Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ψευδής ιστορία του Χάτσικο της ΑλβανίαςHOAXES

Η ψευδής ιστορία του Χάτσικο της Αλβανίας

26 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Σκύλος κλαίει με λυγμούς πάνω από τα συντρίμμια που κάλυψαν το αφεντικό του στην Αλβανία, μετά το σεισμό μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, στις 26/11/2019.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για σκύλο διάσωσης εν ώρα καθήκοντος τον οποίο απαθανάτισε ο Τσέχος φωτογράφος Jaroslav Noska, τον Οκτώβριο του 2018.

Μερικές ώρες μετά τον καταστρεπτικό σεισμό στην Αλβανία, κυκλοφόρησε δημοσίευση σύμφωνα με την οποία “Σκύλος σαν άλλος Hatchiko κλαίει με λυγμούς πάνω από συντρίμμια που έχουν καλύψει το αφεντικό του”. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είδαμε την είδηση στα: candiadoc.gr, inkefalonia.gr, kefaloniamagazine.gr, mag24.gr και ereportaz.gr με πηγή ανάρτηση στο Twitter, την οποία ο χρήστης κατέβασε αλλά την διατήρησε στο Facebook, ενώ πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να την κοινοποιήσουν.

Είναι αλήθεια;

Διαπιστώσαμε πως η φωτογραφία που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω δημοσίευση δεν έχει την παραμικρή σχέση με τον σεισμό στην Αλβανία. Ειδικότερα η φωτογραφία ανήκει στον Τσέχο φωτογράφο Jaroslav Noska ο οποίος την δημοσίευσε μαζί με άλλες στις 28 Μαΐου του 2019, σε άλμπουμ με σκύλους διάσωσης που τιτλοφορείται “Dog looking for injured people in ruins after earthquake”.

(Δείτε εδώ το portfolio)

Ενδεικτικά, η δουλειά του φωτογράφου

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο “ο σκύλος κλαίει με λυγμούς και δεν παρατάει το αφεντικό του κάτω από τα συντρίμμια στον σημερινό σεισμό της Αλβανίας” είναι ψευδής καθώς ο εικονιζόμενος σκύλος είναι σκύλος διάσωσης, τον οποίο φωτογράφισε Τσέχος φωτογράφος, τον Οκτώβριο του 2018.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).