Ποιοι είμαστε
Αρχική Η Μόσχα ΔΕΝ θεωρεί πως η Ιταλία δέχτηκε βιολογική επίθεσηΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Η Μόσχα ΔΕΝ θεωρεί πως η Ιταλία δέχτηκε βιολογική επίθεση

2 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Η Μόσχα θεωρεί πως η Ιταλία έχει δεχτεί κανονική βιολογική επίθεση και εκεί οφείλεται η έκταση της μόλυνσης.

Συμπέρασμα

Το άρθρο διατυπώνει μια σειρά από αβάσιμες θεωρίες

Σύμφωνα με άρθρο που κυκλοφορεί, η Μόσχα θεωρεί πως η Ιταλία έχει δεχτεί κανονική βιολογική επίθεση και εκεί οφείλεται η έκταση της μόλυνσης.

Παραδείγματα: pronews.gr (αρχική πηγή), voicenews.gr, difernews.gr, anixneuseis.gr, ethnikosfaros.gr, newsalamina.net, gegonota24.gr, monomaxoi.com, rodosreport.gr, corfuvoice.gr, 4000news.gr, arcadiaspot.gr, oparlapipas.gr, pellanews.gr, viralgr.com


Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός πως η Μόσχα θεωρεί ότι η Ιταλία δέχτηκε βιολογική επίθεση, έχει ως αρχική πηγή άρθρο του Sputnik Λετονίας (το ρωσικό πρακτορείο Sputnik έχει παραρτήματα σε πολλές χώρες), με ημερομηνία 15/3/2020.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο ψευδών ειδήσεων EU vs Disinfo, που υπάγεται στο East Stratcom Task Force, και το οποίο ιδρύθηκε το 2015, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η παραπληροφόρηση που που προέρχεται από το Κρεμλίνο, το άρθρο του Sputnik διατυπώνει μια σειρά από αβάσιμες θεωρίες και υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- πως η πανδημία COVID-19, μπορεί να προέρχεται από τη Λετονία, και δημιουργήθηκε για να απομειωθεί ο πληθυσμός των ηλικιωμένων της Ιταλίας. Αναφέρει επίσης πως η COVID-19 θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας προκειμένου να σταματήσουν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, τις κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, την Ιταλία να μειώσει το κόστος για συντάξεις ηλικιωμένων, και την Ευρώπη στο σύνολό της να απαγορεύσει την είσοδο μεταναστών από την Τουρκία. Με λίγα λόγια, το δημοσίευμα, υποστηρίζει πως ο νέος κορωνοϊός είναι κατασκευασμένος για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα.

Παρά το γεγονός πως το Sputnik είναι ελεγχόμενο από το Κρεμλίνο, το συγκεκριμένο άρθρο σε κανένα σημείο δεν επικαλείται αξιωματούχο ή αρχή που να εκφράζει επίσημη θέση για το θέμα.

Σύμφωνα πάντα με το EU vs Disinfo, το Sputnik Λετονίας δεν είναι το μοναδικό παράρτημα που έχει διασπείρει θεωρίες συνωμοσίας για την COVID-19. Η αραβόφωνη έκδοση του RT έχει αναφέρει πως η πανδημία μπορεί να είναι μια αμερικανική βιολογική επίθεση, το Sputnik ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τραμπ διέταξε να εξαπολυθεί μια τέτοια επίθεση και ότι κατασκευάστηκε για να στοχεύσει τους Ασιάτες. Το ισπανόφωνο Sputnik έχει αναφέρει ότι η COVID-19 θα μπορούσε να είναι ένα αμερικανικό βιολογικό όπλο, που αναπτύχθηκε ως μέσο για την απομόνωση της Κίνας, και τη πρόκληση πανικού για την απόσπαση της προσοχής από τα μη δημοφιλή θέματα, όπως το Brexit.

Αναφορικά με τον ισχυρισμό πως ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2 είναι βιολογικό όπλο, μια σειρά μελετών και δηλώσεων καταξιωμένων επιστημόνων, αποδεικνύουν πως είναι προϊόν φυσικής μετάλλαξης και όχι κατασκευασμένος σε εργαστήριο. Αναλυτικό άρθρο μας εδώ.

Εν κατακλείδι, ο ισχυρισμός πως “η Μόσχα θεωρεί πως η Ιταλία έχει δεχτεί κανονική βιολογική επίθεση και εκεί οφείλεται η έκταση της μόλυνσης”, είναι ψευδής.

Fact-check for the sake of Democracy