Αυξήθηκε στην Ελλάδα το ποσοστό καπνιστών, σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ;

2

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ότι παρόλο που παρατηρείται μείωση τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα κράτη της γηραιάς ηπείρου, αναφορικά με την κατανάλωση τσιγάρων, η χώρα μας κινείται σε διαφορετική γραμμή και είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που αυξήθηκε το ποσοστό καπνιστών.

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

Το είδαμε στο tovima.gr και news.in.gr

Με μια επίσκεψη στην ιστοσελίδα http://www.oecd.org/health/  βλέπουμε πως δημοσιεύτηκε στις 10 Νοεμβρίου η έκθεση Health at a Glance 2017.

Στην έκθεση υπάρχουν ποσοστά για το 2000 και το 2015, και όντως θα δούμε πως στην Αυστρία το 24,3% του πληθυσμού άνω των 15 ετών καπνίζει και στην Ελλάδα το ποσοστό είναι 27,3%. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Ευρώπη έχει μέσο όρο 18,4% κάτι όμως που δεν προκύπτει από την έκθεση καθώς δεν καταγράφει ποσοστά μόνο από την Ευρώπη, αλλά από 34 χώρες του ΟΟΣΑ που περιλαμβάνει και χώρες εκτός Ε.Ε. και Ευρώπης (π.χ. Βραζιλία, Μεξικό Ινδία Ινδονησία κ.α.).

Στην ίδια η έκθεση αναφέρει πως το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 15 ετών που καπνίζει στην  Ελλάδα το 2000 ήταν 35% και όπως αναφέρθηκε το 2014 έπεσε στο 27,3%. Το ποσοστό μειώθηκε δηλαδή κατά 7,7%.

ΠΗΓΗ

Μοναδικές χώρες που αυξήθηκε το ποσοστό καπνιστών είναι η Ινδονησία και η Σλοβακία. Όχι η Ελλάδα.

Φυσικά το ποσοστό καπνιστών στη χώρα παραμένει μεγάλο, αλλά έχει μειωθεί κατά 7,7% από το 2000 και δεν αυξήθηκε όπως ισχυρίζονται τα παραπάνω δημοσιεύματα.