Ποιοι είμαστε
Αρχική Μαρία απο Αλβανία: Οι Έλληνες δεν είστε φιλόξενος λαός! – ΚαταρρίπτεταιHOAXES

Μαρία απο Αλβανία: Οι Έλληνες δεν είστε φιλόξενος λαός! – Καταρρίπτεται

26 Δεκ
2017

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως η Μαρία από την Αλβανία, αν και μεγάλωσε στη χώρα μας και παντρεύτηκε Έλληνα, υποστηρίζει πως οι Έλληνες δεν είναι φιλόξενος λαός;

ΨΕΥΔΗΣ ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΣ

CLIKBAIT

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΕΙΔΗΣΗΣ

Στο tromaktiko.blogspot.gr πρόσφατα και στο makeleio.gr (2016), beteranizhta.blogspot.gr (2016 – πιθανή αρχική πηγή), καθώς και σε δεκάδες άλλα δημοσιεύματα, διαβάζουμε:

Τι τρέχει με τη Μαρία από την Αλβανία;

Το ανωτέρω άρθρο, κυκλοφορεί τουλάχιστον από τις αρχές του 2016, ενίοτε με μικρές παραλλαγές. Για παράδειγμα, στο diaforetiko.gr βλέπουμε πως η «Μαρία» είναι διαφορετικό άτομο.

Η εικονιζόμενη γυναίκα όντως προέρχεται από την Αλβανία, ωστόσο δεν έχει καμία σχέση με Ελλάδα και η εικόνα της προέρχεται από βίντεο όπου μιλάει για τα δικαιώματα των γυναικών στη χώρα.

Η συνηθέστερη όμως εικόνα που συνοδεύει τα σχετικά δημοσιεύματα είναι η παρακάτω:

Η φωτογραφία της «Μαρίας από την Αλβανία», ανήκει στη τραγουδίστρια Χριστίνα Σάλτη, που σύμφωνα με το βιογραφικό της, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα.

Εκτός από τα πρόσωπα που συνοδεύουν την ιστορία και δεν έχουν καμία σχέση με τους ισχυρισμούς περί «Μαρίας από Αλβανία», έμπνευση της φανταστικής ιστορίας, ενδεχομένως να υπήρξε άρθρο στο albanians.gr(Δεκέμβριος 2014) που αναφέρεται στις εμπειρίες μιας Μαρίας (αγνώστων λοιπών στοιχείων) από την Αλβανία. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η «Μαρία» αντιμετώπισε μεν ρατσιστική συμπεριφορά ως παιδί στην Ελλάδα, ωστόσο πλέον τη νιώθει ως πατρίδα της και σε κανένα σημείο δεν χαρακτηρίζει τους Έλληνες ως «αφιλόξενους». «Θα ήταν άδικο να πω όλους τους Έλληνες ρατσιστές«, αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει «Τα πιο σημαντικά πράγματα της ζωής μου τα έχω ζήσει εδώ στην Ελλάδα«. Είναι προφανές πως η θέση της «Μαρίας» σε αυτό το δημοσίευμα, απέχει έτη φωτός από την προκλητική στάση της «Μαρίας» στα άρθρα που είδαμε πιο πάνω.

Συμπέρασμα

Η εικόνες τις «Μαρίας από την Αλβανία» που κατηγορεί τους Έλληνες ως αφιλόξενο λαό, δεν είναι πραγματικές. Η όλη ιστορία μιλά γενικά και αόριστα για κάποια «Μαρία», γεγονός που δεν επιτρέπει στον αναγνώστη να επιβεβαιώσει τη πληροφορία, ενώ έμπνευσή της είναι άρθρο του 2014 που σε καμία περίπτωση δεν εκφράζει αισθήματα κατά των Ελλήνων. Αυτή η αοριστολογία, επιτρέπει την κατά καιρούς αναπαραγωγή του ισχυρισμού, μέσα από δεκάδες δημοσιεύματα. Η χρήση της φράσης «Οι Έλληνες δεν είστε φιλόξενος λαός», έχει χρησιμοποιηθεί επί τούτου, για να προκαλέσει τον αναγνώστη και να φέρει περισσότερα κλικς.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως η «Μαρία από την Αλβανία» δήλωσε πως οι Έλληνες δεν είναι φιλόξενος λαός, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy