Ποιοι είμαστε
Αρχική «Θαύμα! Το Άγιο Φως εμφανίστηκε ως φωτεινή σφαίρα στον Πανάγιο τάφο». Καταρρίπτεται.Featured HOAXES

«Θαύμα! Το Άγιο Φως εμφανίστηκε ως φωτεινή σφαίρα στον Πανάγιο τάφο». Καταρρίπτεται.

10 Απρ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ένα “βίντεο – ντοκουμέντο” που υπάρχει από το 1994 και προβάλλεται από τότε μέχρι σήμερα ως “απόδειξη του θαύματος του Αγίου Φωτός”. Με το συγκεκριμένο βίντεο, ισχυρίζονται ότι “μια φωτεινή σφαίρα πετάει πάνω από τα κεφάλια των πιστών και μια δεύτερη εμφανίζεται ψηλά αριστερά από τον πανάγιο τάφο”. Ακόμη, ισχυρίζονται ότι “ανάβουν ως εκ θαύματος οι λαμπάδες πριν βγει με το Άγιο Φως ο Πατριάρχης”. Το βίντεο είναι εντυπωσιακό, αλλά μήπως υπάρχει μια πιο απλή εξήγηση; Μετά από τόσα χρόνια, ήρθε η ώρα της απομυθοποίησης των συγκεκριμένων ισχυρισμών που συνοδεύουν αυτό το βίντεο. 

Όπως αναφέραμε παραπάνω το βίντεο έχει προβληθεί σε αρκετά κανάλια όπως ΝΕΤ, ΕΤ3, MEGA, STAR κτλ. και σε διάφορες ομιλίες του Αρχιμανδρίτη Αντώνιου Στυλιανάκη, που έχει τραβήξει και το επίμαχο βίντεο. Το έχουν δει και εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί.

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη Αντώνιο Στυλιανάκη, στο βίντεο μπορούμε να δούμε τα παρακάτω που αποδεικνύουν το “θαύμα του Αγίου Φωτός”.

  1. “Γαλάζιες λάμψεις που είναι το Άγιο Φως”
  2. “Μια φωτεινή σφαίρα που περνάει ανάμεσα από τα κεφάλια των πιστών χωρίς να τους καίει.”
  3. “Να ανάβουν τα κεριά των πιστών, αριστερά από τον Πανάγιο Τάφο, πριν βγει ο Πατριάρχης με το Άγιο Φως.”
  4. “Μια δεύτερη σφαίρα φωτός ψηλά και αριστερά που Πανάγιου Τάφου.”

1. Οι γαλάζιες λάμψεις.
Αυτό είναι πολύ εύκολο να εξηγηθεί. Την ώρα της τελετής του Αγίου Φωτός υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφικές μηχανές εντός του Ναού. Οι λάμψεις αυτές δεν είναι τίποτα παραπάνω από τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.

2. Υπάρχει φωτεινή σφαίρα περνάει ανάμεσα από τα κεφάλια των πιστών;
Το κουβούκλιο του Αγίου Τάφου έχει δύο πλαϊνές οπές, τη βόρεια και τη νότια. Από αυτές τις οπές, που τις βλέπουμε στο παρακάτω σχεδιάγραμμα και τις φωτογραφίες, δίνουν πρώτα το Άγιο Φως και μετά βγαίνει ο Πατριάρχης από το κουβούκλιο του Άγιου Τάφου.

Σύμφωνα με τη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου και την λεπτομερή περιγραφή της τελετής τού Αγίου Φωτός, ο Πατριάρχης δεν είναι μόνος του στο κουβούκλιο (εκτός βέβαια από την Ακοίμητο Κανδήλα, δηλαδή λυχνία αναμμένη που έχει τοποθετηθεί στον Πανάγιο Τάφο λίγο πριν τη διαδικασία της Αφής). Στον προθάλαμο του Πανάγιου Τάφου (εντός του κουβουκλίου) τον περιμένει ο Αρμένιος.

Πριν ανοίξει η θύρα του κουβουκλίου, ο Πατριάρχης παραδίδει το Άγιο φως από τη βόρεια οπή του και ο Αρμένιος από τη νότια. Ο πρεσβύτερος της Ιερουσαλήμ λαμβάνει τον αναμμένο πυρσό από τον Πατριάρχη από τη βόρεια οπή του κουβουκλίου, τον μεταφέρει στο Άγιο Βήμα και τον παραδίδει στο Σκευοφύλακα του Ναού. Η θύρα του κουβουκλίου, που εξέρχεται ο Πατριάρχης, ανοίγει μετά.

