Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το ρωσικό Α/Α σύστημα S-500 δεν δοκιμάστηκε στη Συρία εναντίον ισραηλινών F-35FAKE NEWS

Όχι, το ρωσικό Α/Α σύστημα S-500 δεν δοκιμάστηκε στη Συρία εναντίον ισραηλινών F-35

13 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Άρθρα που κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες υποστηρίζουν πως οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις δοκίμασαν στη Συρία το προηγμένο αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S-500, με κάποιους να ισχυρίζονται πως η δοκιμή έγινε εναντίον stealth μαχητικών F-35 του Ισραήλ.

Στο topontiki.gr και reporter.com.cy διαβάζουμε:

Αναφορικά με την ίδια “είδηση”, στο pronews.gr διαβάζουμε:

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Τι έχει συμβεί;

Στις 2 Οκτωβρίου 2019, η ρωσική Izvestia ανέφερε πως το Α/Α σύστημα δοκιμάστηκε στη Συρία, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενες πηγές στην ρωσική αμυντική βιομηχανία. Σε κανένα σημείο δεν αναφέρθηκε πως οι δοκιμές αυτές ήταν εναντίον ισραηλινών αεροσκαφών F-35.

Ωστόσο, μόλις μερικές ώρες αργότερα, η Izvestia δημοσίευσε διάψευση του ισχυρισμού της, που αυτή τη φορά προήλθε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας: “Το S-500 έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει βαλλιστικούς και αεροδυναμικούς στόχους σε μεγάλες αποστάσεις. Δεν χρειάστηκε να δοκιμαστεί, ειδικά στην επικράτεια της Αραβικής Δημοκρατίας της Συρίας“.

Η σχετική διάψευση δημοσιεύτηκε και στο επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Συνεπώς, μια φήμη που κυκλοφόρησε μόλις για λίγες ώρες στις 2 Οκτωβρίου και διαψεύστηκε τάχιστα, έδωσε αφορμή για μια σειρά ανυπόστατων δημοσιευμάτων. Ο ισχυρισμός πως το S-500 δοκιμάστηκε στη Συρία, και μάλιστα εναντίον ισραηλινών F-35, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy