Ποιοι είμαστε
Αρχική Νέα περίπτωση εξαπάτησης χρηστών του Facebook με δόλωμα ακριβά smartphonesSCAMS

Νέα περίπτωση εξαπάτησης χρηστών του Facebook με δόλωμα ακριβά smartphones

23 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Όσοι είναι γεννημένοι το Νοέμβριο μπορούν να λάβουν ένα δωρεάν κινητό.

Συμπέρασμα:

Προσπαθούν να εξαπατήσουν τους χρήστες για να τους εγγράψουν σε υπηρεσίες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) με υψηλές χρεώσεις.

Επιτήδειοι εκμεταλλεύονται την άγνοια των χρηστών στο Facebook και προσπαθούν να τους εξαπατήσουν. Τους υπόσχονται να τους δωρίσουν ακριβά κινητά τηλέφωνα, για να τους εγγράψουν σε υπηρεσίες Υπηρεσίες Πολυμεσικής Πληροφόρησης με υψηλές χρεώσεις (περίπου 25€ το μήνα).

Τα τελευταία χρόνια το φαινόμενο έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται ονόματα μεγάλων εταιριών και υπόσχονται ακριβά δώρα στους χρήστες για να καταφέρουν να τους εξαπατήσουν. Όταν το “κόλπο” γίνει γνωστό, οι επιτήδειοι αλλάζουν “σύστημα” και βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους εξαπάτησης, όπως ο παραπάνω.

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με παλιότερο Δελτίο τύπου (τότε είχαμε τα κουπόνια από τα σούπερ μάρκετς) παρακαλούσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην περίπτωση που διαπιστώσουν τέτοιου είδους μηνύματα στο διαδίκτυο, για την αποφυγή πιθανής οικονομικής εξαπάτησης τους. Επισημαίνει ότι αυτά τα μηνύματα έχουν ως στόχο να πείσουν, με απατηλό τρόπο («ψάρεμα»), τους ανυποψίαστους χρήστες του διαδικτύου να αποστείλουν προσωπικά τους δεδομένα (όπως τηλεφωνικούς αριθμούς), τα οποία αξιοποιούν οι δράστες για να τους ζημιώσουν οικονομικά.

Επιπλέον συστήνει και προτρέπει τους χρήστες του διαδικτύου ότι:

“Δεν πρέπει να ανταποκρίνονται σε τέτοιου είδους ηλεκτρονικά μηνύματα και να συμμετέχουν σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, μέσω των οποίων μπορεί να ζητούνται ακόμη και προσωπικά τους δεδομένα, να μην αποστέλλουν σε υποτιθέμενες διαδικτυακές έρευνες προσωπικά τους στοιχεία και οικονομικά δεδομένα. Η συμμετοχή σε διαγωνισμούς εταιρειών με δώρα προϋποθέτει την αποδοχή των «όρων συμμετοχής», οι οποίοι πρέπει να έχουν κατατεθεί σε συμβολαιογράφο και η χρήση Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης (Υ.Π.Π.) συνεπάγεται ιδιαίτερα αυξημένο κόστος κλήσεων και μηνυμάτων SMS (χρέωση είτε ανά κλήση, είτε ανά λεπτό, είτε ανά εισερχόμενο / εξερχόμενο)”.

Σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούν το όνομα της εταιρίας Tech Lab που δεν έχει κάποια σχέση με πωλήσεις κινητών. Είναι μια εταιρία κατασκευής ιστοσελίδων, δικτύων, και επισκευής υπολογιστών. Όπως στις περισσότερες περιπτώσεις, το όνομα της εταιρίας είναι ελάχιστα παραποιημένο (έχουν προσθέσει μια παύλα).

Στη συνέχεια ο χρήστης καλείται να απαντήσει σε 4 ανούσιες ερωτήσεις, για να του δώσουν την εντύπωση ότι είναι πραγματική έρευνα.

Έπειτα, αφού δώσουν συγχαρητήρια στον χρήστη, τον ενημερώνουν ότι για να παραλάβει το κινητό, θα πρέπει να κοινοποιήσει τον “διαγωνισμό” στο Facebook, για να εξαπατηθούν ακόμη περισσότεροι χρήστες.

Αφού κοινοποιήσει τον ψεύτικο διαγωνισμό, μεταφέρεται σε άλλο ιστότοπο για να καταχωρίσει το κινητό του τηλέφωνο και να εγγραφεί σε Υπηρεσία Πολυμεσικής Πληροφόρησης (ΥΠΠ) με υψηλές χρεώσεις (περίπου 25€ το μήνα).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση οι όροι και οι χρεώσεις ήταν κριμένοι. Για να εμφανιστούν, ο χρήστης θα έπρεπε να κλικάρει επάνω στο “Όροι & Προϋποθέσεις”

Φυσικά όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν σε ελάχιστη ώρα για να γλυτώσουν τις καταγγελίες. Στις 22/11/2019 οι “όροι” δεν εμφανίζονταν, ενώ την επόμενη μέρα ήταν εμφανείς. Σύμφωνα με τον “Κώδικα Δεοντολογίας για την Παροχή Υπηρεσιών Πολυμεσικής Πληροφόρησης” αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να είναι ευδιάκριτες.

Οι επιτήδειοι εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο την άγνοια των χρηστών, όπως και διάφορα παραθυράκια του νόμου, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που τον καταπατούν. Οι χρήστες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι εταιρίες δεν χαρίζουν δεκάδες ακριβά δώρα (κινητά, ταξίδια, δωροεπιταγές κτλ.) στους χρήστες του διαδικτύου για να απαντήσουν σε ένα μικρό και ανούσιο ερωτηματολόγιο ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.