Ποιοι είμαστε
Αρχική Η επικίνδυνη “εναλλακτική αγωγή” για την εξάλειψη ελιάς στο δέρμαΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η επικίνδυνη “εναλλακτική αγωγή” για την εξάλειψη ελιάς στο δέρμα

18 Ιαν
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η χρήση ξιδιού για να αφαιρέσουμε ελιές από το δέρμα είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική πρακτική.

Συμπέρασμα:

Δεν υπάρχει καμία επίσημη ιατρική οδηγία ή μελέτη η οποία να τεκμηριώνει τον εν λόγω ισχυρισμό. Αντίθετα η εφαρμογή αυτής της πρακτικής έχει βρεθεί ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικά εγκαύματα.

Σε άρθρα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό βρίσκουμε τον ισχυρισμό πως μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για να αφαιρέσουμε ελιές που βρίσκονται στο δέρμα μας είναι η χρήση μηλόξιδου. Αυτή η μέθοδος πέραν του ότι δεν βασίζεται σε ιατρικές οδηγίες μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.



Το είδαμε στα: citypatras.gr, magazino1.blogspot.com, kontranews.gr, periergaa.blogspot.com, anatakti.blogspot.com, meygeia.gr

Στα υπό εξέταση άρθρα διαβάζουμε τα εξής:

Τα οζίδια είναι αυτά  τα μικρά κομματάκια δέρματος που μπορεί να σχηματισθούν στον λαιμό, κάτω από την μασχάλη ή σε κάθε άλλο μέρος του σώματος όπου το δέρμα τρίβεται ή διπλώνει με την τριβή. Μπορεί να νομίζετε ότι είναι αδύνατον αλλά τα οζίδια αυτά μπορούν να φύγουν ανώδυνα και με ασφάλεια χωρίς να πάτε στον γιατρό.

Εκτός από το οινόπνευμα ή το υπεροξείδιο, πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να τα εξαφανίσουν με μηλόξυδο. Απλά βουτήξτε ένα κομμάτι βαμβάκι σε αυτό και τρίψτε επάνω στο οζίδιο. Επαναλάβατε 2-3 φορές την ημέρα. Μερικές εβδομάδες αργότερα το οζίδιο θα αρχίσει να αλλάζει χρώμα. Τελικά, θα γίνει σκούρο και θα πέσει.

Φροντίστε όπως λέει στο Simple Household Tips, ‘να πιέζετε το βαμβάκι ώστε να βρέχεται καλά το οζίδιο. Θυμηθείτε ότι το μηλόξυδο μπορεί να προκαλέσει ήπια φαγούρα για λίγα λεπτά όταν ακολουθήσετε αυτή την θεραπεία.Για να την ελαττώσετε αραιώστε το ξύδι με λίγο νερό πριν το εφαρμόσετε.

Οι ελιές στις οποίες αναφέρονται οι αρθρογράφοι μπορεί να είναι όζοι ή καρκινικά κύτταρα, εξαρτάται από τη περίπτωση και την αξιολόγηση πρέπει να τη κάνει ο αρμόδιος γιατρός. Η χρήση μηλόξυδου για να αφαιρεθούν αυτές οι ελιές δεν εμφανίζεται σε καμία μελέτη, αναφορά ή οδηγία μελέτης, ιατρικού φορέα ή ειδικού γιατρού. Αν μη τι άλλο, σύμφωνα με αναφορές περιπτώσεων, η χρήση μηλόξυδου σε αυτές τις δερματικές περιοχές μπορεί να οδηγήσει έχει επικίνδυνες συνέπειες καθώς μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά εγκαύματα. [πηγή]

Εν κατακλείδι η οδηγία για χρήση μηλόξυδου σε ελιές του δέρματος αποτελεί επικίνδυνη προτροπή με μηδενική απόδειξη αποτελεσματικότητας ή ασφάλειας. Οι ελάχιστες αναφορές που υπάρχουν σε αυτή τη πρακτική μάλιστα δείχνουν σοβαρό κίνδυνο εμφάνισης εγκαυμάτων από την εφαρμογή της εν λόγω πρακτικής.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.