Ποιοι είμαστε
Αρχική Επιστήμονας της NASA αποκαλύπτει μυστικό σημάδι που θα έδειχνε την επικείμενη αποκάλυψη;ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Επιστήμονας της NASA αποκαλύπτει μυστικό σημάδι που θα έδειχνε την επικείμενη αποκάλυψη;

14 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Μισέλ Θέλερ, στέλεχος της επιστημονικής επικοινωνίας στη NASA, μοιράστηκε στην ιστοσελίδα Big Think ένα από τα πιο αξιόπιστα σημάδια ότι έρχεται επικείμενη αποκάλυψη.

Συμπέρασμα:

H Μισέλ Θέλερ, δεν "αποκάλυψε το μυστικό σημάδι που θα έδειχνε την επικείμενη αποκάλυψη". Αποσπάσματα από τα λεγόμενά της χρησιμοποιήθηκαν χωρίς να δοθεί το κατάλληλο πλαίσιο, για να δημιουργηθεί και να αναπαραχθεί ένα clickbait άρθρο.

Σε δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως η Μισέλ Θέλερ, στέλεχος της επιστημονικής επικοινωνίας στη NASA, μοιράστηκε στην ιστοσελίδα Big Think ένα από τα πιο αξιόπιστα σημάδια ότι έρχεται επικείμενη αποκάλυψη. Τα λεγόμενα της Μισέλ Θέλερ παρουσιάστηκαν εκτός κατάλληλου πλαισίου καθιστώντας τους υπό εξέταση ισχυρισμούς ψευδείς.

Παραδείγματα: sputnik.gr (αρχική πηγή στην Ελλάδα), pronews.gr, vimapress.gr


Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Τι ισχύει

Αρχική πηγή του ισχυρισμού είναι το sputnik.com, σύμφωνα με το οποίο, η αστρονόμος και αναπληρωτής διευθύντρια επιστημονικής επικοινωνίας στη NASA Μισέλ Θέλερ, αποκάλυψε ένα μυστικό σημάδι που θα έδειχνε την επικείμενη αποκάλυψη.

Σε ένα πρόσφατα δημοσιευμένο βίντεο στο YouTube της εταιρίας πολυμέσων Big Think, η Θέλερ απάντησε στο ερώτημα εάν οι επιστήμονες θα αποκάλυπταν στο ευρύ κοινό, μια επικείμενη αποκάλυψη.

Η Θέλερ λέει κατηγορηματικά στο βίντεο, πως εάν επίκειται μια καταστροφή, οι επιστήμονες θα το έλεγαν στο κοινό. Κατόπιν, χαριτολογώντας είπε πως το “σημάδι” (της καταστροφής) θα είναι όταν:

Όλοι οι επιστήμονες αρχίσουν να αγοράζουν όλο το καλό κρασί, εξαντλήσουν τα όρια των πιστωτικών τους καρτών και εξαφανιστούν.

Και συμπλήρωσε κάτι που τα δημοσιεύματα “ξέχασαν”, πως:

Ακόμη και αυτό, δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο δουλεύουμε. Είμαστε άνθρωποι και εάν γνωρίζαμε πως έρχεται κάτι επικίνδυνο, δεν θα είχαμε τρόπο να το κρύψουμε.

Επιπλέον επισήμανε πως:

Γνωρίζω πως όλα αυτά δεν θα πείσουν τους συνωμοσιολόγους εκεί έξω, αλλά ένα από τα πράγματα που αγαπώ από τη δουλειά μας (στη NASA), είναι πόσο (εύκολα) προσβάσιμη είναι και πόσα πολλά θα σας λέγαμε, ακόμη και εάν κάτι κακό επρόκειτο να συμβεί.

Συμπέρασμα

Είναι προφανές από τα ανωτέρω, ότι η Μισέλ Θέλερ, δεν “αποκάλυψε το μυστικό σημάδι που θα έδειχνε την επικείμενη αποκάλυψη”. Αποσπάσματα από τα λεγόμενά της χρησιμοποιήθηκαν χωρίς να δοθεί το κατάλληλο πλαίσιο, για να δημιουργηθεί και να αναπαραχθεί ένα clickbait άρθρο.

Fact-check for the sake of Democracy