Είναι αλήθεια ότι το Άγιο Φως δεν καίει;

Ο ισχυρισμός ότι το Άγιο Φως δεν καίει, για τα πρώτα λεπτά της ώρας, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένος. Σχετικές αναλύσεις διαβάζουμε σε σελίδες θρησκευτικού περιεχομένου, όπως [πηγή1] [πηγή2] [πηγή3], άρθρο υμνογράφου, και μαρτυρία Γέροντα του Αγίου Όρους.

Υπάρχουν απτές αποδείξεις του φαινομένου;

Στο διαδίκτυο βρίσκουμε πλήθος βίντεο που ισχυρίζονται ότι αποδεικνύουν το θαύμα, δείχνοντας πιστούς αμέσως μετά την Αφή του Αγίου Φωτός να περνούν τη φλόγα κάτω από χέρια και πρόσωπο χωρίς να καίγονται. Ενδεικτική συλλογή τέτοιων βιντεοσκοπήσεων βλέπουμε εδώ:

Παρακάτω βλέπουμε ένα φετινό βίντεο που ισχυρίζεται ότι καταγράφει την ακαΐα. (Από το 2:00 και έπειτα.)

Η στιγμή που βγαίνει ο Πατριάρχης με το Άγιο Φώς και η ακαϊα στο 2:00 λεπτό….Γίνε μέλος της ομάδας μας πατώντας εδώ ➡️Αγαπώ τον Χριστό

Gepostet von Αγαπώ τον Χριστό am Samstag, 27. April 2019

Ωστόσο, παρά την εκτενή αναζήτησή μας, δεν καταφέραμε να βρούμε έστω και ένα βίντεο που κάποιος πιστός να κρατάει τη φλόγα σταθερή (χωρίς να την κινεί πέρα δώθε) πάνω σε ακάλυπτο μέρος του σώματός του, έστω για δέκα δευτερόλεπτα.

Εφόσον θεωρείται ότι η φλόγα δεν καίει καθόλου για αρκετά λεπτά, ενώ κάθε χρόνο συμμετέχουν στην Αφή εκατοντάδες πιστοί, με τη τεχνολογία των τελευταίων δεκαετιών να επιτρέπει την εύκολη βιντεοσκόπηση, θα περιμέναμε ότι, μέχρι τώρα, κάποιος θα είχε καταγράψει το φαινόμενο της ακαΐας, τουλάχιστον για μερικά δευτερόλεπτα (όπως είπαμε, έστω δέκα).

Όταν και η «φυσιολογική φλόγα» δεν καίει

Στο παρακάτω πείραμα βλέπουμε ότι το αβλαβές άγγιγμα της φλόγας, με τον τρόπο που έχει καταγραφεί μέχρι τώρα από τους πιστούς, είναι απολύτως εφικτό και με «φυσιολογική φλόγα».

Αυτό συμβαίνει όταν η φλόγα δεν μένει σταθερή, αλλά ακουμπά το ίδιο μέρος του σώματος περιοδικά (κίνηση πέρα δώθε), οπότε στο μεταξύ διάστημα αυτό το μέρος προλαβαίνει να ψυχρανθεί αρκετά ώστε να μην καεί.

Στο παρακάτω βίντεο βλέπουμε το πείραμα από Ρώσο σκεπτικιστή:

Πηγή

Μια χαρακτηριστική δοκιμή πιστού

Αξίζει επιπλέον να σημειώσουμε την παρακάτω δοκιμή του κυρίου Νικόλαου Πουμπουρίδη, ο οποίος πήγε στα Ιεροσόλυμα το Πάσχα του 2018, με σκοπό να αποδείξει στον αδελφό του «Χρηστάκη» την ακαΐα του Αγίου Φωτός. (Το συγκεκριμένο βίντεο έχει γίνει viral ως απόδειξη της ακαΐας.)

Πηγή

Όπως, παραδέχεται όμως αρκετές φορές ο κος Πουμπουρίδης, το Άγιο Φως «καίει», και ο περίγυρος του συμφωνεί ότι το μούσι του εμφανίζεται να «παίρνει φωτιά». Κάτι που μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε στο βίντεο.

Αυτό γίνεται εμφανές και στα παρακάτω στιγμιότυπα: στη πρώτη εικόνα, πριν τη δοκιμή, βλέπουμε το μούσι του με σχήμα κωνικό, στη δεύτερη βλέπουμε τους καπνούς που βγαίνουν καθώς το γλύφει η φλόγα (1:45), ενώ στην τρίτη είναι φανερό ότι το μούσι έχει μαυρίσει και ολοφάνερα έχει χάσει μέρος του (καψαλισμένο).

Πριν και μετά

Στο 0:57 του παραπάνω βίντεο, ο κος Πουμπουρίδης σημειώνει χαρακτηριστικά, καθώς κουνά την φλόγα γρήγορα γύρω από τα γένια του: «καίγονται καίγονται, αλλά θέλει λίγο γρήγορα», εννοώντας ότι αυτό είναι απαραίτητο για να αποτραπεί ένα σοβαρό έγκαυμα. Επίσης επικοινωνήσαμε μαζί του και μας επιβεβαίωσε ότι «το Άγιο Φως καίει. Όποιος λέει το αντίθετο δεν λέει αλήθεια».

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό βίντεο – αποκάλυψη (2019)

Το παραπάνω βίντεο από την Τελετή του Αγίου Φωτός του 2019 προβάλλεται σαν απόδειξη της ακαΐας και έχει γίνει viral με δεκάδες χιλιάδες κοινοποιήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Όμως, βρήκαμε ένα άλλο βίντεο, από διαφορετική γωνία λήψης της ίδιας σκηνής, όπου φαίνονται καθαρά τα μαλλιά της κοπέλας να έχουν πάρει φωτιά και να τα σβήνει με το χέρι. Δείτε το παρακάτω βίντεο:

Συμπέρασμα

Όσα βίντεο καταφέραμε να εντοπίσουμε, που επιχείρησαν να καταγράψουν το φαινόμενο της «ακαΐας του Αγίου Φωτός», δεν βρήκαμε ούτε ένα που να αποδεικνύει ότι η ιερή φλόγα δεν καίει. Μάλιστα, παραθέσαμε ήδη δυο περιπτώσεις πιστών, όπου παρά τον ισχυρισμό στα βίντεο ότι δεν έπαθαν τίποτα από την επαφή τους με τη φλόγα, γένια και μαλλιά κάηκαν.

Ο ισχυρισμός ότι το Άγιο Φως δεν καίει, δεν αποδεικνύεται από τα δεδομένα.