ΔΕΝ θα περάσει κυκλώνας την παρασκευή από την Ελλάδα.

0

Δημοσιεύματα αναπαράγουν την πρόβλεψη Ρουμάνας μετεωρολόγου που αναφέρει ότι κυκλώνας θα περάσει την Παρασκευή από την Ελλάδα.Μερικά παραδείγματα: enikos.gr, thepressroom.gr, pentapostagma.gr, vimapress.gr, tempo24.news και πολλά άλλα.

Τα δημοσιεύματα βασίζονται σε πρόβλεψη της μετεωρολόγου, Simona Capsuna, που προβλήθηκε στο κανάλι ειδήσεων «Digi 24» και στην ιστοσελίδα του καναλιού.

Όμως, πουθενά αλλού δεν υπάρχει πρόβλεψη για κυκλώνα που θα χτυπήσει την Ελλάδα σήμερα, Παρασκευή 12/7/2019.

Η πρόβλεψη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, όπως μπορούμε να δούμε παρακάτω, δεν αναφέρει το παραμικρό για κυκλώνα ή για ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ούτε υπάρχει Έκτακτο Δελτίο θυελλωδών ανέμων.

Επιπλέον, δεν υπάρχει καμιά προειδοποίηση για την χώρα μας στο Μeteoalarm. Όλες οι περιοχές της Ελλάδας έχουν πράσινο χρώμα.
Το Meteoalarm είναι μια ιστοσελίδα, σχεδιασμένη να ενημερώνει το κοινό για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη. Περισσότερες από 30 ευρωπαϊκές χώρες συνέπραξαν για τη δημιουργία της σελίδας – μια μοναδική πρωτοβουλία του Eumetnet, που είναι το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Μετεωρολογικών Υπηρεσιών μέσα στα ευρύτερα πλαίσια του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO).

Είναι ολοφάνερο ότι για σήμερα Παρασκευή 12/7/2019 δεν υπάρχει καμιά προειδοποίηση για ακραία καιρικά φαινόμενα, υπερκαταιγίδες και κυκλώνες.

Επικοινωνήσαμε με τον Διευθυντή Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου, Θοδωρή Κολυδά και μας επιβεβαίωσε τα όσα αναφέρουμε παραπάνω. Συγκεκριμένα μας ανέφερε ότι:

«Περνά μια διαταραχή που θα δώσει φαινόμενα το βράδυ του Σαββάτου έως και τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής. Όχι όμως κυκλώνας. Υπάρχει ανάλυση του νέου εκτάκτου υπογεγραμμένο από μένα στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.»

Η ανακοίνωση της ΕΜΥ αναφέρει:

«Πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα από τις πρώτες βραδινές ώρες του Σαββάτου έως και τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής. Μια διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα που έρχεται από τα δυτικά θα προκαλέσει σε αυτές τις περιοχές βροχές και σποραδικές καταιγίδες.»

Επικοινωνήσαμε και με τον μετεωρολόγο Σάκη Αρναούτογλου και μας επιβεβαίωσε ότι δεν αναμένουμε κυκλώνα την Παρασκευή. Συγκεκριμένα μας ανέφερε ότι:

«Δεν πρόκειται για κυκλώνα αλλά για ένα βαρομετρικό χαμηλό, όχι και τόσο συνηθισμένο για την εποχή, το οποίο θα περάσει πάνω από τη χώρα μας κυρίως τις βραδινές – νυχτερινές ώρες του Σαββάτου προς την Κυριακή δίνοντας αρχικά έντονα κατά τόπους φαινόμενα στα δυτικά κεντρικά και βόρεια και μέσα στην Κυριακή ένα σχετικά σύντομο πέρασμα από διάσπαρτες μπόρες ή και καταιγίδες στην υπόλοιπη χώρα και πρόσκαιρη σταδιακή βελτίωση. Καθώς και τη Δευτέρα αλλά κυρίως την Τρίτη δεν αποκλείεται νέα μεταβολή του καιρού.»

Σύμφωνα με τα παρακάνω δεν θα περάσει κυκλώνας σήμερα, Παρασκευή 12/7/2019, από τη χώρα μας. Η πρόβλεψη της Ρουμάνας μετεωρολόγου δεν επιβεβαιώνεται από καμιά μετεωρολογική υπηρεσία.

Ακολουθήστε

Θοδωρής Δανιηλίδης

Founder and owner at ellinika hoaxes
Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.
Θοδωρής Δανιηλίδης
Ακολουθήστε