Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, η οικογένεια Μητσοτάκη ΔΕΝ είναι ΕβραίοιHOAXES

Όχι, η οικογένεια Μητσοτάκη ΔΕΝ είναι Εβραίοι

6 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Η οικογένεια Μητσοτάκη είναι Εβραίοι

Συμπέρασμα:

Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς τους είναι πλήρως εξακριβωμένο και ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Ο ισχυρισμός πως η οικογένεια Μητσοτάκη έχει εβραϊκή καταγωγή, εντάσσεται στον διαδεδομένο μύθο που υποστηρίζει πως σχεδόν όλοι οι Έλληνες πολιτικοί, ειδικά μετά την μεταπολίτευση, είναι Εβραίοι.

Στο katohika.gr, makeleio.gr κτλ διαβάζουμε:

Τι ισχύει

Για πολλά χρόνια, ο μύθος της υποτιθέμενης εβραϊκής καταγωγής των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτικών, διακινείται από ακροδεξιούς κύκλους, και αναπαράγεται ακόμη και από ιστοσελίδες με μεγάλη επισκεψιμότητα. Ειδική μνεία γίνεται στους πολιτικούς που κυβέρνησαν μετά την πτώση της χούντας.

Ο ισχυρισμός των άρθρων πως “η οικογένεια Μητσοτάκη έχει εβραϊκή καταγωγή”, προέρχεται από βίντεο όπου ομιλεί ο Σπύρος Χατζάρας. Μεταξύ άλλων ισχυρίζεται ότι οι περισσότεροι Έλληνες πολιτικοί έχουν εβραϊκή καταγωγή, ενώ υποστηρίζει ότι η Μικρασιατική Καταστροφή και η Οκτωβριανή Επανάσταση ήταν αποτέλεσμα εβραϊκής συνωμοσίας, ότι δεν υπήρξε Φιλική Εταιρεία, και ότι ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος ήταν πράκτορας.

Αναφορικά με την καταγωγή της οικογένειας Μητσοτάκη, είναι γνωστό πως ως “γενάρχης” της θεωρείται ο Κωστής Μητσοτάκης (γερο-Κωστής – 1845 – 1898). Γεννήθηκε στη Μονεμβασία της Λακωνίας από Κρητικούς γονείς που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την Κρήτη, λόγω της εξέγερσης του 1841. Καταγόταν από την οικογένεια των Ανδρεαδάκηδων, από το Χορδάκι του Ακρωτηρίου, οι οποίοι κυνηγημένοι από τους Τούρκους αναγκάστηκαν να αλλάξουν το επώνυμό τους. Ένας κλάδος της οικογένειας ονομάστηκε Μητσοτάκηδες.

Νυμφεύθηκε την Κατίγκω (Αικατερίνη) Βενιζέλου, αδερφή του Ελευθερίου Βενιζέλου, μέσω της οποίας η οικογένεια Μητσοτάκη συνδέθηκε συγγενικά με την οικογένεια Βενιζέλου. Ήταν κόρη του Κυριάκου Βενιζέλου, εμπόρου, και της Στυλιανής Πλουμιδάκη, η οποία καταγόταν από το Θέρισο. Η καταγωγή των προγόνων της ήταν από τη Μάνη. Κατά τις οθωμανικές επιδρομές του 1770, ο πρόγονός της Βενιζέλος Κρεβατάς, διέφυγε στη Κρήτη και οι απόγονοί του κράτησαν το μικρό του όνομα, ως επίθετο. Ο πατέρας του εξορίστηκε για 19 χρόνια στη Σύρο από τις τουρκικές αρχές, λόγω της επαναστατικής του δράσης. Το γενεαλογικό δέντρο της οικογένειάς τους είναι πλήρως εξακριβωμένο και μπορείτε να το δείτε εδώ.

Ο Κυριάκος Κ. Μητσοτάκης (1883–1944), γιος του “γερο-Κωστή”, διετέλεσε βουλευτής Χανίων, όπως και ο αδερφός του Αριστομένης Μητσοτάκης, ο οποίος επιπλέον υπηρέτησε ως υπουργός Εθνικής Οικονομίας στην κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου. Νυμφεύτηκε την Σταυρούλα Πλουμιδάκη και υπήρξαν γονείς του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “η οικογένεια Μητσοτάκη είναι Εβραίοι” καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.