Βρέθηκε πλήθος πολεμικών όπλων σε τζαμί από τις γερμανικές αρχές;

0

Είναι αλήθεια σύμφωνα με meme που κυκλοφορεί στο ελληνικό Facebook, ότι οι γερμανικές αρχές εντόπισαν μεγάλο αριθμό πολεμικών όπλων σε τζαμί;

ΨΕΥΔΕΣ – LIKE FARMING

Η παρακάτω ανάρτηση έχει εκατοντάδες κοινοποιήσεις.

Τι ισχύει;

Πηγή του ισχυρισμού είναι ισλαμοφοβικές ιστοσελίδες όπως η jihadwatcheurope.org με ημερομηνία 25/6/2016, που ωστόσο διευκρινίζουν πως τα όπλα δεν βρέθηκαν μέσα σε τζαμί, αλλά κοντά σε αυτό.

Κατόπιν, η είδηση πέρασε σε πιο «mainstream» ιστοσελίδες όπως η συντηρητική Daily Caller και έγινε viral.

Η «είδηση» του Daily Caller «έπαιξε» και στην Ελλάδα από το tribune.gr.

Οι φήμες ξεκίνησαν από τον τουρκικής καταγωγής, Γερμανό πολιτικό Ismail Tipi (των Χριστιανοδημοκρατικών), ο οποίος ισχυρίστηκε ψευδώς (σύμφωνα με την Frankfurter Rundschau) πως βρέθηκε μεγάλη ποσότητα οπλισμού κοντά σε τζαμί στην Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Όσον αφορά την εικόνα που συνοδεύει τα άρθρα και τις αναρτήσεις στο Facebook, προέρχεται από κατάσχεση του Αμερικανικού Ναυτικού στην Αραβική Θάλασσα (βρέθηκαν σε ιστιοφόρο χωρίς σημαία).

Σύνοψη

Η ψευδής «είδηση» περί εντοπισμού μεγάλης ποσότητας οπλισμού σε τζαμί στη Γερμανία, ξεκίνησε από ανυπόστατες φήμες που διέσπειρε ο πολιτικός Ismail Tipi, κατόπιν πέρασε σε δεκάδες ισλαμοφοβικά και συντηρητικά σάιτ, πριν καταλήξει να γίνει μιμίδιο και να κατακλύσει και το ελληνικό Facebook.