Οι Εβραίοι στο θρήσκευμα, δεν πληρώνουν φόρο στο κράτος;

0

Από το 2010 κυκλοφορεί ένα συκοφαντικό δημοσίευμα, που ισχυρίζεται ότι όλοι οι Έλληνες πολίτες, Εβραίοι στο θρήσκευμα, δεν πληρώνουν φόρο στο κράτος, παρά μόνο στο Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδας (ΚΙΣΕ)

Συγκεκριμένα το άρθρο γράφει:

Με νόμο του κράτους απαλλάσσονται της καταβολής κάθε φόρου στο ελληνικό δημόσιο όλοι οι Εβραϊκής καταγωγής Έλληνες υπήκοοι και όλες οι Εβραϊκών συμφερόντων γνωστές τεράστιες βιομηχανίες που λειτουργούν στην Ελλάδα και δεν πληρώνουν κανέναν φόρο! Με βάση το υπ’ αριθμόν 182 Προεδρικό Διάταγμα (22-3-1978), βάσει του οποίου το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, όντας Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου(!) έχει (και ασκεί) δικαιώματα, τα οποία μόνο το Κράτος κατέχει. Ειδικότερα, με αυτό το Π.Δ.!
«Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Ελλάδος) (ΚΙΣ) δικαιούται να εισπράττει φόρους, για δική του χρήση, από τους Εβραίους που διαμένουν στην Ελλάδα, αντί του ελληνικού κράτους»! Με απλά λόγια, κανένας Εβραίος δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό δημόσιο, αλλά μόνο στο Κ.Ι.Σ.!

Με το θέμα έχουμε ασχοληθεί και πάλι στο παρελθόν (το 2012 και το 2014) αλλά αξίζει να επανέλθουμε και πάλι, μιας και συνεχίζει να αναδημοσιεύετε από τα γνωστά blogs και ιστολόγια

Φυσικά ο ισχυρισμός είναι τελείως ανυπόστατος. Δεν υπάρχει στην νομοθεσία του Ελληνικού κράτους κανένας νόμος, καμία ειδική διάταξη, καμία εξαίρεση, που να προβλέπει και να διαφοροποιεί τους Έλληνες εβραϊκού θρησκεύματος να μην πληρώνουν φόρους.

Όλοι οι Έλληνες πολίτες έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος. Έτσι και οι εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες μας λαμβάνουν κανονικά ΑΦΜ, υποβάλλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις,  πληρώνουν φόρο για το εισόδημά τους, πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητά τους, ΦΜΥ οι εργαζόμενοι, τους παρακρατούν Φόρο Ελευθέρων Επαγγελματιών αν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες (όπου προβλέπεται), πληρώνουν ΦΠΑ οι επιτηδευματίες και γενικά οποιονδήποτε άλλο φόρο προβλέπεται από τους νόμους για τους νομιμόφρονες πολίτες της χώρας.

Ευτυχώς ,για το καλό του συνόλου, δεν υπάρχει κάποιος φορολογικός παράδεισος που να αποκλείει από τις φορολογικές υποχρεώσεις τους πιστούς μιας ορισμένης θρησκείας. Μπορείτε εύκολα να ρωτήσετε και τον λογιστή σας που θα σας διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχουν «ιδιαίτερα λογιστικά» ή κάποιο πεδίο στην φορολογική δήλωση που δηλώνεις το θρήσκευμα και διαφοροποιείσαι. Αν συνέβαινε αυτό πολύ πιθανό η Ελλάδα να μην είχε μόνο κάποιες χιλιάδες Εβραίους, αλλά μερικά εκατομμύρια άλλων δογμάτων που θα είχαν αλλαξοπιστήσει και χιλιάδες επιχειρήσεις εβραϊκών συμφερόντων θα επέσπευδαν  να μεταφέρουν την έδρα τους στην Ελλάδα αντί στα νησιά Καϋμάν και Τζέρσεϋ (ή έστω και στη γειτονική Βουλγαρία).

Αναφορικά με την περιουσία καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε ότι ο κάθε Έλληνας πολίτης είναι ελεύθερος να διαθέσει την περιουσία του κατά πως επιθυμεί. Μπορεί να την κάνει ότι θέλει ακόμα και να την παίξει στα χαρτιά ή στο καζίνο! Μπορεί να την παραχωρήσει σε όποιον θέλει, κρατώντας την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία, ή και τίποτα.  Αν έχει παιδιά, αυτά μπορούν νομικά να απαιτήσουν την νόμιμη μοίρα.  Αν δεν έχει δεν υπάρχουν περιορισμοί.

