Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαδικτυακές απάτες με σκευάσματα. Πώς θα καταλάβετε παρόμοιες περιπτώσειςSCAMS

Διαδικτυακές απάτες με σκευάσματα. Πώς θα καταλάβετε παρόμοιες περιπτώσεις

16 Φεβ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Διαδικτυακές πωλήσεις ιατρικών σκευασμάτων από υπεράκτια εταιρία με έδρα τον Παναμά.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται περί διαδικτυακής απάτης.

Το τελευταίο διάστημα έχουν δημιουργηθεί πολλές ιστοσελίδες, οι οποίες με τη βοήθεια ψευδών ισχυρισμών, κλεμμένων φωτογραφιών, ανύπαρκτων επιστημόνων, απατηλής διαφήμισης και χρήσης των κοινωνικών δικτύων, προωθούν παράνομα συμπληρώματα διατροφής ως φάρμακα από εταιρία με έδρα στον Παναμά, χωρίς έγκριση από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Παραδείγματα: news24-7, kokerazimo, health-time, evaggelatos, iico

Πριν λίγες ημέρες, αναλύσαμε την απάτη ενός προϊόντος με την ονομασία detonic και στην εν λόγω ανάλυση θα εξετάσουμε περισσότερα παραδείγματα σκευασμάτων τα οποία παρουσιάζονται ψευδώς ως αποτελεσματικά με χρήση χαλκευμένων στοιχείων και σκοπό την προσέλκυση πελατών.

Το δημοσίευμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας ψευδούς ανάρτησης. Για παράδειγμα:

O βασικός ιστότοπος του προϊόντος, όπως και όλες οι υπόλοιπες σελίδες που είχαν το ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν την απάτη, χρησιμοποιεί κείμενο το οποίο είναι ξεκάθαρα αποτέλεσμα αυτόματης μετάφρασης (google translate).

Ένα άλλο ύποπτο στοιχείο είναι η χρήση τυχαίων ονομάτων χωρίς επώνυμα ή οποιοδήποτε άλλο γνώρισμα που θα μας βοηθούσε να ταυτοποιήσουμε το πρόσωπο στο οποίο γίνεται αναφορά. Για παράδειγμα η φωτογραφία της υποτιθέμενης φοιτήτριας (ή φοιτητή όπως γράφει) με το όνομα Χριστίνα, στη παρακάτω εικόνα, στην πραγματικότητα έχει ληφθεί από κάποιο ρώσικο χριστιανικό ιστολόγιο. Η εικονιζόμενη ονομάζεται Alisa Alekseevna Bespalova και η φωτογραφία προέρχεται από μια ομιλία της το 2010.

Το δημοσίευμα με τους ίδιους ψευδείς ισχυρισμούς και με αντίστοιχα ανύπαρκτα πρόσωπα, κυκλοφορεί και σε άλλες χώρες.

Επίσης σε κάποιες σελίδες μπορεί το κείμενο να παραμένει το ίδιο αλλά να αλλάζει μόνο η φωτογραφία του αναφερόμενου προσώπου όπως εδώ:

Συνεχίζοντας την ανάλυση της σελίδας βρίσκουμε περισσότερες ψεύτικες φωτογραφίες και ψεύτικα ονόματα επιστημόνων. Για παράδειγμα η “Αλεξία Παπαδάκη, ενδοκρινολόγος και ακαδημαϊκός” δεν υπάρχει.

Επιπλέον, το δημοσίευμα χρησιμοποιεί ονόματα ανύπαρκτων οργανισμών, όπως “Εθνικό Ινστιτούτο Επιστημών”, για να προσδώσει κύρος στους ισχυρισμούς του (εδώ μπορείτε να βρείτε λίστα με τους πραγματικούς ευρωπαϊκούς οργανισμούς σε θέματα υγείας).

Προχωρώντας παρακάτω, βλέπουμε το προς πώληση προϊόν να έχει σε κάποιες περιπτώσεις την ονομασία “fitospray”:

αλλού να εμφανίζεται ως “keto diet”:

ή να εμφανίζεται ως “reduslim”:

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι για το πρώτο από τα τρία, με την ονομασία “fitospray”, ο Ε.Ο.Φ. είχε δημοσιεύσει το 2019 σχετική προειδοποιητική ανακοίνωση:

Ωστόσο ό,τι ισχύει για το “fitospray” στο οποίο κάνει αναφορά ο Ε.Ο.Φ. ισχύει και για κάθε άλλο σκεύασμα που αναφέραμε καθώς στις διάφορες σελίδες που αναπαράγουν το υπό εξέταση υλικό δεν αλλάζει τίποτα άλλο παρά μόνο τα ονόματα των ανθρώπων που παρουσιάζουν το εκάστοτε προϊόν.

