Ποιοι είμαστε
Αρχική Οχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει χριστιανούς τους οποίους έκαψαν μέλη της Boko Haram στη ΝιγηρίαHOAXES

Οχι, αυτή η εικόνα ΔΕΝ δείχνει χριστιανούς τους οποίους έκαψαν μέλη της Boko Haram στη Νιγηρία

30 Νοε
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ισλαμιστική, τρομοκρατική οργάνωση Boko Haram έκαψε ζωντανούς Χριστιανούς στη Νιγηρία.

Συμπέρασμα:

Τα απανθρακωμένα πτώματα της εικόνας είναι θύματα έκρηξης βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό τον Ιούνιο του 2010.

Ήδη από το Νοέμβρη του 2013 κυκλοφορεί ο ισχυρισμός πως “Μουσουλμάνοι της Boko Haram έκαψαν ζωντανούς Χριστιανούς στη Νιγηρία” και συνοδεύεται από μια σοκαριστική εικόνα. Ωστόσο ο παραπάνω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Είδαμε την είδηση: athensmagazine.gr, pontos-news.gr, kilkiswebtv.blogspot.com, ioannisrachiotis.blogspot.com, stavretta.blogspot.com.

Η εικόνα που ακολουθεί μπορεί να σοκάρει μερικούς χρήστες.

Είναι αλήθεια;

Αν και η φωτογραφία είναι πραγματική, δεν απεικονίζει θύματα τρομοκρατικής επίθεσης Μουσουλμάνων της τρομοκρατικής οργάνωσης Boko Haram. Σε αυτή, απεικονίζονται θύματα έκρηξης βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα. Η έκρηξη έγινε τον Ιούνιο του 2010 στην πόλη Sange στα ανατολικά της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σύμφωνα με άρθρο του Guardian:

Ο Mende Omalanga, ο υπουργός επικοινωνίας, δήλωσε πως το βυτιοφόρο στη προσπάθεια να προσπεράσει ένα λεωφορείο σε κακοτράχαλο δρόμο που διασχίζει την Sange, έχασε τον έλεγχο με αποτέλεσμα την ανατροπή του οχήματος. Ο οδηγός κατάφερε να επιζήσει του ατυχήματος ωστόσο ένας άνθρωπος στην προσπάθεια του να κλέψει καύσιμα που διέρρευσαν στον δρόμο άναψε με το τσιγάρο του τη φωτιά και προκάλεσε την έκρηξη του βυτίου.

Σύμφωνα με το Reuters:

Τουλάχιστον 230 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους όταν βυτιοφόρο με καύσιμα ανετράπη και εξερράγη ανατολικά, της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, απελευθερώνοντας μπάλα φωτιάς που έπληξε σπίτια και σινεμά γεμάτα με ανθρώπους που έβλεπαν το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.

Πηγή: Reuters

Να αναφερθεί επίσης πως το ατύχημα δεν είχε καμία σχέση με την Νιγηρία όπου πράγματι υπήρξαν διαμάχες μεταξύ των Χριστιανών και των Μουσουλμάνων.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω, συνάγουμε το συμπέρασμα πως αν και η φωτογραφία είναι πραγματική, ουδεμία σχέση έχει με τρομοκρατικό χτύπημα των εξτρεμιστών ισλαμιστών της Boko Haram. Η φωτογραφία απεικονίζει θύματα της έκρηξης που σημειώθηκε μετά την ανατροπή βυτιοφόρου που μετέφερε καύσιμα, σε κεντρικό δρόμο της πόλης Sange. Το ατύχημα τέλος, προκλήθηκε από ανθρώπινο λάθος.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).