Τα ακίνητα των ισραηλιτικών κοινοτήτων φορολογούνται όπως φορολογούνται και τα ακίνητα της Εκκλησίας, εκτός των Συναγωγών που είναι χώροι λατρείας που επίσης έχουν τις ίδιες απαλλαγές (πχ ΤΑΠ, ΕΝΦΙΑ,δημοτικά τέλη, φόρους και ανταποδοτικά τέλη) με τους Ιερούς Ναούς, τα τεμένη ή κάθε θρησκευτική κοινότητα γενικότερα (μπορείτε να διαβάσετε το νόμο 4301/14 «Οργάνωση της νομικής μορφής των θρησκευτικών κοινοτήτων και των ενώσεών τους στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων και λοιπές διατάξεις» ΕΔΩ, το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και τη σχετική εγκύκλιο για τη «Χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας σε χώρους λατρείας ετερόδοξων και ετερόθρησκων θρησκευτικών κοινοτήτων» σε pdf ΕΔΩ).

Το διάταγμα 182

Ο κάθε Εβραίος στο θρήσκευμα Έλληνας πολίτης είθισται να ανήκει στην εβραϊκή κοινότητα πλησίον του τόπου διαμονής του. Τέτοιες  εβραϊκές κοινότητες που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα, είναι Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), όπως εξάλλου ΝΠΔΔ είναι και η Εκκλησία, οι μητροπόλεις και οι ναοί.

Στη θρησκεία τους οι Εβραίοι έχουν μια παράδοση να ενισχύουν οικονομικά τις κοινότητες τους πληρώνοντας κάποια εισφορά/συνδρομή. Χωρίς να έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία να αναφέρουμε ότι αυτή η οικονομική βοήθεια θεωρείται από κάποιους ότι πηγάζει τις ρίζες της από την πεντάτευχο (Πεντάτευχος ονομάζονται τα πρώτα πέντε βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης) και τη λεγόμενη δεκάτη (οι Ισραηλίτες έπρεπε να δίνουν το 10%, απ’ όλα αυτά που κέρδισαν ή παρήγαγαν βλ. Λευιτικό 27:30, Αριθμοί 18:26, Δευτερονόμιο 14:24, Β’ Χρονικών 31:5). Οι κυριότεροι λόγοι που ζητείται η καταβολή της εισφοράς είναι για να υποστηρίξουν προγράμματα και δραστηριότητες που αφορούν την πίστη τους, όπως τη δημιουργία και τη συντήρηση εβραϊκών συναγωγών, εβραϊκών σχολείων, γηροκομείων, αλλά και τα έξοδα για την παραμονή των νεκρών τους στα νεκροταφεία  (το δόγμα τους προτρέπει να μην τους ξεθάβουν), καθώς επίσης για την πληρωμή των ραβίνων/ιερέων τους (το Ελληνικό κράτος παραδόξως δεν χρηματοδοτεί τη μισθοδοσία τους, ενώ σ άλλα δόγματα όπως οι μουσουλμάνοι ή οι καθολικοί το πράττει)

Η συνδρομή αυτή (πέτσια) φυσικά είναι καθόλα άσχετη κι ανεξάρτητη με την πληρωμή οποιουδήποτε άλλου φόρου. Δεν υπάρχει κανενός είδους απαλλαγή, συμψηφισμός ή φοροελάφρυνση αν πληρώνει κάποιος τα πέτσια στο ΚΙΣ.

Σε κανένα σημείο δεν υπάρχει αναφορά ότι «Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο (Ελλάδος) δικαιούται να εισπράττει φόρους, για δική του χρήση, υποκαθιστώντας το ελληνικό κράτος!

