Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ “κάνουν το σήμα των Γκρίζων Λύκων λαθρομετανάστες στην Ελλάδα”HOAXES

Όχι, ΔΕΝ “κάνουν το σήμα των Γκρίζων Λύκων λαθρομετανάστες στην Ελλάδα”

29 Δεκ
2019

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Μετανάστες σχηματίζουν τη χειρονομία των "Γκρίζων Λύκων", σε ελληνικό έδαφος.

Συμπέρασμα:

Η εικονιζόμενη τετραμελής ομάδα διαβαίνει πεζή τα σύνορα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία. Ένας εξ αυτών απευθύνει έκκληση για αυτοκίνητο ή ταξί, και δίνει συμβουλές για όσους θέλουν να περάσουν τα σύνορα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε βίντεο που αποκαλύπτει “λαθρομετανάστες”, ευρισκόμενους σε ελληνικό έδαφος, να σχηματίζουν τον χαιρετισμό της τουρκικής εθνικιστικής οργάνωσης “Γκρίζοι Λύκοι”. Ο ισχυρισμός ωστόσο είναι ψευδής.

Το είδαμε στο katohika.gr, triklopodia.gr, alarm.rodos-island.gr, oxafies.com, kyklwpas.blogspot.com, καθώς επίσης στις πλατφόρμες του Facebook (όπου περαιτέρω ισχυρισμός για χειρονομία του ISIS) και Youtube (αρχική αναπαραγωγή του βίντεο).

Παράδειγμα άρθρου.

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρεται ότι το βίντεο έχει ληφθεί στη Σάμο ή στον Έβρο. Το σχετικό βίντεο, εξάλλου, έχει, στο κάτω μέρος της προβολής, την ένδειξη “Σάμος”.

https://www.youtube.com/watch?v=TwOmOrUQMgY
Το επίμαχο βίντεο, όπως αναρτήθηκε στις 24 Δεκεμβρίου στο YouTube.

Τι ισχύει;

Στο συγκεκριμένο βίντεο απεικονίζεται τετραμελής ομάδα αραβόφωνων μεταναστών, που περπατά σε δάσος. Οι άνδρες είναι πιθανότατα Σύριοι, λόγω της προφοράς τους. Διακρίνει εύκολα κανείς, στα λόγια του δεύτερου πορευόμενου, τη λέξη Κροατία (كرواتيا στα αραβικά, προφορά ως “Kuruatia”) στο 0:14, 0:17, 0:26 και 0:29. Η παράθεση των λεγομένων του δείχνει ότι δε γίνεται καμία αναφορά στους “Γκρίζους Λύκους”.

Πιο συγκεκριμένα, ακούγονται τα εξής:

στην αραβική γλώσσα (σε αγκύλες η φωνητική απόδοση):
يلا يا شباب
[yalla šabāb!]
اليوم بتاريخ 20 /12
[al-yawm tārīḵ ʿišrīn 12]
عبور حدودكرواتيا البوسنة والهرسك كرواتيا، الحمد لله دعولنا يا شباب
[ubūr ḥudūd kuruwātiyā, būsana wa-l-harsak kuruwātiyā,
al-ḥamdu lillāh, daʿawnā yā šabāb]
عشر دقايق ان شاء الله بنكون بكرواتيا
[ašara daqāʾiq šāʾa allāh nakūnu kuruwātiyā]
، يا شباب إذا حدا بعرف سياره أو تكسي يوخذنا من كرواتيا احنا اربع شباب
[yā šabāb,ʾ
iḏā ḥadā báʿraf sayyāra ʾaw taksī yuʾḵaḏū min kuruwātiyā ihna ʾarbaʿšabāb]
هسا بنبعثلكم نقاط العبور سهله اهم شي ما تحملوا شي معكم وتعبروا عالساعه السته الصبح
[ʾilā binbaeathalakum niqāṭ ʿubūr sahla hum šayy mā taḥammalū šayy muʿallam
taʿburū ealsaeih aṣ-ṣubḥ as-sitta]
[0:04] Γεια σας, παιδιά!
[0:07] Η σημερινή ημερομηνία είναι [κοιτάζει το ρολόι]
20 Δεκεμβρίου.
[0:14] Περνάμε τα σύνορα της Κροατίας,
από Βοσνία-Ερζεγοβίνη προς Κροατία, δόξα τω Θεώ!
Προσευχηθείτε για μας, παιδιά!
[0:24] Σε δέκα λεπτά, Θεού θέλοντος, θα είμαστε στην Κροατία
[0:28] Παιδιά, αν ξέρει κάποιος κανένα
αυτοκίνητο ή ταξί για να μας πάρει από Κροατία
- είμαστε τέσσερα άτομα.
[0:33] Θα σας πούμε μετά για το σημείο από πού μπορείτε
να περάσετε
εύκολα. Σημαντικό είναι να μην κουβαλάτε
μαζί σας πράγματα, και να περάσετε κατά τις 6 το πρωί.

