Ποιοι είμαστε
Αρχική Ερώτηση του Βουλευτή της Χ.Α. Α. Γρέγου για παλιά είδηση του 2017.ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ερώτηση του Βουλευτή της Χ.Α. Α. Γρέγου για παλιά είδηση του 2017.

25 Σεπ
2018

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 6 έτη.

Ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν στην ενημέρωση μέσω του διαδικτύου είναι η αναδημοσίευση παλαιών ειδήσεων -δηλαδή ειδήσεων προηγούμενων ετών- από διάφορες ιστοσελίδες και blogs, σαν να έχουν συμβεί τις τελευταίες μέρες. 

Για παράδειγμα πριν λίγες μέρες δημοσιεύθηκε στο oparlapipas.gr η είδηση που αναφέρει ότι “οι οδηγοί λεωφορείων στη Χίο τρώνε ξύλο από τους μετανάστες”.


Η είδηση δεν είναι ψευδής, αλλά πρόκειται για 3 περιστατικά που συνέβησαν το Φεβρουάριο του 2017 και την είχε καλύψει τότε ο δημοσιογράφος Παντελής Φύκαρης της εφημερίδας “Πολίτης“.

Σύμφωνα με τον κ. Φύκαρη, από τότε μέχρι και σήμερα έχουν αλλάξει πολλά και δεν έχει σημειωθεί κανένα περιστατικό βίας, καθώς άλλαξε το καθεστώς μετακίνησης, η εταιρεία που τους μετέφερε και οι οδηγοί. Ακόμη αναφέρει ότι: “Να σημειωθεί για την αποκατάσταση της αλήθειας ότι τα όσα περιστατικά συνέβησαν αφορούσαν ένα συγκεκριμένο μισθωμένο λεωφορείο που είχε ενοικιαστεί για τον συγκεκριμένο αποκλειστικό σκοπό και συνεπώς δεν συγκαταλέγεται στα μέσα μαζικής μεταφοράς του νησιού.

Όμως η αναπαραγωγή της παλιάς είδησης κατάφερε να παραπληροφορήσει και δημιούργησε ζήτημα στη Βουλή. Πριν λίγες μέρες, στις 21/09/2018, ο Βουλευτής της Χρυσής Αυγής Αντώνης Γρέγος κατέθεσε ερώτηση προς τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Υποδομών, παρόλο που δεν έχει σημειωθεί κανένα περιστατικό βίας από τότε.

Οι ειδήσεις που δημοσιεύονται από ιστοσελίδες και blogs δεν πρέπει να είναι μόνο έγκυρες, αλλά και έγκαιρες. Μια παλιά είδηση που αναπαράγεται σαν νέα είναι παραπληροφόρηση και μπορεί να δημιουργήσει αναστάτωση και διάφορα άλλα προβλήματα. Το πρόβλημα “ξεθαμμένων” και “ξαναζεσταμένων” ειδήσεων είναι συχνό γιατί πολλές ιστοσελίδες και blogs αναπαράγουν σε τακτική βάση παλιές ειδήσεις.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.