Το προεδρικό διάταγμα (ΠΔ), στο οποίο γίνεται επίκληση, μπορείτε να το βρείτε και να το «κατεβάσετε» ελεύθερα για να το διαβάστε ΕΔΩ (αρχείο pdf). Ή μπορεί να το αναζητήσετε μόνοι σας κατευθείαν στο εθνικό τυπογραφείο ΕΔΩ

Αξίζει να παραθέσουμε τα άρθρα 5 και 26 στα οποία κυρίως εστιάζονται οι κακοήθεις και στα οποία θα μπορούσε να υπάρξει υποψία σύγχυσης:

Άρθρο 5

1.Όλα τα μέλη της κοινότητος που συμπλήρωσαν το 21ο έτος της ηλικίας τους έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν στην Κοινότητα ετήσια εισφορά Πέτσια, που ορίζεται κατά τις διατάξεις του άρθρου 26 του παρόντος»

Άλλοι πόροι της κοινότητος είναι …2ζ) τα εισοδήματα κινητής και ακίνητης περιουσίας της κοινότητας.

Άρθρο 26

  1. Η βεβαίωση της υποχρεωτικής εισφοράς «Πέτσια» γίνεται από την αντίστοιχη επιτροπή του άρθρου 18 του παρόντος που κατατάσσει τους υπόχρεους σε κατηγορίες εισφοράς ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση.

Το ύψος των εισφορών κατά κατηγορίες καθορίζεται κάθε χρόνο από την Κοινοτική Συνέλευση στη συνεδρίασή της για την έγκριση του Προϋπολογισμού και η βεβαίωση γίνεται από την Επιτροπή «Πέτσια» κάθε χρόνο κατά το μήνα Μάϊο.

  1. Το ποσό της εισφοράς που βεβαιώθηκε κοινοποιείται στον υπόχρεο ο οποίος μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από της κοινοποιήσεως έχει δικαίωμα να υποβάλλει ένσταση στην Επιτροπή Ενστάσεων, που ορίζεται από το Κοινοτικό Συμβούλιο και είναι πενταμελής.

Οι αποφάσεις της Επιτροπής Ενστάσεων είναι οριστικές και αμετάκλητες. Κυριότερα στοιχεία για την κρίση της επιτροπής Ενστάσεων είναι: (α) η προσωπική συνέντευξη με τον υπόχρεο, (β) το σημείωμα φόρου που έχει εκδοθεί από την αρμόδια φορολογική αρχή στο όνομα του υπόχρεου βάσει της φορολογικής του δηλώσεως για την παρελθούσα ή τρέχουσα χρήση.

4α) Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης υποβολής ενστάσεως από τον υπόχρεο, η απόφαση της επιτροπής πέτσια είναι υποχρεωτική και για το Κοινοτικό Συμβούλιο.

4β) Αν ο υπόχρεος απουσιάζει δικαιολογημένα από την έδρα της Κοινότητος, η προθεσμία υποβολής ενστάσεως αρχίζει από την ημέρα επιστροφής του. Η ημέρα αυτή αποδεικνύεται με επαρκή δικαιολογητικά που προσκομίζει ο υπόχρεος.

  1. Το κοινοτικό συμβούλιο μπορεί να αρνηθεί την παροχή κάθε υπηρεσίας ή εξυπηρετήσεως στα μέλη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους.

****

Βλέπετε στα σημεία αυτά κάπου να υπονοείτε ότι η Ισραηλινή κοινότητα δεν πληρώνει φόρο στο ελληνικό κράτος; Δεν θα μπορούσε εξάλλου ποτέ ένα προεδρικό διάταγμα να διατάσσει με υπόνοιες. Και μην ξεχνάτε ότι αυτό το προεδρικό διάταγμα δεν αναφέρεται σε υπόχρεους φορολογίας εισοδήματος.

Όπως γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας, όποιος εγγράφεται σαν μέλος σε σύλλογο, σωματείο, εξωραϊστικό ή πολιτιστικό, είναι υποχρεωμένος να τηρεί το καταστατικό, το οποίο προβλέπει ενίοτε και κάποια μηνιαία συνδρομή, μικρή ή μεγάλη. Όποιος θέλει να μετέχει, πληρώνει….όποιος δεν θέλει, δεν πληρώνει, και δεν έχει τις υποχρεώσεις, τα δικαιώματα και φυσικά και τα προνόμια της ιδιότητας του μέλους.

