Ποιοι είμαστε
Αρχική Συνομωσιολογικοί ισχυρισμοί περί πρόθεσης του Τζόρτζ Σόρος να προξενήσει βλάβη στον Κυριάκο ΒελόπουλοΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Συνομωσιολογικοί ισχυρισμοί περί πρόθεσης του Τζόρτζ Σόρος να προξενήσει βλάβη στον Κυριάκο Βελόπουλο

15 Μαρ
2019

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Τζορτζ Σόρος έδωσε εντολή να "τελειώσουν" τον Κυριάκο Βελόπουλο διότι "είναι επικίνδυνος".

Συμπέρασμα:

To έγγραφο στο οποίο βασίζεται ο υπό εξέταση ισχυρισμός έκανε περαστική αναφορά στον Κυριάκο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση αλλά και σε όλα τα άλλα μεγάλα ελληνικά κόμματα εν όψη των επερχόμενων εκλογών. Επίσης σε κανένα σημείο του εγγράφου δεν έγινε λόγος περί επικινδυνότητας του Κυριάκου Βελόπουλου ούτε σε σχέδιο απομάκρυνσης του.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην ιστοσελίδα voicenews.gr, που προβάλει τις θέσεις του κόμματος “Ελληνική Λύση” του Κυριάκου Βελόπουλου, ο Τζορτζ Σόρος έδωσε εντολή να “τον τελειώσουν” διότι “είναι επικίνδυνος”. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αφιέρωσε μάλιστα μια ολόκληρη εκπομπή για τον “πόλεμο” που δέχεται η “Ελληνική Λύση” από τον Τζορτζ Σόρος.

https://www.youtube.com/watch?v=c8pC3rm-6VE&feature=youtu.be&t=1&fbclid=IwAR114q8pLZUf9PwMKRWSke6MWgo6Uq-NU7d2Fnv810q9x3ZgXXdF_o_BKIA

Είναι αλήθεια;

Τον περασμένο Ιανουάριο, δημοσιεύτηκε μια έκθεση 28 σελίδων του ιδρύματος Open Society (που έχει ιδρυθεί από τον Τζ. Σόρος) με τίτλο “North Macedonia: What’s next?” (μτφ: Βόρεια Μακεδονία: Τι έρχεται µετά;)

Στο κεφάλαιο (σελ. 18) “The forthcoming elections in Greece” (μτφ: Οι επερχόμενες εκλογές στην Ελλάδα), υπάρχει μια μικρή αναφορά στο κόμμα “Ελληνική Λύση” και τον Κυριάκο Βελόπουλο.

Μετάφραση: Μια νέα είσοδος στο (ελληνικό) κοινοβούλιο μπορεί να είναι ένα νέο κόμμα της ακροδεξιάς. Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, υπάρχουν 2-3 μικρότερα ακροδεξιά (και ως ένα βαθμό φιλορωσικά) κόμματα που καταγράφουν ποσοστά λίγο κάτω του 3%. Αν αυτά τα κόμματα συνασπιστούν πριν τις εκλογές, θα μπορέσουν εύκολα να κερδίσουν έδρες. Είναι επίσης πιθανό πως ένα από αυτά -η ‘Ελληνική Λύση’ υπό τον ακραίο εθνικιστή και πρώην βουλευτή Κωνσταντίνο (εννοεί Κυριάκο) Βελόπουλο, ο οποίος έχει διασυνδέσεις με τη Ρωσία- θα μπορέσει από μόνο του να εξασφαλίσει έδρες. Σε κάθε ένα από αυτά τα σενάρια, η ΝΔ θα χάσει έδρες. Επιπλέον, δεδομένου πως αυτά τα κόμματα ποντάρουν στο Μακεδονικό ζήτημα και έχουν ενισχυθεί εξαιτίας του διακανονισμού με τα Σκόπια, είναι πιθανό πως θα επηρεάσουν τον πολιτικό διάλογο, εάν μπουν στη Βουλή, και να διαμορφώσουν την Ελληνική πολιτική εάν μπουν στη κυβέρνηση.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, η αναφορά στον Κυριάκο Βελόπουλο περιορίζεται σε 2-3 γραμμές μιας έκθεσης 28 σελίδων. Από αυτή την αναφορά και έπειτα, ο πρόεδρος της “Ελληνικής Λύσης” διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση πως “έχει στοχοποιηθεί” από τον Τζορτζ Σόρος και πως δέχεται πόλεμο. Με το τελευταίο δημοσίευμα, διάνθισε ακόμη περισσότερο τη θεωρία συνωμοσίας που δημιούργησε, κάνοντας λόγο για εντολή από τον Σόρος να τον “τελειώσουν” επειδή είναι “επικίνδυνος.”

Αν διαβάσουμε ολόκληρη την έκθεση της Open Society, θα διαπιστώσουμε πως γίνεται αναφορά σε όλα τα ελληνικά κόμματα που μπαίνουν ή μπορεί να μπουν στην επόμενη Βουλή. Ειδικά για τη Νέα Δημοκρατία, γίνεται μια κατά πολύ εκτενέστερη και “αυστηρή” αναφορά (σελ. 7). Ενδεικτικά, η έκθεση κάνει σαφή αναφορά σε λαϊκιστικά, συντηρητικά και αντι-ευρωπαϊκά/αντι-δυτικά στοιχεία, που ουσιαστικά έχουν χωρίσει το κόμμα στα δύο.

Η έκθεση αναφέρεται επίσης και σε άλλα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, η Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ και ούτω καθεξής.

Συμπέρασμα

Με βάση την έκθεση η οποία αποτέλεσε το εφαλτήριο για τις δηλώσεις του κ. Βελόπουλου βλέπουμε πως οι ισχυρισμοί του περί “στοχοποίησης” δεν έχουν απολύτως καμία βάση καθώς όχι μόνο το κόμμα της Ελληνικής Λύσης και ο ίδιος αναφέρθηκαν ελάχιστα στη σχετική έκθεση αλλά δεν ήταν και το μόνο κόμμα που αναφέρθηκε. Τα υπόλοιπα κόμματα μάλιστα δέχτηκαν εξίσου, αν όχι ακόμα πιο αυστηρή, κριτική από τους συντάκτες της έκθεσης. Τέλος οι ισχυρισμοί περί απειλής “να τελειώσουν” τον Κυριάκο Βελόπουλο επειδή “είναι επικίνδυνος” δεν βρίσκεται πουθενά στην έκθεση ούτε έχει τεκμηριωθεί από κανέναν.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.

Fact-check for the sake of Democracy