Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ δολοφονήθηκε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για το εμβόλιο του COVID-19 στη ΓερμανίαHOAXES

Όχι, ΔΕΝ δολοφονήθηκε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για το εμβόλιο του COVID-19 στη Γερμανία

5 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Δολοφονήθηκε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Mahmoud Abdel-Qader Al-Bizerti για εμβόλιο του covid19 στη Γερμανία.

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός πρωτοεμφανίστηκε στο Μαρόκο, και ήταν μια πρωταπριλιάτικη φάρσα.

Το γύρο του διαδικτύου κάνουν συνωμοσιολογικά άρθρα που υποστηρίζουν πως “δολοφονήθηκε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας καθηγητής Mahmoud Abdel-Qader Al-Bizerti για εμβόλιο του covid19 στη Γερμανία“.

Παραδείγματα: dimpenews.com, volcanotimes.com, triklopodia.gr, attikanea.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com


Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Είναι αλήθεια;

Με μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, διαπιστώνουμε πως δεν υπάρχει καθηγητής με το όνομα “Mahmoud Abdel-Qader Al-Bizerti”, με τις μόνες αναφορές να υπάρχουν σε συνωμοσιολογικές σελίδες.

Η ιστορία του “δολοφονηθέντος Τυνήσιου καθηγητή”, απέκτησε απήχηση τις προηγούμενες ημέρες σε αραβόφωνες ιστοσελίδες και κατόπιν διανθίστηκε με περισσότερες λεπτομέρειες σε άλλες ιστοσελίδες.

Ο ισχυρισμός πρωτοεμφανίστηκε στο Μαρόκο, και σύμφωνα με τυνησιακά ΜΜΕ, δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μια φάρσα με αφορμή την πρωταπριλιά.

Ο ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων Fake news DZ, διαπίστωσε ότι ο αρχικός ισχυρισμός συνοδευόταν από τη φωτογραφία του (ανύπαρκτου) “Mahmoud Abdel-Qader Al-Bizerti”. Ο εικονιζόμενος ωστόσο ονομάζεται Abdul Rahman Bizri και είναι υγειονομικός αξιωματούχος από τον Λίβανο.

Στην πορεία, η εν λόγο θεωρία συνωμοσίας “εξελίχθηκε“, και ο ανύπαρκτος Τυνήσιος καθηγητής “δολοφονήθηκε” από την CIA και/ή την Mossad, κατ’ εντολή των οικογενειών Ρότσιλντ και Ροκφέλερ. Η “είδηση” καταλήγει λέγοντας πως η “δολοφονία” προκάλεσε μεγάλη πτώση τιμών στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, κάτι που ωστόσο δεν ισχύει, διότι μετά την υποτιθέμενη δολοφονία, ο δείκτης DAX παρουσίασε ελαφρώς ανοδική πορεία.

Δείκτης DAX – Χρηματιστήριο Φρανκφούρτης

Με βάση τα ανωτέρω, ο ισχυρισμός πως “δολοφονήθηκε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για το εμβόλιο του COVID-19 στη Γερμανία”, καταρρίπτεται.

Fact-check for the sake of Democracy