Γνωστή ογκολόγος συνιστά θεραπεία με… πολύτιμους λίθους

Σύμφωνα με την γνωστή ογκολόγο Σαββούλα Μάλλιου-Κριαρά, οι πολύτιμοι λίθοι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες και μπορούν να χαρίσουν επιτυχία, ευημερία και πλουτισμό.

Στο emedi.gr διαβάζουμε:

Δείτε τη συνέχεια εδώ

Τι ισχύει;

Η θεραπεία με πολύτιμους λίθους(κρυσταλοθεραπεία) είναι μια εναλλακτική (δηλαδή μη αναγνωρισμένη επιστημονικά) «ιατρική» μέθοδος στην οποία πολύτιμοι ή ημιπολύτιμοι λίθοι και κρύσταλλοι χρησιμοποιούνται για να θεραπεύουν ή να προλάβουν ασθένειες. Οι υποστηρικτές αυτής της τεχνικής πιστεύουν ότι οι κρύσταλλοι δρουν ως αγωγοί θετικής/θεραπευτικής ενέργειας προς μια πάσχουσα περιοχή του σώματος που βοηθά στη θεραπεία. Εξυπακούεται πως δεν υπάρχει ούτε μια μελέτη που να επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό.

Από επιστημονικής απόψεως, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ή έστω ένδειξη ότι η χρήση πολύτιμων λίθων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ασθενειών. Ο λόγος είναι επειδή η υποτιθέμενη «ενέργεια» (θετική ή αρνητική) δεν υπάρχει ως φαινόμενο, προκειμένου οι λίθοι να ενεργήσουν πάνω της. Επιπλέον, καμία επιστημονική μελέτη δεν έχει δείξει ότι οι κρύσταλλοι και οι πολύτιμοι λίθοι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν με βάση τη χημική τους σύσταση ή το χρώμα τους για να θεραπεύσουν μια συγκεκριμένη ασθένεια. Οποιοδήποτε «θετικό» αποτέλεσμα νιώσει κάποιος ασθενείς (δεν μιλάμε για σοβαρές ασθένειες), αποδίδεται στο φαινόμενο placebo.

Παρ ‘όλα αυτά, οι θεραπευτικοί κρύσταλλοι/λίθοι παραμένουν δημοφιλείς σε «εναλλακτικές» κλινικές υγείας New Age, ενώ μερικές φορές ενσωματώνονται σε άλλες ψευδοεπιστημονικές «ιατρικές» πρακτικές όπως το Ρέικι.

Μία μελέτη για την διερεύνηση της θεραπείας με κρυστάλλους/λίθους πραγματοποιήθηκε το 2001 από τον ψυχολόγο του Πανεπιστημίου του Λονδίνου Christopher French. Ο French έδωσε σε 80 εθελοντές ενημερωτικά φυλλάδια που εξηγούσαν τις υποτιθέμενες αισθήσεις που μπορεί να έχουν ενώ κρατούν κρυστάλλους, όπως «μυρμήγκιασμα» στα άκρα, αυξημένη συγκέντρωση και αυξημένη ενέργεια. Στη συνέχεια έδωσε στους μισούς συμμετέχοντες γνήσιους πολύτιμους λίθους και στους άλλους μισούς πλαστικές απομιμήσεις. Εκείνοι που κρατούσαν την απομίμηση ήταν εξίσου πιθανό να βιώσουν σωματικά τα ίδια αποτελέσματα, όπως εκείνοι που κρατούσαν τις πλαστικές απομιμήσεις.

Ενίοτε οι υποστηρικτές της ψευδοεπιστήμης της κρυσταλοθεραπείας επικαλούνται αυθαίρετα το φαινόμενο του πιεζοηλεκτρισμού για να δώσουν υπόσταση στη θεωρία περί ύπαρξης «ενεργειών». Ο πιεζοηλεκτρισμός είναι η ιδιότητα κάποιων υλικών (κυρίως κρυσταλλικών υλικών αλλά και μερικών κεραμικών υλικών) να παράγουν ηλεκτρική τάση όταν δέχονται κάποια μηχανική τάση/πίεση ή ταλάντωση. Το φαινόμενο μπορεί να εξηγηθεί ποιοτικά με τη μεταφορά ελεύθερων φορτίων στα άκρα του κρυσταλλικού πλέγματος. Είναι προφανές πως η ηλεκτρική τάση δεν έχει καμία σχέση με «ενέργειες».

Από τα ανωτέρω γίνεται σαφές πως η κρυσταλοθεραπεία δεν έχει καμία θεραπευτική ιδιότητα και ανήκει καθαρά στη σφαίρα της ψευδοεπιστήμης.

Πηγές:

livescience.com
webmd.com
skepdic.com
telegraph.co.uk