Ποιοι είμαστε
Αρχική Ιρανός αξιωματούχος: Η Δύση χρησιμοποίησε σαύρες σαν κατασκόπους!HOAXES

Ιρανός αξιωματούχος: Η Δύση χρησιμοποίησε σαύρες σαν κατασκόπους!

17 Φεβ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Όπως αναφέρουν πολλά ΜΜΕ του εξωτερικού και της Ελλάδας, Ιρανός αξιωματούχος υποστήριξε πως η Δύση επιστράτευσε σαύρες για να κατασκοπεύσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Αν και η δήλωση είναι αληθινή, είναι εφικτό κάτι τέτοιο;

ΨΕΥΔΕΣ

Για παράδειγμα, στο protothema.gr διαβάζουμε:

Τι ισχύει;

Οι δηλώσεις που μεταφέρει το παραπάνω δημοσίευμα είναι αληθείς. Πράγματι, ένας πρώην στρατιωτικός σύμβουλος του Ayatollah Ali Khamenei, ο Hassan Firouzabadi, δικαιολόγησε τις πρόσφατες συλλήψεις οικολόγων με το αιτιολογικό πως οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες, χρησιμοποιούν σαύρες για να παρακολουθούν το πυρηνικό πρόγραμμα το Ιράν.

Μπορούν οι σαύρες να χρησιμοποιηθούν για «να προσελκύσουν ατομικά κύματα»;

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Ιράν κατηγορεί ζώα για κατασκοπία. Όπως διαβάζουμε στη Πτήση & Διάστημα, το 2008 είχαν “συλληφθεί” περιστέρια με τις ίδιες κατηγορίες. Εκτός από περιστέρια και σαύρες κατασκόπους, το 2007 είχαν συλληφθεί (πάλι στο Ιράν), 14 σκίουροι που σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ήταν εξοπλισμένοι με συσκευές παρακολούθησης.

Προφανώς ο πρώην Ιρανός αξιωματούχος μιλούσε για ακτινοβολία γάμμα, όταν αναφερόταν σε «ραδιενεργά κύματα», αλλά αυτό είναι μια λεπτομέρεια, διότι το δέρμα των ερπετών, όπως και αυτό των περισσοτέρων ζώων, αλλά και ανθρώπων, αποτελείται από πρωτεΐνες κερατίνης, παρά το γεγονός πως είναι φολιδωτό και σε καμία περίπτωση δεν είναι καλύτερος συλλέκτης ραδιενέργειας, απ’ ότι το δέρμα οποιουδήποτε άλλου οργανισμού.

Είναι επίσης απίθανο κάποιος να εκπαίδευσε σαύρες να εισχωρήσουν σε απόρρητες εγκαταστάσεις του Ιράν. Εξάλλου η ραδιενέργεια σε ένα ορυχείο ουρανίου ή πέριξ μιας πυρηνικής εγκατάστασης είναι σχεδόν μηδενική. Ειδικά η εξόρυξη ουρανίου, αφορά οξείδια του ουρανίου (UO2, U3O8 κτλ) που δεν είναι ιδιαιτέρως ραδιενεργά.

Το livescience.com, διερεύνησε περαιτέρω τον ισχυρισμό και απευθύνθηκε σε δυο ερπετολόγους.

“Πρόκειται για ανοησίες” σύμφωνα με τον Eric Pianka, καθηγητή ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο του Austin. Οι φολίδες των ερπετών είναι κατασκευασμένες από πρωτεΐνες κερατίνης τύπου Α και Β. Δεν έχουν καμία ιδιότητα στη προσέλκυση ραδιενέργειας.

Σύμφωνα με τον εξελικτικό βιολόγο Barry Sinervo του University of Caifornia, Santa Cruz, οι σαύρες είναι ψυχρόαιμα ζώα και αναζητούν θερμότητα. Δεν έχει νόημα να κατέβουν σε σκοτεινές στοές ορυχείων ουρανίου.

Όσον αφορά του χαμαιλέοντες που ανέφερε ο Hassan Firuzabadi, πρόκειται για ζώα που ζουν σε δέντρα και δεν έχουν κανένα λόγο να εισέλθουν σε ορυχεία ή πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Συμπέρασμα

Οι ισχυρισμοί του Ιρανού αξιωματούχου δε φαίνεται πως μπορούν να σταθούν απέναντι στη λογική και δεδομένης της προϊστορίας της χώρας απέναντι σε ζώα-κατασκόπους, ο ισχυρισμός είναι προφανώς ακόμη μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.