Στο επόμενο στάδιο ανάλυσης των υπό εξέταση σελίδων ερχόμαστε σε επαφή με τα σχόλια σχετικά με το εκάστοτε προϊόν.

Τα σχόλια του άρθρου είναι πλαστά. Πρόκειται για ψεύτικα προφίλ με «ευχαριστημένους χρήστες», σε κανένα εκ των οποίων δεν υπάρχει ενεργός σύνδεσμος.

Επιπρόσθετα, κανένα εκ των προαναφερθέντων προϊόντων δεν είναι διαθέσιμο σε φαρμακεία και πρέπει να το παραγγείλετε μέσω κάποιας ηλεκτρονικής φόρμας στην οποία καλείστε να δώσετε το όνομα και το τηλέφωνό σας ώστε να σας καλέσουν από τα “κεντρικά” της εταιρίας για επιβεβαίωση της παραγγελίας.

Στη περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με τη παραγγελία και χάσατε τα χρήματά σας ή αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες για το σκεύασμα και τις ιστοσελίδες, καλείστε να απευθυνθείτε στην υπεράκτια εταιρεία του Παναμά με την ονομασία “BERNADATTE LTD, Av Ricardo J. Alfaro, Panama International

Επομένως, τα υπό εξέταση προϊόντα, ή για την ακρίβεια προϊόν καθώς με βάση τα στοιχεία πρόκειται για το ίδιο προϊόν με διαφορετικά ονόματα, είναι ένα ακόμη παράδειγμα απάτης που συναντάμε συχνά στη χαώδη αγορά «φαρμάκων» και συμπληρωμάτων μέσω διαδικτύου, η οποία προωθείται από παραπλανητικές ιστοσελίδες.

Μια αντίστοιχη περίπτωση προώθησης ύποπτου σκευάσματος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι η παρακάτω:

και μια από τις σελίδες που παρουσιάζουν πληροφορίες γι αυτό:

Ένα σημαντικό σημείο όσον αφορά την εν λόγω σελίδα είναι πως το όνομα της γιατρού που χρησιμοποιήθηκε είναι αληθινό, αλλά όπως έχει δηλώσει η ίδια τα στοιχεία της χρησιμοποιήθηκαν παράνομα κι εν αγνοία της:

Ο ΕΟΦ προειδοποιεί τους καταναλωτές με συνεχείς ανακοινώσεις όσων αφορά την αγορά και χρήση ανάλογων προϊόντων τα οποία διακινούνται από το διαδίκτυο (δείτε εδώ μια εκτενέστερη λίστα). Το πρόβλημα είναι ότι στον αχανή χώρο του διαδικτύου εμφανίζονται συνεχώς νέα ύποπτα προϊόντα ή σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια από τα υπάρχοντα προϊόντα αλλάζουν ονόματά ώστε να μην είναι ανιχνεύσιμα.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε παρόμοιες περιπτώσεις;

Αυτές οι σελίδες έχουν τα παρακάτω χαρακτηριστικά.

  1. Η διεύθυνση (url) της σελίδας είναι άσχετη, ή προσπαθεί να αντιγράψει κάποια άλλη σελίδα.
  2. Συνήθως το κείμενο προέρχεται από αυτόματη μετάφραση.
  3. Τα ονόματα που υπάρχουν ή είναι φανταστικά και οι φωτογραφίες κλεμμένες, ή τα χρησιμοποιούν χωρίς την άδειά τους.
  4. Βασίζονται σε κάποια ψευδή συνέντευξη ή κάποια επιστημονική έρευνα χωρίς όμως να την παρουσιάζουν.
  5. Τα σχόλια είναι πλαστά και οι φωτογραφίες σε αυτά είναι κλεμμένες.
  6. Αυτές οι σελίδες δεν έχουν κανένα άλλο άρθρο και όλα τα λινκ προωθούν στη σελίδα της παραγγελίας.
  7. Η προσφορά του προϊόντος λήγει πάντα την ημέρα που διαβάζετε το άρθρο, ή απομένουν ελάχιστα τεμάχια.
  8. Δεν υπάρχουν τηλέφωνα και διεύθυνση της εταιρίας.
  9. Υπόσχονται επιστροφή χρημάτων αν δεν μείνετε ικανοποιημένοι, αλλά αν διαβάσετε τους όρους θα καταλάβετε πως είναι διατυπωμένοι για να μην επιστρέψουν ποτέ τα χρήματα.

Σε θέματα υγείας θα πρέπει να συμβουλευόσαστε τον γιατρό σας και να μην προβαίνετε σε διαδικτυακές αγορές ιατρικών σκευασμάτων χωρίς την έγκρισή του.