Μουσουλμάνος «μετανάστης» καταστρέφει άγαλμα της Παναγίας;

0

Είναι αλήθεια πως ένας μουσουλμάνος μετανάστης κατέστρεψε άγαλμα της Παναγίας;

Στο makeleio.gr, kwloxaneio.gr, aerikes-epoxes.com, radio4.gr, distrato.com και πολλά ακόμη διαβάζουμε:

Μουσουλμάνος μετανάστης καταστρέφει άγαλμα της Παναγίας

Χριστέ μου πόνεσε η ψυχή μου ντροπή ντροπή μεγάλη??

Gepostet von Αγαπάμε τον Χριστό am Freitag, 12. April 2019

Στην Ελλάδα ο ισχυρισμός ξεκίνησε από βίντεο στη σελίδα «Αγαπάμε τον Χριστό» στο Facebook, που δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια σελίδα like farming της ιστοσελίδας newsthessaloniki.gr που την διαχειρίζονται τα ίδια άτομα που βρίσκονται πίσω από την ιστοσελίδα kwloxaneio.gr, που επίσης αναπαρήγαγε το βίντεο με τον ισχυρισμό. Αμφότερες οι ιστοσελίδες, μεταδίδουν συχνά fake news (δείτε εδώ και εδώ), ενώ δεν έχουν διαστάσει να διοργανώσουν ακόμη και ψεύτικους εράνους για ανύπαρκτα άρρωστα παιδιά.

Το επίμαχο βίντεο

Το βίντεο που επικαλούνται τα δημοσιεύματα, δεν απεικονίζει «μουσουλμάνο μετανάστη», αλλά τον φανατικό ισλαμιστή κληρικό Abo Omar Ghabra στη Συρία τον Οκτώβριο 2013, όπως αναφέρει η NYT, το Snopes και το Memri . Ο Ghabra είναι μέλος της οργάνωσης Μέτωπο αλ Νούσρα, παρακλάδι της αλ Κάιντα στη Συρία.

O ισχυρισμός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο Twitter το 2017 από την Τζέιντα Φράνσεν, αναπληρώτρια αρχηγό της ακροδεξιάς οργάνωσης “Πρώτα η Βρετανία” (Britain First), ενώ τον έκανε retweet και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σηκώνοντας κύμα αντιδράσεων.

Από τα ανωτέρω καταλαβαίνουμε πως το βίντεο δεν απεικονίζει «μουσουλμάνο μετανάστη» να σπάει άγαλμα της Παναγίας, αλλά ένα φανατικό ισλαμιστή κληρικό που προέβη σε αυτή τη πράξη το 2013 στη Συρία.