Πρόκειται, δηλαδή, για έκκληση των τεσσάρων για μεταφορά με ταξί, η οποία γίνεται κατά τη διάσχιση των συνόρων μεταξύ της βορειοδυτικής Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με την Κροατία, πιθανόν από τη δασώδη περιοχή του Bihać. Από εκείνη την περιοχή, μετανάστες και πρόσφυγες συχνά αποπειρώνται να περάσουν στην Κροατία, δηλαδή σε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι από τις αρχές του 2018 η “βαλκανική οδός” προς την Κεντρική Ευρώπη για τους αιτούντες άσυλο έχει εκτραπεί. Από τους 52.153 που έχουν εισέλθει από τότε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μόλις 8.000 περίπου παραμένουν στη χώρα. [πηγή]

Χερσαία σύνορα μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και της Κροατίας – Google Maps.

Το σήμα των γκρίζων λύκων.
Οι Γκρίζοι Λύκοι είναι τουρκική εθνικιστική, πολιτική οργάνωση και δεν έχει καμιά σχέση με Σύριους πρόσφυγες. Το σήμα που σχηματίζουν με τα δάχτυλα του χεριού, αναπαριστά ένα κεφάλι λύκου. Τα τρία δάχτυλα (μεγάλος, μεσαίος και παράμεσος) ενωμένα σχηματίζουν το κεφάλι. Ο δείκτης μαζί με το μικρό υψωμένα αναπαριστούν τα αυτιά του λύκου.
Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά το βίντεο θα δούμε ότι η χειρονομία, αν και μοιάζει με το σήμα των γκρίζων λύκων, δεν είναι ίδια. Τα τρία δάχτυλα δεν είναι ενωμένα για να σχηματίσουν το κεφάλι, ενώ την ίδια στιγμή επικαλείται τον Αλλάχ.

Αριστερά το σήμα των γκρίζων λύκων και δεξιά στιγμιότυπο από το βίντεο

Τέλος, ο ισχυρισμός περί χειρονομίας υπέρ του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) βασίζεται στην εσφαλμένη εντύπωση που είχε προκληθεί όταν το δίκτυο BBC, σε επεισόδιο του προγράμματος Panorama (05/08/2019 – Stacey Meets the IS Brides) συνέδεσε κοινή μουσουλμανική χειρονομία επίκλησης του Αλλάχ (ο δείκτης ανασηκωμένος, δείχνοντας προς τον ουρανό) με τον ISIS. [πηγή – το δίκτυο είχε αποκαταστήσει άμεσα το σφάλμα]

Εν κατακλείδι, από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν έχει καν ληφθεί επί ελληνικού εδάφους, αλλά στα βοσνιοκροατικά σύνορα. Μάλιστα, ο σχηματίζων την εν προκειμένω χειρονομία απλώς ζητά αυτοκίνητο/ταξί για τέσσερα άτομα.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.