Ποιοι είμαστε
Αρχική Βρήκαν τον τάφο της Κλεοπάτρας;FAKE NEWS

Βρήκαν τον τάφο της Κλεοπάτρας;

25 Ιαν
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Είναι αλήθεια ότι Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν, ή βρίσκονται πολύ κοντά στην ανακάλυψη της τοποθεσίας του τάφου του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας

Το εν λόγω νέο, που κάνει τον γύρο του διαδικτύου τις τελευταίες μέρες, δημοσιεύτηκε στις 20/0/2019 στην ιστοσελίδα makeleio.gr (αρχική πηγή στην Ελλάδα) και αναδημοσιεύτηκε τις επόμενες μέρες από πλήθος δημοσιογραφικών ιστοσελίδων όπως iefimerida.gr, protothema.gr , cnn.gr , protagon.gr , naftemporiki.gr* κλπ.

Άλλες ιστοσελίδες (πχ huffingtonpost.gr, reader.gr κτλ) ήταν πιο “μετριοπαθείς” και ισχυρίστηκαν πως είναι “Θέμα χρόνου η ανακάλυψη του τάφου της Κλεοπάτρας και του Αντωνίου”.

Πηγή: reader.gr

Η είδηση αυτή ξεκίνησε στις 13/1/2019, από τα ιταλικά μίντια, όπως το meteoweb.eu , tgcom24.mediaset.it , quotidianpost.it , scienzenotizie.it , ενώ αναδημοσιεύτηκε και από γνωστά tabloids του εξωτερικού όπως η mirror.co.uk.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την αρχική πηγή, ο αρχαιολόγος Ζάχι Χουάς, κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης διάλεξης στο Παλέρμο της Ιταλίας, ανακοίνωσε την επικείμενη ανακάλυψη και εκσκαφή του τάφου της Κλεοπάτρας, στην περιοχή Ταπόσιρις Μάγκνα.

Ο Ζαχί Χουάς διέψευσε τις φήμες σε πρόσφατες δηλώσεις του στην αιγυπτιακή εκπομπή του Amr Adib “Al-Hekaya” (Η ιστορία) αλλά και στο livescience.com. Μάλιστα, ο πρώην Υπουργός Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου εξήγησε ότι πράγματι αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου στο Παλέρμο, στην πεποίθηση της Καθλίν Μαρτίνεζ, επικεφαλής της ιταλική ομάδας αρχαιολόγων που ερευνούν την περιοχή Ταπόσιρις Μάγκνα εδώ και 10 χρόνια, ωστόσο ουδέποτε επιβεβαίωσε ότι οι αρχαιολόγοι γνωρίζουν την περιοχή του τάφου.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως όλα ξεκίνησαν με την παρακάτω δήλωση του Ζαχί Χουάς κατά τη διάρκεια της ομιλίας του όπως αυτή εμφανίζεται στο egyptindepedent.com: “Εάν κατορθώσαμε να ανακαλύψουμε την τοποθεσία των τάφων τόσο της Κλεοπάτρας όσο και του Μάρκου Αντώνιου, αυτή θα ήταν μια τόσο απίστευτη ανακάλυψη τόσο για τον ιταλικό όσο και για τον αιγυπτιακό λαό.”

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι ανακαλύφθηκε ούτε η τοποθεσία ούτε ο ίδιος ο τάφος της Κλεοπάτρας. Τα λόγια του Ζαχί Χουάς χρησιμοποιήθηκαν “out of context” για τη δημιουργία ενός clickbait άρθρου.

Αρθρογράφος - Ερευνητής