Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, οι “συμβουλές αυτοελέγχου ειδικών από την Ταϊβάν” δεν ισχύουν για αυτοδιάγνωση του κορωνοϊούΥΓΕΙΑ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, οι “συμβουλές αυτοελέγχου ειδικών από την Ταϊβάν” δεν ισχύουν για αυτοδιάγνωση του κορωνοϊού

12 Μαρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι ειδικοί της Ταϊβάν παρέχουν έναν απλό αυτοέλεγχο (για τον κορωνοϊό) που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί.

Συμπέρασμα:

Ο ισχυρισμός ότι οι οδηγίες προέρχονται από "ειδικούς" στη Ταϊβάν δεν ευσταθεί καθώς το αρχικό αγγλικό κείμενο δίνει ως πηγή των οδηγιών το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ το οποίο διέψευσε επίσημα τη σύνδεση του πανεπιστημίου με αυτό το κείμενο. Επίσης, οι επί μέρους ισχυρισμοί της ανάρτησης περιέχουν γνωστές ανακρίβειες, οι οποίες είναι ίδιες με τις "οδηγίες του Ιταλού γιατρού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2", τους οποίους έχουμε καταρρίψει στο σχετικό μας άρθρο.


Viral έχει γίνει μια ανάρτηση στο Facebook που λανθασμένα υποστηρίζει πως “Οι ειδικοί της Ταϊβάν παρέχουν έναν απλό αυτοέλεγχο (για τον κορωνοϊό) που μπορούμε να κάνουμε κάθε πρωί”.

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός έρχεται από το εξωτερικό και κυκλοφορεί επικαλούμενος ως αρχική πηγή το Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Οι συμβουλές περιλαμβάνουν τη λήψη μερικών γουλιών νερού κάθε 15 λεπτά και κράτημα της αναπνοής για δέκα δευτερόλεπτα. Πρόκειται πλέον για έναν από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από την πανδημία του κορωνοϊου, ο οποίος όμως έχει διαψευστεί από πολλές πηγές (παραδείγματα εδώ και εδώ).

Υπόδειγμα του ψευδούς ισχυρισμού όπως κυκλοφόρησε το εξωτερικό

Σύμφωνα με το LA Mag, η Lisa Kim, εκπρόσωπου του Στάνφορντ Health Care και της Ιατρικής Σχολής του Στάνφορντ, δήλωσε:

Ένα ευρέως διαδεδομένο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σχετικά με τον COVID-19, που αποδίδεται σε ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Νοσοκομείου Στάνφορντ περιέχει ανακριβείς πληροφορίες. Δεν προέρχεται από την Ιατρική σχολή του Στάνφορντ“.

Οι επίσημες πληροφορίες του Στάνφορντ για τον κορωνοϊό εδώ.

Αναφορικά με τη δυνατότητα “αυτοδιάγνωσης”, αφενός μπορεί να είναι επικίνδυνο για κάποιον που δεν είναι ειδικός να προβεί σε “γνωμάτευση” ακόμη και για τον ίδιο του τον εαυτό, αφετέρου, οι οδηγίες του αμερικανικού CDC, αλλά και του ΕΟΔΥ, αναφέρουν με σαφήνεια ποια μπορεί να είναι τα ύποπτα συμπτώματα, τα οποία περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.

πηγή: CDC

Σε κάθε περίπτωση, οι επί μέρους ισχυρισμοί της ανάρτησης περιέχουν γνωστές ανακρίβειες, οι οποίες είναι ίδιες με τις “οδηγίες του Ιταλού γιατρού για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2“, τους οποίους έχουμε καταρρίψει εδώ.

Η έξαρση του νέου κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση στα fake news σχετικά με αυτόν. Να συμβουλεύεστε μόνο το γιατρό σας και τις επίσημες υπηρεσίες υγείας. Αναλυτικές συμβουλές μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του ΕΟΔΥ.

Fact-check for the sake of Democracy