Πόθεν λοιπόν η φήμη;

Δυστυχώς ο αντισημιτισμός στην Ελλάδα καλά κρατεί. Αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν θα βρει πολλά δυσάρεστα παραδείγματα στην ιστορία μας. Το χείριστο είναι πως ο αντισημιτισμός υποδαυλίζεται κι από άτομα που κατέχουν δημόσιες θέσεις. Για παράδειγμα:

Ο υπουργός άμυνας κ. Καμμένος και αρχηγός του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είχε αφήσει υπονοούμενα στην πρωινή εκπομπή του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαδάκη  («Πρωινό ΑΝΤ1», 15.12.14).

Ακολούθησε η ανακοίνωση-αντίδραση του ΚΙΣΕ, μια διευκρίνηση των ΑΝΕΛ και ξανά διευκρίνιση του ΚΙΣΕ την ίδια μέρα (μπορείτε να τα διαβάσετε ΕΔΩ)

Βέβαια κι άλλα δημόσια πρόσωπα κατά καιρούς έχουν αναπαράγει (και συνεχίζουν) ανάλογες ανυπόστατες κατηγορίες. Όπως ο πρώην υποψήφιος βουλευτής του ΛΑΟΣ κ. Σπύρος Χατζάρας στον τηλεοπτικό σταθμό Blue Sky της 6/7/2011 (διαβάστε εδώ ένα αντισημιτικό παραλήρημα του ή περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα του που βρίθει κατηγοριών για τους εβραίους εδώ)

Το δημοσίευμα όμως είναι ακόμη πιο παλιό. Μεγάλο μέρος του κειμένου βρίσκουμε ότι εμπεριέχεται αυτούσιο στο βιβλίο του Ι. Χαραλαμπόπουλου, με τίτλο «Σιωνισμός και Εθνικές Τραγωδίες» του 2000. Σας παραθέτουμε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις σελίδες 95-96:

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι για το θέμα που προέκυψε με τα ανυπόστατα δημοσιεύματα έχει βγάλει ανακοίνωση, στις 12 Ιανουαρίου 2015, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με θέμα: «Η νομική προσωπικότητα των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων και του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (Κ.Ι.Σ.Ε), τα ισραηλιτικά σχολεία και η φορολογία τους»

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στο δημόσιο λόγο αλλά κυρίως στη σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου αναπαράγονται μεταξύ άλλων θεωριών συνωμοσιών, ψευδών και συκοφαντιών, διάφορες πληροφορίες περί του τρόπου φορολόγησης των Ελλήνων πολιτών εβραϊκού θρησκεύματος, του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος (ΚΙΣΕ) και των ισραηλιτικών κοινοτήτων.»

Και συνεχίζει

«Οι Έλληνες πολίτες εβραϊκού θρησκεύματος πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους, όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, και δεν έχουν καμία φοροαπαλλαγή ή φορολογική επιβάρυνση εξαιτίας της θρησκευτικής τους ταυτότητας. Το ΚΙΣΕ και οι ισραηλιτικές κοινότητες φορολογούνται όπως ακριβώς και η Εκκλησία της Ελλάδος γιατί αμφότερες έχουν καθεστώς νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου. Τα ακίνητα των ισραηλιτικών κοινοτήτων –εκτός των Συναγωγών που είναι χώροι προσευχής και δεν φορολογούνται όπως και οι Ιεροί Ναοί- φορολογούνται όπως φορολογούνται και τα ακίνητα της Εκκλησίας. Η εισφορά που πληρώνουν οι Έλληνες Εβραίοι στις κοινότητές τους (στην εβραϊκή γλώσσα ορίζεται ως «πέτσια») για να είναι δυνατή η λειτουργία τους –διότι το Κράτος δεν τις χρηματοδοτεί όπως δεν χρηματοδοτεί και την Εκκλησία- χρησιμοποιείται εσκεμμένα από ορισμένους με τρόπο εντελώς ψευδή, παραπλανητικό και στρεψόδικο ώστε να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι δεν πρόκειται για εισφορές πιστών προς την θρησκευτική τους κοινότητα αλλά για τους φόρους, οι οποίοι αντί να εισπραχθούν από το κράτος, όπως ισχύει για όλους, έχουν δήθεν εκχωρηθεί από την Ελληνική πολιτεία στις ισραηλιτικές κοινότητες, ώστε να τους εισπράττουν οι ίδιες από τους πιστούς τους και να τους παρακρατούν προς όφελός τους.»

Εν κατακλείδι. Το δημοσίευμα είναι ανυπόστατο και συκοφαντικό