Ποιοι είμαστε
Αρχική Ανάλυση του βίντεο με τους μετανάστες που βάζουν το παιδί πάνω από τη φωτιάΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Ανάλυση του βίντεο με τους μετανάστες που βάζουν το παιδί πάνω από τη φωτιά

5 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Μετανάστες στον Έβρο χτυπάνε και βάζουν τα παιδιά τους σε καπνό ώστε να κλάψουν και μετά να τα παρουσιάσουν στις κάμερες.

Συμπέρασμα

Από την ανάλυση του βίντεο και την έρευνα μας, συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Σε βίντεο που κοινοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα και σε ιστοσελίδες, αναφέρουν ότι μετανάστες στον Έβρο χτυπάνε και βάζουν τα παιδιά τους σε καπνό ώστε αυτά να κλάψουν και μετά να τα παρουσιάσουν στις κάμερες. Αναλύσαμε το βίντεο και τις πληροφορίες που υπάρχουν και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

Παρακάτω το επίμαχο βίντεο:


Η αρχή της διάδοσης

Το βίντεο διαδόθηκε σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες στις 2 Μαρτίου, στα κοινωνικά δίκτυα. Οι πρώτες κοινοποιήσεις του ανέφεραν “παιδιά που ασφυκτιούν από τα δακρυγόνα στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Όμως υπάρχουν κοινοποιήσεις από 1 Μαρτίου.

https://twitter.com/jenanmoussa/status/1234414067080683520

Πολύ γρήγορα αναπαράχθηκε από λογαριασμούς που άλλαξαν τον ισχυρισμό και ανέφεραν ότι σε αυτό βλέπουμε μετανάστες να κακοποιούν τα παιδιά τους ώστε να καταγραφεί στις κάμερες.

https://twitter.com/AmyMek/status/1234439481295376384

Έτσι πέρασε και στα ελληνικά κοινωνικά δίκτυα, αναπαράχθηκε από πολλές ενημερωτικές ιστοσελίδες και προβλήθηκε από την τηλεόραση.


Η τοποθεσία

Αρχικά ερευνήσαμε την τοποθεσία που λήφθηκε το βίντεο. Όπως βλέπετε στις παρακάτω εικόνες έχει ληφθεί 200 μέτρα από σύνορα στις Καστανιές Έβρου, στο σημείο όπου είχαν ριφθεί δεκάδες δακρυγόνα.


Ο λόγος που τα βάζουν πάνω από τη φωτιά

Υπάρχει ένας διαδεδομένος μύθος ότι η φωτιά και ο καπνός βοηθούν σαν αντίδοτο στα δακρυγόνα αέρια. Όμως στην πραγματικότητα δεν ισχύει.

Ερευνώντας βρήκαμε φωτογραφίες που λήφθηκαν από επαγγελματίες φωτορεπόρτερ στο συγκεκριμένο σημείο όπου οι άνθρωποι προσπαθούν να βοηθήσουν τα παιδιά με τον καπνό.

Μετάφραση: Μια παράτυπη μετανάστρια μυρίζει καπνό ξύλου με την πεποίθηση ότι μειώνει την επίδραση των δακρυγόνων. 01 Μαρτίου 2020
Μετάφραση: Παράτυπος μετανάστης δίνει σε μωρό να μυρίζει καπνό ξύλου με την πεποίθηση ότι μειώνει την επίδραση των δακρυγόνων. 01 Μαρτίου 2020

Υπάρχει και βίντεο από το BBC που δείχνει ότι παράτυποι μετανάστες μυρίζουν καπνό από ξύλο πιστεύοντας ότι αυτό θα βοηθήσει στα δακρυγόνα.

Το ίδιο μπορούμε να δούμε και στο παρακάτω βίντεο από επεισόδια στη Λέσβο. Τους βάζουν να αναπνεύσουν καπνό γιατί πιστεύουν ότι θα μειώσουν την επίδραση των δακρυγόνων.


Η αποπνικτική ατμόσφαιρα

Αν προσέξουμε στο βίντεο θα παρατηρήσουμε ότι σχεδόν όλοι που φαίνονται σε αυτό έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους ή προσπαθούν να τα καλύψουν, για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.

Η κακοποίηση του παιδιού

Ο άνδρας που βάζει το παιδί πάνω από τον καπνό το χτυπάει δυο τρεις φορές ελαφρά στην πλάτη και μετά την τρίβει όπως κάνουμε όλοι σε κάποιον που πνίγεται.

Η μετάφραση

Οι άνδρες στο βίντεο μιλούν περσική γλώσσα, γνωστή και ως Φαρσί. Απευθυνθήκαμε σε μεταφραστή για να μάθουμε τι ακριβώς λένε.
Ο άνδρας που παίρνει το παιδί και τρέχει λέει σε αυτόν που το κρατάει πάνω από το καπνό.

بیار ببرمش اوژانس

Μετάφραση: Δώστο μου να το πάω στα επείγοντα


Έτρεξαν με τα παιδιά να τα δείξουν που κλαίνε στις κάμερες;

Όσο και να ερευνήσαμε δεν βρήκαμε πουθενά κάποιο βίντεο η φωτογραφία με αυτά τα δύο παιδιά.

Συνοψίζοντας

1. Το βίντεο λήφθηκε 200 μέτρα μακριά από το συνοριακό σταθμό των Καστανιών την ημέρα που έγινε εντατική χρήση δακρυγόνων
2. Υπάρχουν φωτογραφίες και βίντεο που αποδεικνύουν ότι προσπαθούν με τον καπνό και τη φωτιά να μειώσουν την επίδραση των δακρυγόνων.
3. Σχεδόν όλοι που φαίνονται στο βίντεο έχουν καλύψει τα πρόσωπά τους ή προσπαθούν να τα καλύψουν, για να προστατευθούν από τα δακρυγόνα.
4. Ο άνδρας χτυπάει δυο τρεις φορές ελαφρά στην πλάτη και μετά την τρίβει όπως κάνουμε όλοι σε κάποιον που πνίγεται.
5. Ο άνδρας που παίρνει το παιδί και τρέχει λέει: “Δώστο μου να το πάω στα επείγοντα”
6. Δεν βρήκαμε πουθενά κάποιο βίντεο η φωτογραφία με αυτά τα δύο παιδιά.

Από την παραπάνω ανάλυση συμπεραίνουμε ότι ο ισχυρισμός που αναφέρει ότι χτυπούν τα παιδιά και τα βάζουν στον καπνό για να τα δείξουν μετά στις κάμερες, είναι παντελώς αστήριχτος και καταρρίπτεται.

Το διαδίκτυο είναι μια πολύτιμη πηγή ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Ωστόσο κρύβει παγίδες, πολλές από αυτές επικίνδυνες. Τα τελευταία χρόνια, τα fake news έχουν λάβει τεράστιες διαστάσεις, στην καθημερινή ειδησεογραφία από ιστοσελίδες που αυτοχαρακτηρίζονται «ειδησεογραφικές», όσο και από άλλες που δημιουργούν «ειδήσεις» για λίγα κλικς παραπάνω.