Ο άπιστος άνδρας κάνει «μπαμ» από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του;

Στο protothema.gr διαβάζουμε:


Οι άπιστοι άνδρες έχουν την προδοσία γραμμένη… στη φάτσα τους. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζεται μια νέα έρευνα, σύμφωνα με την οποία οι άνδρες που ξενοκοιτάζουν κάνουν «μπαμ», εξαιτίας κάποιων πολύ συγκεκριμένων χαρακτηριστικών του προσώπου τους.

Ειδικοί που εκπόνησαν την μελέτη διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με πιο αρρενωπά χαρακτηριστικά, δεν έχουν μόνο την «εικόνα» του μουρντάρη, έχουν και την χάρη. 

Τα συγκεκριμένα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, και επελέγησαν από άνδρες και γυναίκες ως «δυνητικά πιο άπιστα», παραδέχτηκαν ότι έχουν την τάση να φλερτάρουν με άλλες γυναίκες, ακόμα και όταν εκείνες έχουν σχέση. 

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, η αυθόρμητη «καχυποψία» που συνοδεύει άνδρες με αρρενωπά χαρακτηριστικά, όπως το… θεληματικό πηγούνι, τα λεπτά χείλη και τα έντονα φρύδια, είναι μάλλον δικαιολογημένη. 

Επίσης, μπορεί να καλλιεργήθηκε μέσα από αιώνες εξέλιξης, με σκοπό να προστατεύει τις γυναίκες από αναξιόπιστους συντρόφους και να «ειδοποιεί» τους άνδρες ότι ένας πιθανός αντίζηλος (ή επίδοξος κλέφτης της καλής τους) είναι κοντά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Royal Society Open Science. Όπως αναφέρεται στο κείμενο, οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν τις φωτογραφίες 189 λευκών, ετεροφυλόφιλων ενηλίκων, που είχαν προηγουμένως αποκαλύψει εάν ενδίδουν ή όχι στην απιστία. 

Συνολικά 293 άνδρες και 472 γυναίκες εξέτασαν τις φωτογραφίες γυναικών, ενώ 299 άνδρες και 452 γυναίκες εξέτασαν τις φωτογραφίες ανδρών. Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν τους εικονιζόμενους από το 1 μέχρι το 10, ως προς την πιθανότητα που τους «δίνουν» να απατούν τον/την σύντροφό τους. 

Όσον αφορά στις γυναίκες, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους δεν προδίδουν αυτήν την τάση. Η χρήση μακιγιάζ εξάλλου από πολλές γυναίκες και άλλες αισθητικές παρεμβάσεις στην όψη τους θα «κάλυπταν» κάποιο αποκαλυπτικό σημάδι, ακόμα κι αν αυτό υπήρχε. 

Στην περίπτωση όμως των ανδρών, οι «προβλέψεις» των συμμετεχόντων ήταν αρκετά επιτυχημένες. Τα κριτήρια δε με τα οποία άνδρες και γυναίκες «επέλεξαν» τους πρωταθλητές της απιστίας, ειχαν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την αρρενωπότητα που εξέπεμπε η εμφάνισή τους.

Οι επιστήμονες πάντως προειδοποιούν ότι, καθώς το εύρος της έρευνας είναι ακόμα περιορισμένο και η απιστία ένα σύνθετο φαινόμενο, καλό θα ήταν οι γυναίκες να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να μην ξεσπάσουν με οργή στον σύντροφό τους, απλά και μόνο γιατί έχει… θεληματικό πηγούνι!


Το είδαμε επίσης στα ereportaz.gr, stroumfaki.gr, freddonews.eu.Η μελέτη που αναφέρει το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Royal Society Open Science από τους Foo et. al (2019). Ενώ το πείραμα που περιγράφει είναι πραγματικό, τα συμπεράσματα που παρουσιάζει δεν υποστηρίζονται ούτε από την μελέτη, ούτε από τους συγγραφείς της.

Η μελέτη ασχολείται πρωτίστως με την ακρίβεια με την οποία μπορούν να προβλέψουν τα άτομα την απιστία εξετάζοντας μόνο πρόσωπα. Για να ανιχνεύσουμε σε ποιον βαθμό μπορούν τα αρρενωπά χαρακτηριστικά (σεξουαλικός διμορφισμός) να μας βοηθήσουν στην πρόβλεψη της απιστίας από μόνα τους, εξετάσαμε τα δεδομένα που δίνουν δημόσια οι ερευνητές.

Διαπιστώσαμε ότι η τάση παρουσίασης αρρενωπών χαρακτηριστικών μπορεί να προβλέψει (adjusted r squared) μόλις το 2.8% της απιστίας (p=5%), ενώ δεν μπορεί να προβλέψει με στατιστική σημαντικότητα το φλερτ με τρίτους (1.1%, p=15%). Δηλαδή αυτά τα χαρακτηριστικά δεν μπόρεσαν να προβλέψουν τη συντριπτική πλειοψηφία της άπιστης συμπεριφοράς.

Επίσης, ο ισχυρισμός του άρθρου ότι «στην περίπτωση όμως των ανδρών, οι ‘προβλέψεις’ των συμμετεχόντων ήταν αρκετά επιτυχημένες», δεν υποστηρίζεται από τους ερευνητές. Στην ενότητα Discussion (Συζήτηση) του άρθρου τους σημειώνουν:


«Even though accuracy for men’s faces was statistically significant, the level of accuracy was modest at best. The percentage variance shared between rated unfaithfulness and actual male infidelity (i.e. cheating and poaching) at the group level ranged from 4 to 8%, which translates to a very modest effect size.»

«Παρότι η ακρίβεια για τα πρόσωπα των ανδρών ήταν στατιστικά σημαντική, το επίπεδο της ακρίβειας ήταν στη καλύτερη περίπτωση περιορισμένο. Το ποσοστό της διακύμανσης μεταξύ της εκτιμώμενης απιστίας και της πραγματικής απιστίας κυμαινόταν από 4 έως 8%, που μεταφράζεται σε ένα πολύ περιορισμένο μέγεθος πρόβλεψης.»


Πρακτικά, μπορούμε να πούμε ότι οι εκτιμήσεις του κόσμου για την απιστία των ανδρών με βάση τα πρόσωπα των τελευταίων, έπεσαν από 92% έως 96% έξω.

Συμπερασματικά, ο ισχυρισμός ότι «ο άπιστος άνδρας κάνει «μπαμ» από τα χαρακτηριστικά του προσώπου του» κρίνεται αναληθής και συνιστά παραπληροφόρηση.