορεί η στολή να μοιάζει αρκετά με αυτή των Ευέλπιδων, γιατί και οι δύο είναι γαλλικού τύπου, αλλά δεν είναι ίδια όπως μπορούμε να δούμε στην παρακάτω εικόνα. Αριστερά η στολή της Σχολής Ευελπίδων και δεξιά του Λόχου Αποδόσεως Τιμών.

Αλλά ούτε ο ισχυρισμός ότι οι άνδρες του Λόχου Αποδόσεως Τιμών έσπασαν κάποιο πρωτόκολλο αληθεύει. Οι άνδρες του Λόχου, δεν έκαναν τίποτα παραπάνω από όσα προβλέπονται στις διαταγές. Από το 2011 περίπου, και με διαταγή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Μιχάηλ Κωσταράκου, τα τμήματα των ΕΔ που παρατάσσονται για την απόδοση τιμών, ψέλνουν τον Εθνικό Ύμνο όποτε αυτός ανακρούεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το παρακάτω βίντεο από την κατάθεση στεφάνου στον Άγνωστο Στρατιώτη, από τον Κάρολο Παπούλια στις 25 Μαρ. 2012.

Το ίδιο είχε συμβεί και με την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου, Ολάντ, το 2015.

Έτσι ο ισχυρισμός, ότι οι Ευέλπιδες έσπασαν κάποιο πρωτόκολλο και τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο μπροστά στον Ερντογάν δεν ευσταθεί.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.