Ποιοι είμαστε
Αρχική Κορωνοϊός: ΔΕΝ χρησιμοποιούν κούκλες για να δείχνουν νεκρούς σε νοσοκομεία των ΗΠΑΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Κορωνοϊός: ΔΕΝ χρησιμοποιούν κούκλες για να δείχνουν νεκρούς σε νοσοκομεία των ΗΠΑ

6 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Χρησιμοποιούν κούκλες για να δείξουν νεκρούς στα νοσοκομεία των ΗΠΑ.

Συμπέρασμα

Πρόκειται για βίντεο προσομοίωσης χρήσης μηχανικού αερισμού σε ασθενείς COVID-19 από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο του Rush στο Chigaco.

Ως απότοκο θεωριών συνωμοσίας για τη μη ύπαρξη του νέου κορωνοϊού, γεννήθηκε νέος ισχυρισμός σύμφωνα με τον οποίο, στα νοσοκομεία των ΗΠΑ χρησιμοποιούν κούκλες για να δείξουν τους νεκρούς.

Συναντήσαμε τον υπ’εξέταση ισχυρισμό: greeknewsondemand.com (αρχική πηγή) και triklopodia.gr.


Τι ισχύει;

Ο ισχυρισμός βασίζεται, όπως διαβάζουμε και στο παραπάνω απόσπασμα, σε ρεπορτάζ του Channel 4 News. Σε αυτό, περιγράφεται εν συνόλω, η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για την ανάγκη εφοδιασμού της Νέας Υόρκης, η οποία πλήττεται από τον SARS-CoV-2, σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η έκκληση του κυβερνήτη της πολιτείας της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο στον Ντόναλντ Τράμπ για την ενίσχυση σε μηχανικούς αερισμούς για τους ασθενείς COVID-19.

Ωστόσο, στο υπ’εξέταση βίντεο συναντούμε καρέ τα οποία απομονώθηκαν από το ελληνικό site με σκοπό τη δημιουργία μιας νέας θεωρίας συνωμοσίας.

Τα συγκεκριμένα καρέ προέρχονται από βίντεο στο οποίο πνευμονολόγος του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Rush, το οποίο βρίσκεται στο Σικάγο και όχι στη Νέα Υόρκη, εξηγεί τον τρόπο λειτουργίας του μηχανικού αερισμού, εργαλείο απαραίτητο για όσους νοσούν βαριά από την COVID-19.

Στο παραπάνω βίντεο λοιπόν, γίνεται μια προσομοίωση της λειτουργίας του μηχανικού αερισμού σε δήθεν ασθενείς κορωνοϊού. Για αυτό το σκοπό, στη θέση του ασθενούς βρίσκεται ένα ανθρώπινο ομοίωμα. Μάλιστα, το εν λόγω ιατρικό κέντρο είναι πλήρως τεχνολογικά εξοπλισμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες που αντλούμε από τη κεντρική του σελίδα, οι εκπαιδευόμενοι ιατροί έχουν πρόσβαση σε “κούκλες” υψηλής πιστότητας οι οποίες ανάλογα το σενάριο, λαμβάνουν ρόλους ασθενών.

Κλείνοντας να αναφέρουμε πως σύμφωνα με το πανεπιστήμιο “Johns Hopkins”, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έχουν σημειωθεί έως σήμερα (5/4/2020), 325.185 επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19 ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 9.180.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό πως ο ισχυρισμός πως κούκλες παριστάνουν τους νεκρούς σε νοσοκομεία των ΗΠΑ καθότι αναληθής, καταρρίπτεται.


Προσθήκη 4/8/2020, 20:30

Παρότι ο εν λόγω ισχυρισμός έχει καταρριφθεί προ πολλού, φαίνεται να επανακυκλοφορεί στην πλατφόρμα του Facebook με μια νέα προσθήκη. 


Το πρώτο καρέ μας είναι γνωστό καθότι, όπως είχαμε αναφέρει στις αρχές του Απριλίου, προέρχεται από προσομοίωση χρήσης μηχανικού αερισμού από πνευμονολόγο του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου, Rush. Το δεύτερο καρέ αποτελεί νέα προσθήκη, συνοδευόμενο πάντα από τον συνωμοσιολογικό ισχυρισμό περί ύπαρξης ψεύτικων ασθενών COVID-19 σε νοσοκομεία ανά τον κόσμο.

Βέβαια, στο καρέ που βρίσκεται στα δεξιά της φωτογραφίας, βλέπουμε την τριτοετή φοιτήτρια νοσηλευτικής Sarah Faucheux εν ώρα εκπαίδευσης σε κλινική, στο δημόσιο νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η νεαρή από κοινού με έναν ακόμη φοιτητή νοσηλευτικής, αναγκάστηκαν να απομονωθούν καθότι ήρθαν σε επαφή με πιθανό ασθενή της COVID-19. Το αποτέλεσμα της εξέτασης, ωστόσο, ήταν αρνητικό. Ακολουθεί το σχετικό βίντεο που περιλαμβάνει το υπό εξέταση καρέ και το οποίο τοποθετείται χρονικά στα τέλη Μαρτίου. 

Τέλος, να σημειωθεί πως το εν λόγω Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο διαθέτει εξειδικευμένο κέντρο προσομοιώσεων για τους φοιτητές με σκοπό την πρακτική τους εκπαίδευση. 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).