Ποιοι είμαστε
Αρχική Οδοντίατρος στη Σουηδία απέδειξε ότι το 80% των «ΑΝΗΛΙΚΩΝ» μεταναστών είναι ενήλικες και τον απέλυσαν;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οδοντίατρος στη Σουηδία απέδειξε ότι το 80% των «ΑΝΗΛΙΚΩΝ» μεταναστών είναι ενήλικες και τον απέλυσαν;

21 Ιου
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Είναι αλήθεια πως ένας Σουηδός οδοντίατρος απολύθηκε και μάλιστα του “επιβλήθηκε πρόστιμο” επειδή υποστήριξε ότι το 80% των μεταναστών «παιδιών»είναι ενήλικες;

ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ – CLICKBAIT

Στο voicenews.grxryshaygh.com, ethnikismos.net, katohika.grthesecretrealtruth.blogspot.com, hellas-now.com κτλ, διαβάζουμε:

Ο ισχυρισμός αναφέρθηκε και στο προφίλ “Thanos Tzimeros” στο Facebook.

Είναι αλήθεια;
Πρόκειται για ισχυρισμούς που προέρχονται από ξένα δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες, προερχόμενα από σουηδικά άρθρα του περασμένου Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αυτά, ο “οδοντίατρος” Bernt Herlitz από το Γκότλαντ της Σουηδίας, διαπίστωσε πως το 80% των ανήλικων μεταναστών των οποίων τα δόντια εξέτασε με ακτινογραφίες, είναι στη πραγματικότητα ενήλικοι, γεγονός που οδήγησε στην απόλυσή του και την επιβολή προστίμου.

Με μια πιο προσεκτική ανάγνωση όμως, διαπιστώνουμε πως η ιστορία του κ. Herlitz, έχει αρκετά κενά. Πρώτα απ’ όλα δεν είναι οδοντίατρος, αλλά “dental hygienist,” δηλαδή ειδικεύεται στη προληπτική οδοντιατρική ή μπορεί να εργαστεί ως βοηθός οδοντιάτρου. Όπως γράφουν μάλιστα τα ξένα δημοσιεύματα, η μόνη γνώση του κ. Herlitz πάνω στον υπολογισμό ηλικίας με βάση την οδοντοστοιχία, είναι ένα σεμινάριο που παρακολούθησε. Τα ίδια άρθρα αναφέρουν πως ο λόγος της απόλυσης του δεν ήταν επειδή “υποστήριξε ότι το 80% των μεταναστών παιδιών είναι ενήλικες” αλλά επειδή παραβίασε το ιατρικό απόρρητο. Όσον αφορά το πρόστιμο των “475,000 κορωνών,” (45.000 ευρώ) σύμφωνα με σουηδικές ιστοσελίδες (δείτε εδώ και εδώ), αλλά και παραδοχή του ιδίου μέσω της ιστοσελίδας του, αποτελούν τα δικαστικά έξοδα που καλείται να πληρώσει, επειδή αυτός έσυρε πρώτος στα δικαστήρια τους εργοδότες του, υπόθεση που ενώ αρχικά κέρδισε, τελικά έχασε στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Παρόλα αυτά, δημοσιεύματα όπως αυτό του RT, τον παρουσιάζουν στο τίτλο ως “οδοντίατρο” και στο κείμενο του άρθρου φανερώνουν τη πραγματική του ιδιότητα.

Αναφορικά με την εκτίμηση ηλικίας μέσω εξέτασης της οδοντοστοιχίας, η Βρετανική Ένωση Οδοντιάτρων, υποστηρίζει πως είναι αναξιόπιστη μέθοδος και αντιτίθεται στη χρήση της. Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία [1][2], μεταξύ 2013 και Οκτώβρη 2017 η Σουηδική κυβέρνηση δέχτηκε 49034 αιτούντες άσυλο που δήλωσαν ανήλικοι. Από τεστ που πραγματοποιήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Ιατροδικαστικής της Σουηδίας σε φρονιμήτες και γόνατα (μέσα Μάρτη με τέλη Οκτώβρη 2017) σε όσους αιτούντες άσυλο κρίθηκε πιθανό να έχουν δηλώσει ψευδώς ανήλικοι, διαπιστώθηκε πως 6628 άτομα ή το 13,5% των 49034 που αναφέραμε προηγούμενως, είναι ενήλικοι (και 112 ακόμα ενδεχομένως ενήλικοι, οριακά λοιπόν 13,7%). Το ποσοστό μάλιστα πιθανόν να είναι ακόμα μικρότερο, καθώς κάποιος που ήταν 16 το 2015 και δήλωσε ανήλικος, πιθανότατα θα είχε ενηλικιωθεί μέχρι τα τέλη Οκτώβρη του 2017 που ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις. Αυτά τα δεδομένα καταρρίπτουν το μύθο πως το 80% των ανηλίκων είναι ενήλικοι και δείχνει πως οι αρχές τις χώρας εξετάζουν πολύ σοβαρά αυτές τις περιπτώσεις.

Με βάση τα ανωτέρω, οι παρακάτω ισχυρισμοί καταρρίπτονται
α) Ο Bernt Herlitz δεν είναι οδοντίατρος, αλλά ειδικός προληπτικής οδοντιατρικής.
β) Σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Σουηδική κυβέρνηση δέχτηκε 49034 άτομα που δήλωσαν ανήλικοι και από τεστ που πραγματοποιήθηκαν, διαπιστώθηκε πως το 13,5% ή 6628 είναι ενήλικοι.
γ) Η μέθοδος της εκτίμησης ηλικίας μέσω εξέτασης της οδοντοστοιχίας, δεν είναι αξιόπιστη.
δ) Δεν απολύθηκε επειδή αποκάλυψε ότι το 80% των ανήλικων μεταναστών είναι ενήλικες, αλλά επειδή παραβίασε το ιατρικό απόρρητο.
ε) Δεν του επιβλήθηκε “πρόστιμο” για τις πράξεις του, αλλά κλήθηκε να πληρώσει τα δικαστικά έξοδα της υπόθεσης κατά των πρώην εργοδοτών του, που εκείνος ξεκίνησε και τελικά έχασε.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.