Μπορούμε να το δούμε στο παρακάτω βίντεο. Είναι το πλάνο που δείχνει το Άγιο Φως να βγαίνει από τις οπές.

Όπως είδαμε στο παραπάνω βίντεο ο άνδρας που είναι ακριβώς μπροστά στην οπή σηκώνει το χέρι και οι καμπάνες αρχίζουν να χτυπούν, ενημερώνοντας τους πιστούς πως βγαίνει το Άγιο Φως. Υπάρχουν ακόμη 4-5 άνδρες που παίρνουν το Άγιο Φως και αμέσως τρέχουν σε διάφορες κατευθύνσεις από τους διαδρόμους, που κάποιοι άλλοι τους κρατάνε ανοιχτούς.

Στο παρακάτω βίντεο που έχει ληφθεί κάθετα, μπορούμε να το δούμε πολύ καλύτερα. Στο πάνω μέρος βλέπουμε τους άνδρες να τρέχουν με τις λαμπάδες που πήραν από την δεξιά οπή του κουβουκλίου και στο κάτω αυτούς που πήραν τις λαμπάδες από την αριστερή οπή. Έτσι εξηγείται και ο ισχυρισμός, ότι το Άγιο Φως “εμφανίζεται” σε διάφορα σημεία μέσα στο ναό, πριν ο εξέλθει ο Πατριάρχης από τη θύρα του κουβουκλίου.

Ας δούμε ακόμη μια λήψη. Παρατηρήστε ότι εκτός από τους άνδρες που τρέχουν με τις λαμπάδες στα χέρια, υπάρχουν και αρκετοί άλλοι που κρατάνε τους διαδρόμους ανοιχτούς.

Κατάρριψη.
Εκτός από το βίντεο που έχει τραβήξει ο Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Στυλιανάκης, υπάρχει και ένα ακόμη βίντεο που τραβήχτηκε την ίδια χρονιά (1994) από άλλη γωνία, από το γυναικωνίτη, και μας δίνει την απάντηση στο ερώτημα τι τελικά είναι αυτή η “φωτεινή σφαίρα” που κινείται ανάμεσα στους πιστούς. Αυτό το βίντεο (το παρακάτω) δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το τι πραγματικά είναι.

Όπως βλέπουμε, η “φωτεινή σφαίρα” ανάμεσα από τα κεφάλια των πιστών, δεν είναι τίποτα παραπάνω από κάποιον που τρέχει και κρατάει αναμμένα κεριά ή τον πυρσό που έχει παραλάβει από την πλαϊνή οπή του κουβουκλίου.

3. Ανάβουν τα κεριά των πιστών, αριστερά από τον Πανάγιο Τάφο, πριν βγει ο Πατριάρχης με το Άγιο Φως (και σε διάφορα άλλα μέρη);
Αυτό είναι πολύ λογικό. Όπως είδαμε παραπάνω και σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα του Πατριαρχείου, το Άγιο Φως βγαίνει πρώτα από τις πλαϊνές οπές του κουβουκλίου (αριστερά και δεξιά) πριν ανοίξει η θύρα.

4. Μια δεύτερη σφαίρα φωτός ψηλά και αριστερά που Πανάγιου Τάφου;
Η απάντηση μας έρχεται από ένα άλλο βίντεο που τραβήχτηκε από διαφορετική γωνία το 1994.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε ότι η σφαίρα φωτός ψηλά και αριστερά του κουβούκλιου, είναι το φως από τις λαμπάδες του Αρμένιου Πατριάρχη, που βρίσκεται εκεί, τις οποίες παραδίδει ένας “δρομέας” από την αριστερή οπή, σύμφωνα με την παράδοση, πριν βγει το Άγιο Φως από το ιερό Κουβούκλιο.

Η κάμερα του Αρχιμανδρίτη Αντώνιου Στυλιανάκη χάνει την εστίασή της και η το φως από τις λαμπάδες του Αρμένιου Πατριάρχη φαίνεται σαν μια σφαίρα φωτός.

Ακριβώς το ίδιο φως (φλόγα) που βλέπουμε το 1994,  βλέπουμε και το 1995 και το 1996.

Σύμφωνα με τις παραπάνω αποδείξεις, όλοι οι ισχυρισμοί δεν έχουν καμιά σχέση με θαύματα και υπερφυσικά γεγονότα. Το “βίντεο ντοκουμέντο” που κατέγραψε το “θαύμα” του Αγίου Φωτός, καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.