Ποιοι είμαστε
Αρχική Ο Αμερικανός Πρέσβης ΔΕΝ μίλησε για συνεκμετάλλευση στο ΑιγαίοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ο Αμερικανός Πρέσβης ΔΕΝ μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

12 Ιου
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 5 έτη.

Σε σημερινή εμφάνισή του στην εκπομπή Alpha Ρεπορτάζ, o πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, ισχυρίστηκε πως ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Όμως αυτό δεν είναι αλήθεια.

Στο βίντεο ακούμε τον Κ. Βελόπουλο να λέει “…ακολούθησε ο κ. Πάιατ που μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο…”

Σχετικό άρθρο υπάρχει και στην ιστοσελίδα voicenews.gr, που υποστηρίζει τις θέσεις του Κ. Βελόπουλου.

Πως ξεκίνησε ο ισχυρισμός;

Στις 9/6/2019, δημοσιεύτηκε άρθρο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη με τίτλο “Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα“. Στο άρθρο μεταξύ άλλων αναφέρει «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας». Η παραπάνω δήλωση, αφενός αποτελεί προσωπική εκτίμηση του κ. Σημίτη που όπως θα δούμε πιο κάτω, δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα (με βάση τα λεγόμενα Πάιατ), αφετέρου ερμηνεύτηκε πολλούς ως “συνεκμετάλλευση”, όπως αφήνει να εννοηθεί το pentapostagma.gr και ισχυρίζεται ευθέως το pronews.gr.

Ο κ. Σημίτης φαίνεται πως επικαλείται δήλωση του κ. Πάιατ στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας. Όμως η απομαγνητοφώνηση που υπάρχει αναρτημένη στην ιστοσελίδα της Αμερικανικής Πρεσβείας, δεν λέει κάτι τέτοιο. Ο κ. Πάιτ, απαντώντας σε ερώτηση αναφέρει.


What about Cyprus/Turkish drilling in exclusive economic zone?

Ambassador: So, you heard my answer in the conference, in particular the clear statement of the U.S. State Department spokesperson over the weekend regarding the importance of avoiding escalatory, provocative activities but also our very strong support for what the Greek government is doing, what Minister Apostolakis, Secretary General Paraskevopoulos at the Foreign Ministry are doing to seek to revive a dialogue on confidence building between these two NATO allies.


Μετάφραση

Ερώτηση: (Τι γνώμη έχετε) για τις κυπριακές/τουρκικές γεωτρήσεις στην αποκλειστική οικονομική ζώνη;
Απάντηση: Έχετε ακούσει την άποψή μου στο συνέδριο, συγκεκριμένα την ξεκάθαρη δήλωση του εκπροσώπου του State Department το περασμένο σαββατοκύριακο για την αποφυγή προκλητικών ενεργειών, καθώς και την ισχυρή μας υποστήριξη στις ενέργειες της Ελληνικής κυβέρνησης, και τις ενέργειες του Υπουργού (Άμυνας) Αποστολάκη και του Γενικού Γραμματέα (Υπουργείου Εξωτερικών) Παρασκευόπουλου για να αναβίωση του διαλόγου πάνω στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δυο συμμάχων του NATO.


Όλη η ομιλία Πάιατ και τα σχετικά σχόλια εδώ και εδώ.

Όπως γίνεται σαφές, δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Επιπλέον
Ο ακόλουθος Τύπου της Αμερικανικής Πρεσβείας Μπιλ Μιούραντ, δήλωσε σήμερα στην Καθημερινή:

Διαβάσαμε το δημοσίευμα της 9ης Ιουνίου 2019, στην «Καθημερινή», από τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη με τίτλο «Αιγιαλίτιδα ζώνη – ΑΟΖ – Υφαλοκρηπίδα: Προσοχή τώρα», με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή, δεδομένης της βαθιάς γνώσης του πρώην πρωθυπουργού στο θέμα και τις πρόσφατες ισχυρές δηλώσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ σχετικά με αυτά τα ζητήματα. Ως μέρος των στοιχείων που παραθέτει για να υποστηρίξει τη θέση του ότι οι σύμμαχοι της Ελλάδας υιοθετούν προσεκτική προσέγγιση με την Τουρκία, ο κ. Σημίτης αναφέρει: «Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που σε ερωτήσεις σχετικά με “τις προκλήσεις της Τουρκίας” στην κυπριακή ΑΟΖ, “σημείωσε την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο” και “μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς για τα εμπλεκόμενα μέρη”, μία απάντηση που υποδηλώνει πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».

Σημειώνω εδώ ότι αυτό δεν περιγράφει με ακρίβεια την απάντηση του πρέσβη κ. Πάιατ στην ερώτηση στο Air Power Conference στις 15 Μαΐου στην Ακαδημία Πολεμικής Αεροπορίας, όπου ορισμένα μέσα ενημέρωσης παρερμήνευσαν τις δηλώσεις του. Ποτέ δεν μίλησε για συμφωνίες εξίσου επωφελείς. Αντ’ αυτού, είπε: «Οσον αφορά συγκεκριμένα την κυπριακή ΑΟΖ και τις τουρκικές δραστηριότητες γεώτρησης, διαπιστώσατε την πολύ γρήγορη και σαφή αντίδραση της κυβέρνησής μου μέσω του εκπροσώπου μας στην Ουάσιγκτον και ειδικότερα της έμφασης που αποδίδουμε στην αποφυγή προκλητικών και κλιμακωτών ενεργειών. Από αυτή την άποψη, θα ήθελα επίσης να επισημάνω ότι η μακροπρόθεσμη ελπίδα μας –και αυτό εμπνέεται και πάλι από την υποστήριξή μας στην τριμερή Ελλάδα – Ισραήλ – Κύπρος– είναι ότι τα ενεργειακά ζητήματα στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη συνεργασίας, ένα win-win, σε αντίθεση με έναν οδηγό για συγκρούσεις. Είναι πολύ σημαντικό από την άποψη αυτή ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης πρότεινε ρητώς τη δημιουργία λογαριασμού μεσεγγύησης, ώστε οι πόροι που προέρχονται από κυπριακές δραστηριότητες γεώτρησης να μοιράζονται εξίσου μεταξύ των κοινοτήτων».

Μπορείτε να βρείτε την απομαγνητοφώνηση της απάντησής του στην ιστοσελίδα της πρεσβείας των ΗΠΑ, καθώς και την απάντησή του σε δημοσιογράφους στο συνέδριο για το ίδιο θέμα. Στην πραγματικότητα, τα πρώτα μέσα που ερμήνευσαν εσφαλμένα τις δηλώσεις του πρέσβη ήταν το Pronews.gr και το Pentapostagma.gr και πιστεύουμε πως το έκαναν σκόπιμα, δεδομένης της γνωστής κλίσης τους προς τις ρωσικές θέσεις. Δυστυχώς, αυτό το αφήγημα εξαπλώθηκε, παρόλο που η «Καθημερινή» και πολλά άλλα μέσα αναπαρήγαγαν την απάντησή του σωστά. Σας γράφω για να διορθώσω επί της αρχής, έτσι ώστε οι αναγνώστες σας να έχουν το κείμενο όσων είπε ο πρέσβης σε αυτό το θέμα.


Από τα ανωτέρω γίνεται κατανοητό πως ο Αμερικανός Πρέσβης ουδέποτε μίλησε για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.